Keskustelut Metsänhoito MOT: Metsähakkuita miljardilaskun uhalla

  • Tämä aihe sisältää 258 vastausta, 32 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta sitten Puuki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 258)
  • MOT: Metsähakkuita miljardilaskun uhalla

    Tämmöinen ohjelma näyttää olevan tulossa huomenna

    Suomi näyttää pelaavan uhkarohkeaa peliä metsillään. Hakkuita halutaan lisätä samaan aikaan, kun metsien hiilinielua pitäisi kasvattaa EU:ssa. Uusien sellutehtaiden vaatimista hakkuumääristä voi seurata miljaridilasku.

     

     

  • mehtäukko

    Kun populaatio on oppinut pyyhkimään kumpaakin päätään ja vielä uudet innovaatiot tuotteistuvat, on puun tarve taattua.

    Metsänmies

    Olisi mielenkiintoista tietää, millaisia hiilinieluja löytyy keski- ja etelä-Euroopan valtioiden metsistä. Kai niistä tilastoja löytyy, ei vaan jaksa ruveta etsimään. A. Jalkanen on varmaan asoista perillä. Oma käsitykseni on, että useista Euroopan valtioista metsät on hakattu melko vähiin. Sitovatko nuo jäljelle jääneet metsät enemmän hiiltä, kuin Suomen metsät? Vai ollanko meidän metsistä huolissaan toisten puolesta?

    Visakallo

    Tulee ihan nuoruus mieleen, tällä kertaa meillä on nämä  ilmasto-taistolaiset:

    Syyskuun lopussa Queen Elizabeth -risteilyaluksen lähtö viivästyi: Yhdeksän aktivistia meloi kajakeilla aluksen eteen Helsingin Hernesaaressa ja pyrki häiritsemään sen liikkumista.
    Teon taustalla oli ympäristöliike Elokapina.
    Elokapinan suomenkielisten sivujen mukaan kansalaistottelemattomuus on ”juuri se tarvittava keino”, jonka voimin muutetaan ihmisten asenteita ratkaisevalla tavalla.
    ”Tavoite on aiheuttaa häiriötä”, sanoo tohtorikoulutettava Léon Mercier.
    Suomen hallitus haluaa, että hiilineutraalius saavutetaan vuoteen 2035 mennessä. Tämä on maailmanlaajuisesti hyvin kunnianhimoisena pidetty ilmastotavoite.
    Elokapinan mukaan hiilineutraalius pitäisi saavuttaa jo kuudessa vuodessa. Elokapinalaiset eivät kuitenkaan halua määritellä, miten tavoite saavutettaisiin käytännössä.
    Elokapina sanoo olevansa puoluepoliittisesti sitoutumaton liike, mutta sen taustalta heijastuu selvästi antikapitalistista henkeä.
    HS

    Rane

    ”Täällä metsänomistajat tavoittelee mahdollisimman suuria hakkuumääriä, vaikka se johtaa puunhinnan laskuun.”

    Mahdollisimman suuret hakkuumäärät mahdollistavat uudet investoinnit jotka eivät tietenkään laske puun hintaa.Jos investointeja ei tämän kampanjoinnin takia tehdä niin se johtaa ylitarjontaan ja hintojen laskuun.

    jees h-valta

    Rane oikeassa, ei tuo puun pihtailu meitä auta yhtään. Sitäpaitsi kotimaan kulutuskin pyörii paremmin kun raha liikkuu ja käy pyydyksiin. Meidän pitää tuottaa teollisuudelle kaikki se puu jota he tarvitsevat koska puuntuonti on kaikki meiltä pois. Siksi myös koivun viljelyä pitää lisätä. Kansantalous kiittää.

    A.Jalkanen

    Suhteessa päästöihin metsänielu on suurin Suomessa ja Ruotsissa. Isoja metsäpinta-aloja on Keski-Euroopassa muissakin maissa, mutta tilastointi on nyt hankalaa kun niissä on isot metsätuhot ja siitä johtuen myös isot pelastushakkuut. A.Asikainen sanoi juuri vähän aikaa sitten että metsänieluja on kai enää vain Pohjoismaissa. Muissa EU-maissa on suuri vaihtelu maankäytön suhteen. Varmasti nieluista on tilasto. FAO:sta, EU:sta tai YK:n ilmastosopimuksesta – kaikista näistä löytyy metsätilastoja jos jaksaa kaivaa esiin.

    Puuki

    Suomi sai neuvotteluissa hyvin metsäisenä maana 10 miljoonan hiilidioksiditonnin erityisjouston kaudelle 2021-2030.”

    Tuo lienee se luvattu kompensaatio ilmastokokouksen huonolle sopimukselle.

     

    Remie

    Reima . Metsiä omistaa kirjavat omistajat, näkemyserot estää yhtenäisen ajattelun. Mikään ryhmittyminen ei ole mahdollista kun viranomaislähtöinen  sanelupolitiikka ohjailee käyttäytymistä oman edun tavoittelussa voimakkaimmin. Suomalainen lähtee siitä että viranomaisen sana on ehdoton laki josta ei edes keskustella. Tilanne on muuttumassa radikaalimpaan suuntaan ,odotettavissa on toivottuja ja ei toivottuja ryhmittymiä. Mitä ahtaammalle yhteiskunta ajetaan sitä rohkeampia kannan otot ovat. Metsiähän omistaa myös kaupunkilaisetja yhteisöt  jotka poikkeaa totutista metsän omistajista. Molemmailla ei ole mitään intressiä sääsyellä meysiä, niistä revitään se tuotto mitä hiukankin irti saadaan ja jälihoito jätetään tekemättä. Vielä kun omistajuteen lisätään ulkomainen säätiö niin mitään mahdollisuuksia ei ole heidän tekemisiään ohjailla. Aivan kuin kaivostoimmassa. Siellähän kaikuu sanonta että suomen viranomaisvalvonta on niin hidasta ja yehotonta että arvometallit on jo louhittu ja kaivos tyhjä, ehdimme hyvin noutamaan rahat kotiin. Nykyään kun poliisikaan ei enää puutu kuin suur-rikollisuuteen jossa on tapahtunut henki rikos. Varsinkin yksityisen omaisuuden suojeleminen viranomisten taholta on poistettu kokonaan.

    Timppa

    Täällä metsänomistajat tavoittelee mahdollisimman suuria hakkuumääriä, vaikka se johtaa puunhinnan laskuun.

    Meillä hakkuiden tavoite on kasvattaa metsiä kestävästi ja myös niin, että niiden kasvu lisääntyisi tulevaisuudessa järkeviä menetelmiä käyttäen.   Tästä periaatteesta seuraa tietty hakkuutaso.  Ei vuosittaisesta tulotavoitteesta, jota toki hieman säädellään markkinatilanteen mukaan.

    Minäkin olen samaa mieltä, että hakkuiden pihtauksella aiheutetaan vaikeuksia puuta ostavalle metsäteollisuudelle ja sitä kautta pitkässä juoksussa sen kilpailukyvyn heikkenemiseen.  Ja tietysti omien metsien ränsistymiseen.

    A.Jalkanen

    Jos tulkitsen oikein tuota MMM:n LULUCF-asetustekstiä, 10 miljoonan erillisjoustoa voi käyttää taakanjakosektorin päästöjen kattamiseen, ja 44 miljoonan metsäjoustoa metsänielun tilkitsemiseen, mikäli se menee vertailutason alle tulevalla laskentakaudella.

    Paljon riippuu nyt vertailutasosta: jos se asettuu kovin isoksi, Suomelle tulee iso hiilinieluvaatimus. Ei taida olla järkeä maksaa sakkoa, eikä niitä hiilinieluyksiköitäkään liene kovin paljon muilla EU-mailla myytäviksi. Järkevintä olisi siis lisätä puun tuontia, jos suhdanne vaatii isoja puumääriä. Vanhojen tehtaiden lopettamisia tulee ja uusien rakentaminen kestää sen verran kauan, että hiilinielukin ehtii vahvistua ainakin sen 1 miljoonan verran vuodessa.

    Pitää olla malttia vaurastua, sanoi joku viisas. Valtiolla on ainakin yksi valttikortti: Metsähallituksen hakkuut voidaan lopettaa muutamaksi vuodeksi jos pahalta näyttää – niistä saadaan muutama miljoona tonni hiilinielua.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 258)