Keskustelut Metsänhoito MOT: Metsähakkuita miljardilaskun uhalla

  • Tämä aihe sisältää 258 vastausta, 32 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta sitten Puuki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 258)
  • MOT: Metsähakkuita miljardilaskun uhalla

    Tämmöinen ohjelma näyttää olevan tulossa huomenna

    Suomi näyttää pelaavan uhkarohkeaa peliä metsillään. Hakkuita halutaan lisätä samaan aikaan, kun metsien hiilinielua pitäisi kasvattaa EU:ssa. Uusien sellutehtaiden vaatimista hakkuumääristä voi seurata miljaridilasku.

     

     

  • Puuki

    Kurki :

    Hakkuutähteet lahoaa ja suurin osa niiden hiilestä haihtuu muutamassa vuodessa. Juurten hiilestä osa jää pysyvästi maahan.

    Remie

    Onko sähköauto sittenkään hiilinielu. Kalliilta vaikuttaa vieläkin vaikka 8000€ hintaa pudotettiin. Kysymys onkin mikä on sähköauton todellinen valmistuskustannus  jos yksittäinen hinnan alennus on tuota luokkaa. Onko valmistaja havainnut ettei sähköauto ole niin vähä hiilinen kulkuneuvo kuin on annettu ensialkuun ymmärtää ja yrittää hyvittää väärää tietoa hinnan alennuksin. Tapahtuuko niin että muut merkit seuraavat perässä. Jo 36t autosta otetaan hintaa 8t pois niin silloin 70t autosta lähtee 16t ja se on jo aika merkittävä  alennus. Mihin sähköauton hinta sijoittuu lähivuosina onko kulupeli joka kansalaisen saatavissa, sitä odotellessa jännitetään sulasuola-akkujen markkinoille tuloa ja uuden akun vaikutusta hintaan.

    Remie

    Sulasuola akut sopivat mainiosti Suomeen koska akku vaatii toimiakseen 700-800 Celssiusasteen lämpötilan , näin kallista ladattua sähköä ei kulu ajoneuvon lämmitykseen kun akun haihduttama lämpö voidaan hyödyntää matkustamon lämmitykseen. Toinen asia on kuinka hallita tai saavututetaan moinen lämpötila jotta akku toimii. Vaatii melkoista urheilumieltä kun ajelee moisella hehkuvalla silitysraudalla, puhumattakaan onettomuuden sattuessa.  Tutkimuksien mukaan on paras vaihtoehto akkujen osalta. Vau!

    Kurki

    Puuki: Hakkuutähteet lahoaa ja suurin osa niiden hiilestä haihtuu muutamassa vuodessa. Juurten hiilestä osa jää pysyvästi maahan.

    Linkki:  https://arvometsa.fi/blogi/hakkuut-ja-hiilinielut-ajattelua-ja-toiveajattelua

    Linkissä Kuva-”hakattu mänty” hakkuutähteistä (juuret, oksat ja kanto) näkyisi olevan vielä jäljellä jotain 100 vuodenkin kuluttua. Ks kuva.

    Linkistä: Metsien hakkuita perustellaan usein sillä, että hakkaamattomissa metsissä puut rupeavat ennen pitkää kuolemaan ja lahoamaan. Hakkaamalla puut ennen niiden kuolemista voidaan välttää puiden lahoaminen metsiin. Yleensä ei kuitenkaan oivalleta, että useimmat hakatusta puusta valmistetut tuotteet hajoavat ja vapauttavat hiilensä ilmakehään paljon nopeammin kuin hiili vapautuu kuolleesta puusta.

    Remie

    Vielä kun otetaan aiheeksi nuorten leimikoiden kannot ja juuret niin ollaan kaulaa myöden suossa. Nuoren männyt kanto ja juuristo lahoaa olemattomiin alle viiden vuoden. Maahan jää reikä jossa kanto on ollut tai reiän päällä aivan hötöä kantoa vain nimeksi. Toisin kuin 100-200 vuotta vanhan kannon tila viiden vuoden kuluttua joka ei ole vielä kuoriintua ehtinyt. Veikkaan että kannosta on tervainen sydän osa jäljellä 50 vuoden päästä ja paalu on paikoillaan niin ettei kantoa ihan helpolla irroitella. Kuusen kanto kestää lähes ikuisuuden jos on ollut terve kaato hetkellä varsinkin savimaassa joka ei ole routivaa. Hiusjuuret ilmeisesti lahoavat kaadon jälkeen hyvin nopeasti.

    jees h-valta

    Eipä noita pienkantoja juurikaan moninaisia vuosia yleensä esiinny. Joku pihlajan tappi näyttää neljä-viisivuotta maastosta vielä löytyä. Jos se on versonnut, muuten ei sitäkään.

    Puuki

    Jos hakkuutähteet jätetään metsään, ne lahoavat melko pian, jolloin niiden hiili vapautuu ilmakehään. Hakkuutähteiden poltolla on siis kaksi positiivista ilmastovaikutusta: fossiilisten polttoaineiden päästöt vähenevät, samoin hakkuutähteiden hajoamisesta johtuvat päästöt. Tämän vuoksi hakkuutähteiden poltto energiaksi ei ehkä olekaan niin kovin huono juttu.

    (Arvometsän linkistä )

    Tuo Pukkalan esitys on ihan hyvä vertailu hakatun metsän ja hakkaamattoman hiilitaseista.

    Muutamasta asiasta voi olla eri mieltäkin.  Vertailussa oli hakkaamattomassa metsässä 100 vuoden päästä n. 30 % hiilestä tähteellä ja hakkuin käsitellystä metsästä vain n.10 %. Mutta hiilivarasto riippuu siitäkin miten puut on käytetty ; jos tukkipuut onkin hirsiseinissä vielä 100 vuoden kuluttua, on tilanne toinen.  Luultavasti Pukkala on ottanut keskimääräisen puun käytön ja sen vuoksi  saanut niin pienen hiilivaraston .    Toinen asia on uuden puusukupolven kasvu. Jos uusi metsä perustetaan viljelemällä, sen 100 vuoden kokonaiskasvu on  kasvuedun verran parempi kuin edellisen sukupolven kokonaiskasvu oli.   Esim. 25 %:n kokonaiskasvun lisä lisää kiertoajan kasvua 5 motista 6,25 mottiin /vuosi/ha .  Hiiltä kertyy n. 112 t / 100 vuotta enemmän kuin edellisessä sukupolvessa (avohakatun alan alkuvuosien lisääntyvä hiilipäästö maasta on laskettu mukaan.)  Vuosikasvu on parhaimmillaan 20- 45 vuotiaassa metsässä, joten hiilinielun paras kertyminenkin painottuu jo alkuvuosikymmeniin. Samalla kun hakatun puun laskennallinen hiilivarasto pienenee, niin uusi kasvu korvaa sen reilusti.   Hakkaamattoman metsän hiilivarasto jää sitä pienemmäksi .   Ehtona on että uuden sukupolven kokonaiskasvu saadaan paremmaksi kuin luontaisesti uudistamalla olisi mahdollista,  puhumattakaan jos samaa yritetään jatkuvan kasvatuksen menetelmällä.

    Kurki

    Totta, että koivun maanpäällinen osa lahoaa muutamassa vuodessa ja myös pienemmät havupuut nopeammin. Linkin petäjä on 30cm rinnan korkeudelta eli suuret puut lahoavat huomattavasti hitaammin. Korjaan tuota aiempaa postaustani siltä osin, että oletetaan vain puolet hakkuupoistuman 80 milj.m3 hakkuutähteistä 0,8*8/2=32 mil.m3 pitempiaikaiseksi hiilivarastoksi ja oletetaan, että lahoaa kokonaan 50 vuodessa.

    ——————-

    Maalaisseppo: Hiilitaselaskelmissa oletus, että hakkuutähteet yms hajoavat välittömästi on oikea oletus, jos hakkuut jatkuvat tasaisesti vuodesta toiseen. Tällöin saavutetaan jatkuvuustila, jolloin joka vuosi hajoaa edellisten vuosien tähteitä yhtä paljon kuin uusia syntyy.

    Totta ja huomioidaan se, että menneisyydessä hakkuut ovat olleet huomattavasti pienemmät kuin nykyisin.

    Tehdäämpä laskelma tuolla periaatteella ja oletetaan, että hakkuutähteet (mänty+kuusi) palauttavat kaiken sitomansa hiilen ilmakehään 50 vuodessa. Vuodessa tänä päivänä tulee hakkuutähteitä (juuret 0,5+latvus 0,3) 80 mil.m3 poistumasta =0,5*0,8*80 milj.m3= 32 milj.m3, joka sisältää hiiltä 0,5*0,2*64*3,67= n. 23,5milj.tn.

    Linkki 1: https://arvometsa.fi/blogi/hakkuut-ja-hiilinielut-ajattelua-ja-toiveajattelua

    Linkki 2: https://www.luke.fi/uutinen/runkopuun-hakkuut-uuteen-ennatykseen-yli-72-miljoonaa-kuutiometria/

    Linkistä 1 nähdään, että männyn (myös pihkapuu kuusen) biomassasta 50 vuoden päästäkin on vielä jäljellä n. 25 %, joten oletus että kaikki hiili olisi vapautunut 50 vuodessa ei ihan pidä paikkansa. Koivu jätetty pois laskelmista.

    Linkistä 2 nähdään, että 30 vuotta sitten (1991) hakkuut ovat olleet n. 40 milj.m3 ja nyt n. 72 milj.m3. Oletetaan, että 50 vuotta sitten 1970 ja siitä eteenpäin vuoteet 1991 hakkuutähteiden hiili, joka nyt tulee vähennettäväksi vuosittain olisi suhteessa 40/72 = 0,56 nykyisten hakkuutähteiden hiilestä.

    Nykyinen hakkutähteiden hiivarasto tai nielu vuosittaisista hakkuista olisi 23,5 milj.tn/v.

    Ja 50 vuoden takaa tuleva kertavähennys olisi 0,5 0,56*47=13 milj,tn/v.

    Eli hiilivarasto tai nielu hakkutähteistä pysyisi tasolla 23,5-13milj tn=10,5 milj.tn vuosittain vuodesta välin 1970-1991.

    Suomen metsien hiilinielu olisikin = 38 milj.tn/v (Metla puutavara mukana) + hakkuutähteet 10,5 milj.tn/v=48,5 milj.tn eli olisi enemmän kuin kaikki Suomen hiilidioksidipäästöt 42 milj.tn.

    Kritiikkiä?

    ———————

     

    A.Jalkanen

    Vaikea tuota on kritisoida, kun ei tiedä minkälaiset oletukset hajoamisesta on rakennettu sisään Luken laskelmiin. Oletettavasti siellä on käytössä kaikki tähänastinen tutkimustieto asiasta.

    Mitä laskit mukaan lukuun Suomen hiilidioksidipäästöt 42 milj.tn? Virallinen tilasto sanoo vuodelle 2018 rapiat 56 milj. tn. jos oikein muistan.

    Planter

    Ei tule kritiikkiä. On hyvä, että mahdollisimman moni, jota asia koskee ja kiinnostaa, laskee nieluja. Tulee selville, mitkä asiat vaikuttavat ja miten. Absoluuttisten tasojen määrittely on kuitenkin hyvin hankalaa. Tuntuu olevan viran puolesta laskijoillakin hakusessa, koska keväällä uutisoitiin, että Lukella oli 50% virhe, jossain kohtaa laskelmia.

    Itse olen ihmetellyt enemmän suurempaa kuvaa. Vertailuajankohdasta 2000-2009 Luke oli laskenut, että hakkuita voidaan lisätä noin 40% ja ministeri toteaa siitä, että nieluhyvää syntyy niillä hakkuutasoilla. En ymmärrä miten asiaa on lähdetty ratkaisemaan tällä strategialla, ei se voi onnistua.

    Itse olisin lähtenyt vaatimaan oikeudenmukaista vertailutasoa ja korvausta hiilinielun ylläpidosta, jos hakkuita joudutaan rajoittamaan metsänhoidollisesti järkevästä tasosta. Vaikka maa-ja metsätalousministeriö on laskenut vuosikausia hirviä laskukaavalla 1+1=1 ja se on mennyt täydestä, niin ei kannattaisi käyttää samaa taktiikkaa tässä asiassa.

    Tällä palstalla on ollut melkoinen yksimielisyys siitä, että Petteri Taalas on asiantuntijoista lähes ainoa, jolla mopo ei keuli. Muut yrittävät väkisin kyseenalaistaa hänen näkemyksensä.

    https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/04/25/suomalaisen-ilmastogurun-vaitteet-ihmetyttavat-tutkijoita-onko-niille

     

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 258)