Keskustelut Tekniikka Moottorisahan teroituskone

Esillä 7 vastausta, 11 - 17 (kaikkiaan 17)
  • Moottorisahan teroituskone

    Metsuri Motokuski antoi jo käyttöohjeet, toisessa ketjussa. Tarvittais myös osto-ohjeet. Eikö niitä ole monen sorttisia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Metsuri motokuski

    Uskon että Tanelin tapauksessa kun paras sahausaika alkaa olla jo takanapäin niin edullisellakin teroituskoneella pärjää. Itsellä on aika laadukas teroituskone kun motojen teriä teroitin. Siinä on ihan sama tilanne että toisen puolen piikit tulee lyhemmäksi kuin toisen puolen piikit jos pituussäätöä ei muuta kesken teroituksen. Jos piikit eivät ole samanmittaiset niin terä alkaa puoltaa. Usein se puoli jossa on pidemmät piikit niin ottaa ensimmäisenä ja kallistaa terää. Motossahan teräketju alkaa kallistumaan kun laippa ei taitu sahan tavoin miehen käsissä.

    Asia hoituu helposti aluksi kun kokeilee pysähtyneellä koneella mihinkä laikka osuu purupiikkiin. Itse teksisin Tanelin tapauksessa että en kantaisi viiloja metsään ollenkaan. Reppuun pari – kolme terää ja aina uusi terä paikalle. Illalla kotona sitten koneella uudet teroitukset.

    Tuo viilahomma on aika tarkka työstään jotta saa ottavan terän. Se ei kaikilta onnistu koskaan eikä se ole miehen heikkoutta.

    reservuaari-indeksi

    Kuusessa ollaan:
    ”Noi teroituskoneet ei poista pahinta viilaajan ongelmakohtaa, eli purupiikin säätöä.”

    Olen eri mieltä. Itselläni käytössä yhteensä kaksi halpismallia, kaksi osoitetta. Toinen Bilteman sininen ja toinen viininpunainen muistaakseni Einhell (tms.)

    Kokemukset molemmista myönteiset. Nopeasti käy ja lopputuloksena ottavat ketjut. Itse olen kokenut nimenomaan purupiikin madaltamisen työläimmäksi vaiheeksi ja siihen koneet soveltuu hyvin kunhan ei polta liian paljoa jolloin helposti tulee metallijäystettä. No, nekin lähtee kyllä sahatessa välittömästi luontoon jos ei huvita vielä viilalla viimeistellä.

    Mutta siis pienellä sipaisulla saa myös purupiikit mahdallettua tasakorkeuteen. Itse olen tehnyt sen käsivaralta, toki säätäen laikan korkeuteen stopparin.

    Omat sahailuni aika vähäisiä mutta viiden ketjun kierrolla teroitustunti osuu aika harvakseltaan. Juuri noin kuten edellä, metsässä en viilalla pahemmin jynssää vaan teroitettu uudenveroinen repusta tilalle. Samalla tulee rapsuteltua pahimmat töhnät sen kannen sisäpuolelta niin sahan painokin kevenee samalla..;)

    Jätkä pätkät

    Näyttävät nuo konemiehet smirkelillä teroittaessaan painavan kolme lyhyttä joka hampaalle, jolloin teränsuu ei kuumene ja karaistu.
    hiomalaikoissakin on eroja, paras lienee hienojakeisempi kivi, mutta se on vastaavasti pehmeä ja kuluu nopeasti.
    Jos joku kaipaa hyvän hinta – laatusuhteen omaavaa troituskonetta ja koneen pitää olla halpa, niin Virtain moottorisahasta on takavuosina saanut laadukkaita tuotteita vertailukelpoiseen hintaan. Myös moottorisahoja ym.

    Burl

    Osittain tämän viestiketjun innoittamana ja tavoitellakseni valtiovallan peräänkuuluttamaa tuottavuusloikkaa ostin teroituskoneen. Koska viilalla on tähän asti pärjätty, arvelin että kallista konetta en tarvitse ja ostin halvan. Cotech Clas Ohlsonilta.

    http://www.clasohlson.com/fi/Teräketjun-hiomakone-Cotech/30-9678

    Kone on muovirunkoinen halpismalli, jonka useimmissa liikkuvissa osissa tuntuu olevan sen verran klappia, että työstötoleranssit ketjua teroittaessa ovat neuvostotasoa. Ensimmäistä ketjua teroittaessa jo laikka söi hampaan pituuden määräävää vastetta kahta puolta, kun se heilui puolelta toiselle.

    Googletin sitten lisää näistä laitteista ja niiden käytöstä saaden hyödyllisiä vinkkejä. Korjasin enimmät klapit valmilla prikoilla ja osan askartelin itse alumiinitölkistä. Näiden korjausten jälkeen työstötarkkuus parani, mm. hampaiden pituus ja teroituskulmat. Lisäksi joitain muitakin jippoja olen oppinut nyt muutaman pahasti kiveenajetun ja sitä myöten käytöstä poistetun ketjun teroituksen aikana koneen käyttöön liittyen.

    Yhteenvetona sanoisin, että ellei ketjun teroitus onnistu viilalla, ei ainakaan tätä halpamallia kannata ostaa: sen verran tarkkuutta ja näppäryyttä vaatii koneen käyttö hyvän lopputuloksen saamiseksi. Itsekään en erikoisen taitava viilamies ole, tuliterä ketju on leikannut aina paremmin kuin jo puoliväliin asti viilattu, vaikka kuinka olen taiten koittanut tehdä. Vaan nyt koneella teroitetut ketjut leikkaa puuta uuden ketjun veroisesti, eli tyytyväinen olen ostokseen.

    Jätkä pätkät

    Nyt, kun minulla on ollut ”orjatyövoimaa”, eli jopa kolme nuorta – innokasta metsätyön tekijää, joilta puuttuu koulutus lähes kokonaan, olen joutunut ”varikolla” puuhatessani suorittamaan nopeita teräketjun vaihtojakin niin, että minulla on jo kymmenkunta kiveen / maihin livahtanutta teräketjua, joita en ole vielä alkanut teroittelemaan.
    Tässä vaiheessa olen opetellut poikia viilaamaan ketjunsa joka tankilliselle ja siinä on ihan riittävästi työmaata vanhalle jätkälle.
    Olen nyt päättänyt hankkia teroituskoneen, mutta en osta ensimmäistä parinkympin myllyä, vaan vertailen hieman tarjontaa.
    Meillä on kyllä sirkkelinterän teroituskone, joten olen hieman ”inalla” siitä, mitkä ovat laitteessa kriittiset kohdat. Sellainen kone maksaa muistaakseni 15 000 € ja siitä ylöspäin.
    Kun aikoinaan harrastimme moottorisahauskilpailuja, saimme Elfingiltä upouusia teräketjuja, jotka oli smirgelöity puoleenväliin asti automaattikoneella. Niissä esiintyi karaistuneita hampaita ihan tuskaksi asti. Säätöhampaat alensimme tulkin avulla kaikki samaan korkeuteen.

    Ammatti Raivooja

    Ittellä ollu bilteman kone joka on ihan ok laittaa homma alulleen.

    Jätkä pätkät

    Kuvaston mukaan asiallisen näköinen kampe.

Esillä 7 vastausta, 11 - 17 (kaikkiaan 17)