Keskustelut Tekniikka Moottorisahan valinta

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 122)
  • Moottorisahan valinta

    Kumman sahan ostaisitte. Husgvarna 543 XP vaiko Stihl MS201 C-M
    Vai olisiko muita esityksiä. Harvennuksiin olen sahaa ostamassa.

  • arto arto

    Kannattaa miettiä. mark 2 on parannettu painos 550. Eli ei voi olla huonompi kuin edeltäjänsä.

    husku550xp

    Kuten monissa testeissä on sanottu, että tuo noin puolenkilon painon nousun huomaa sahaa käsiteltäessä. Kaikki on mahdollista eli voi olla huonompi. Itse en ainakaan ole ihan heti laittamassa, todennäköisesti en koskaan. Mutta käyn kyllä kokeilemassa, sitten vasta annan tuomion kyseiselle vekottimelle.

    Jätkä

    Huskulla- samoinkuin Tilhilläkin, on uutuudet olleet joskus (Huskulla järjestään aina) – huonompia kuin edellinen tyyppi. Vähintään vuosi ensiesittelystä on mennyt, ennenkuin malli on saatu joinkuin pelittämään. Kaksi vuotta, niin ihan kunnolla… Silloin onkin yleensä jo seuraava versio tullut tai tulossa.

    sitolkka

    Uutuusmallin odottaisi olevan paremminkin hieman keveämmän. Tuo painon nouseminen saa kyllä mielenkiinnon lopahtamaan täysin. Aika monessa laitteessa se uusi versio on ollut edeltäjäänsä huonompi.

    Pavekka

    Moottorisahat on kaikki yhdeksänkymmentäluvun jälkeen huonontuneet hieman joka kerta päivitysten yhteydessä.  Lisäksi niissä on aina lastentauteja ja joskus susimalleja.  Kannattaa odotella ja katsella miten tuulet puhaltaa ellei ole kiirettä ostamisen kanssa.  Tai sitten vaihtaa merkkiä.

    Tuolla aiemmin varman tietona kerrottiin että kampilaakerit voi vetää sahasta ulkopuolelta avaamatta lohkoja ellei ole ulokkeita. Saisikos tähän todistusaineistoa? Tai edes tarinaa miksi tälläinen päätelmä mahdollisuudesta on tehty?  Olisi käyttöä ulosvetäjälle joka kykenee. Koitin löytää juutuupista. Turhaan. En usko että onnistuu. Kooliin ei saa niin lujaa kiinni että kestäisi vetämistä ja lämmön rajaaminen on vaikeaa paikallaan.

    Stefat kyllä saa ulkopuolelta yleensä mutta laakerit.

    mutta jos joku tietää paremmi niin tietoa kiitos…

     

    Apli

    Pienempi saha ja parempi ja terävämpi ketju.

    Jätkä

    Pavekka. Et siis katsonut huskun videota? Jo vuosia sitten Huskulla silloin konsulttina ollut kaveri toi meille : Stefan ulosvetäjän, jonka tartunta kynnet painetaan stefan läpi ja ne yhdistetään pieneen teräskappaleeseen, jossa pultti ruuvataan akselin päässä olevaan koloon ja stefa tulee ulos helposti. Laakeri tulee näkyviin ja se voi olla joko suojattu, teräs – tai muovihäkillä varustettu.

    Varasalla napautetaan sakaran alapäässä olevat pallonpuolikkaat laakeriin – se menee kuulien väliin. Niinkuin kaikki tietävät, kuulalaakereissa on ura, jossa oleva pulipallo käännetään avainmella niin, että se täyttääuran kummassakin koolissa. Toinen käpälä lyödään vastakkaiselle puolelle ja yläpäät kiinnitetään ulosvetäjän runkoon ja ruuvataan avaimella laakeri ulos.

    Se on siinä. Takaisin laakerit pistetään kylmiltään koputtelemalla asennustyökalulla laakerit ja tiivisteet paikoilleen. Jonseredilla oli puristin, jolla laakerit työnnettiin paikoilleen akseliin ja runkopuolikkaaseen. Siis remontissa!

    Onnistuu erittäin hyvin koneessa, jonka laakeripesät ovat sileät ilman olkapäätä, joka estäisi ulosvedon.

    Kun arto leuhkii olleensa Huskun korjaamolla katsomassa, niin siellä minäkin olen ollut – kuten myös tehtaalla – tutustumassa sahan valmistuksen saloihin. Ja useammin kuin vain kerran. Opetuslasten opintomatkalla kävimme läpi noita suunnilleen kerran vuodessa.

    Koulun korjaamoharjoituksissa laakeroimme sahoja sekä halkaisemalla, että kylmästi päältä päin.

    Niin se video: Siinä näkyy yksi laakeri, jonka kuulat ovat menneet epäjärjestykseen. Niin käy aina, kun se tempaistaan kyseisellä ulosvetäjällä pois.

    Jätkä

    Apli:”Pienempi saha ja parempi ja terävämpi ketju.”

    -Täydet pisteet tälle, kunhan pienempi saha on hyvälaatuinen.

    Pavekka

    Kiitos vastauksesta.. Mutta minkä videon?  Tuossa ketjuun upotetussa ei mielestäni ollut mitään mainittuun vetäjään viittaavaa. Ainoastaan rikkinäinen vanha laakeri josta oli kehä hukassa. Niitä voi tulla vastaan kun laakerivikaista konetta avaa.

    Sahassa ei käytetä suojattuja laakereita. Sisäpuolen on pakko olla auki vaikka ulkopuolelle olisi unohtunut paikalleen. Vai löytyykö tähän suljettu laakeri aiheeseen tarkempia viitteitä?

    Laakereita ei laiteta kylmänä paikalleen. Se höylää runkoa ja löystyttää pesän.

    Muuten tuo kuvaamasi ulosveto tapa voisi olla mahdollinen jos lämmön rajaus onnistuu. Kehä siinä pitäisi hallitusti rikkoa ellei valmiiksi ole ja saada palaset talteen. Ei tuotenumeroita vetäjään löytyisi?

    Jätkä

    Älä jauha kakkaa! Katsele se video isolta näytöltä, niin saatat jotain nähdäkin.

    Laakerit laitettiin kylmänä paikoilleen niin Jonseredilla kuin Huskullakin Siis remontissa, ellei lohkoja irroitettu.

    Nimenomaa Huskulla on ollut käytössä suojatut petilaakerit! Ja kesti!

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 122)