Keskustelut Tekniikka Moottorisahan ketjun teroitus.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 107)
  • Moottorisahan ketjun teroitus.

    Merkitty: 

    Tulipa mieleen noita Jaakko Pessisen juttuja katsellessa , mitenkähän kukin viilaa moottorisahansa teräväksi. Jakki näytti viilaaavan laippa pystyasennossa ja tietysti ilman mitään ohjaimia. Itse tykkään teroittaa sahan samalla tavalla. Aikoinaan, kun menin metsurikouluun vuosien työkokemuksen jälkeen, opettivat viilaamaan saha vaaka-asennossa. Kun näytin oman mallini, hyväksyivät , että jatkan samalla tyylillä, muut tekivät, niin kuin opttajat opettivat. Jätkällä on ainakin varma mielipide (oma) oikeasta tavasta. Niin , ja purupiikistä kannatta pudottaa kärkeä jo uutena pari kolme viilanpyyhkäisyä.

  • Pavekka

    Silmävaraisesti tulee viilailtua. Nykyään monessa ketjussa on ne linjauratkin. Purupiikkiä varten ostin sen korkeus tulkin. Ollut hyvä, taisi maksaa kolmisen euroa. Nyt tulee hyvä leikkuu ja tasainen syönti. Ei hakkaa.

    Ei silti uuden veroinen. En viilaa uusia ketjuja kun en saa niitä viilaamalla paremmaksi vaikka jotkut väittää saavansa. Voihan niistä purupiikkiä madaltaa mutta tärisee.

    Jätkä

    Niin. Jos purupiikkiä alentaa liikaa, alkaa terä vapisemaan. Joshtuu siitä, että hammas kääntyy takakenoon – jolloin lastu ohenee – jopa katkeaa. Silloin hammas putoaa oikeaan asentiin ja haukkaa taas liian paksun lastun. Ketjusta, jolle näin on tehty, näkee, kuinka se on kulunyt enemmän kantapäältään.

    Yleensä ketju ei huonone, kun sitä teroittaa, mutta viilan pitää mennä joka työnnöllä ”Putkeen”, eli se ei saa nuljua hampaassa.

    isotee

    Metässä kevyt viilaus pari-kolme pyyhkäisyä käsivaralta parin tankillisen jälkeen, saha poikittain sylissä tai kasan/kannon päällä jos sattuu sopiva olemaan. Kotona huolellisempi huoltoviilaus rullaviilanohjaimen kanssa muutaman sahauspäivän välein. Puruhammasta alennan tarpeen mukaan, käsivaralta pari pyyhkäisyä isolla viilalla. Mieluummin liian vähän kuin liikaa, muuten alkaa ”jäksimään” kuten jätkä sanoo…

    Nimetön

    https://www.youtube.com/watch?v=kxua0hNvprk  Minulle ainakin uutta asiaa, pyydetään Jätkältä asiallisia kommentteja. Minä ainakin olen heittänyt ketjun roskiin 2mm aikasemmin.

    Jätkä

    Tuo väite on aika outo, että purupiikille pitäisi tehdä ohennusviilaus. Se varsinainen virhe tuossa videossa on, kun purupiikit on viilattu taspäisiksi.Oikea purupiikin muoto on ainakin ollut, että piikin korkein kohta on korkeintaan 1 -1,5 millimetriä pitkä – ns ”luistopinta” ja etureuna on luiska, jolloin piikki ei pöki edes pistosahausta tehtäessä ja pehmeässä puussa piikin kärki jopa aavistuksen verran uppoaa puuhun.

    Kourun sivun ei ole tarkoitus höylätä katkaisupintaa. Sen tärkein tehtävä on leikata lastu poikki siitä päästä.

    SM- ja MM- kisailijoiden teräketjuissakaan ei ollut mitään sivuviilauksia tehty. Jotkut – Nimenomaa Pohjois-karjalaiset kisailijat olivat viilanneet purupiikin sivulta teräväksi, jolloin piikin kärki leikkautui hieman helpommin puun sisään.

    Kuitenkaan nämä kilpasahaajatkaan eivät olleet pudottaneet piikkiä esim kahta milliä tm, vaikka sahat ovat viriosilla piristetty ja kuutioita on ollut n. 66 ccm – 85 ccm.

    Joskus M-sahureille myytiin erikoisviilaa purupiikkiä varten. Taisi nimike olla ”Muotoviila”, jolla sai hanpaan muotoiltua alkuperäiseen muotoon ihan suorilla työnnöillä.

    Metsänmies

    Kyllä Jätkä on oikeassa tuosta purupiikin mallista. Kun sen tekee etupuolelta matalemmaksi ,siis ”luiskaksi” , saa piikin viilata melko ottavaksi, eikä se ala silti täristämään. Tuota sivuviilausta pidän turhana toimenpiteenä. Olen muuten huomannut, jos terä on säilynyt ilman vaurioita, se on parhaimmillaan vähän ennen loppumista. Johtuneeko siitä, että purupiikin ja leikkuuhampaankärjen väli suurenee viilauksen myötä.

    rakentaja

    Teroittamiseen pitää vain käden tottua. Taitaa 90% sahankäyttäjistä olla siihen kykenemättömiä. Kuinka moni edes viilaa hampaat loppuun? Pitäisi olla suomessa kansalaistaito. Raivaussahan teroittaminen vaativampaa.

    Metsänmies

    Makuasia, kumpi teroitus on vaikeampaa. Minun mielestä raivaussahan terän oppii teroittamaan helpommin, kuin moottorisahan terän. Mutta kuten sanoin, vain oma mielipide.

     

    Jätkä

    Ketjun teroittaminen on ainakin hieman työläämpää. Molemmissa terisä olisi hyvä nähdä, milloin hampaat ovat virheettömiä.

    Muuten – Ne kilpasahurit sahaavat ketjoilla, joiden kouruhanpaista on jäljellä korkeintaan puolet. Kun ketju on säästynyt kiviltä jne, kouru viilataan niin pitkälle, että hampaan selkä alkaa joka työnnöllä kaventumaan, silloinkin se leikkaa vielä kevyesti.

    Jos kourun yläpintaan on tullut naarmuja, tai kromaus on muuten vaurioitunut, joutaa ketju romunkeräykseen.

    wanhajätkä

    Pikkusen sama juttu ku taimikonhoidossa. Kuhan ny ees viilaat. Tulee ahaaelämyksiä miten se kannattaa tehä… kaikki tavat on ainakin parempaan suuntaan. Harrastemetsuri ei kuitenkaan soita stradivaariusta vaan normi viulu kelpaa jos pysyy vireessä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 107)