Keskustelut Metsänhoito Moottorisahamiehen päivätuotos

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 65)
  • Moottorisahamiehen päivätuotos

    Syksyn hankintaenskan puut on vihdoin tien varressa ja mitattu. Osa oli turvekangasta, joten ajo oli mahdollinen vasta roudan tultua ja tammikuussa lumi peitti kasat jättäen ajon kevättalveen.

    155 mottia pääosin mänty- ja koivukuitua, pinta-alaa noin 2,5 ha eli kertymä noin 60 mottia / ha. Tein suhteellisen tarkat muistiinpanot sahatuista tankillisista ja työajasta. Mukaan mahtui kehojen sääolosuhteiden takia vajaiksi jääneitä päiviä ja vastaavasti unelmakelissä tehtyjä pidempiä päiviä.

    Yhdestä kuuteen ja puoleen tankilliseen päivässä, keskiarvo 3,9. Kertymä 5,7 kuutiota / päivä, 1,5 kuutiota / tankillinen (pyöristysten takia pientä epätarkkuutta arvoissa). Keskimääräinen päivätyöaika viisi ja puoli tuntia. Sahana enimmäkseen Stihl MS 200, loppuvaiheessa oksaisia mäntyjä tehdessä Husqvarna 550.

    Puun keskikokoa en viitsi lähteä hirveästi arvailemaan, kun siitä ei ole mittauksia, mutta sanotaan näin, että tukkikokoisia puita oli kaikenkaikkiaan alle tusina ja toisaalta mitään keppimetsääkään ei nyt ollut.

    Vaikka asiasta on keskustelupalstoilla vuosikaudet jauhettu, niin pyydän kuitenkin kommentteja tuotoksesta. Ammattimetsurit varmasti pääsee kovempiin lukemiin ja seniorit tekee minkä jaksaa ja kehtaa.

  • Urakkametsuri 2017

    Tuossa 4 tankkia säädetty pidemmälle 353 muistaakseni kun vaihteli sahat ja säädöt vähän väliä  ,kun ei tuntunu tankki millään loppuvan ja huskille oli testiä myös raivuri puolella. Hyvä päivä /työmaa,niin rapiat 5 tuntii ja vaikeempi kulkunen ja edemmäs,kun joutuu menemään tiestöstä ym vastusta 6.5 Tuntia meneekin jo et kaikki hommat tehty ja päivän tarpeet sahattu. 6 tuntia keskiarvo päivä siis kun järeemmällä puustolla on tauko oltava joskus hiukan pidempi, ja hyvällä kelillä/fiiliksellä ekat 2 tankkii menee yht.kyytiä ja pikkusen pidemnällä tauolla istahtaa sen perään.

    Jätkä

    Tankin kesto riippuu niin monestakin asiasta, että ei ole aina suoraan verrannollinen keskenään. Käyttäjän tyyli vaikuttaa, hakkuumenetelmä vaikuttaa, Runkojen koko ja puulaji vaikuttaa ja vaikuttaahan siihen toki myös sahan merkki ja mm. tankin tilavuus.

    Joskus kaadoin ison kuusen, sahana oli silloin ”isännän ” saha, Saha oli kyllä ”ammattimalli”, mutta kyllä jäätyneessä tyvessä sahaaminen oli jyrsimistä. Puu kaatui ja aloitin karsimisen, niin kolmen metrin jälkeen oli tankki tyhjä. En meinannut uskoa todeksi.  Sen kuusen kanssa meni viisi tankillista, kun se piti katkoa lyhyiksi tukeiksi.

    Tahti oli ilmeisesti samaa luokkaa kuin Jeessin touhu. Tanillinen kesti aina n. 10 minuuttia. Silloisella Omalla sahalla vastaavia kuusia olisi saanut ainakin kolme tankillista. (Runkotilavuus n. 6 kiintoa)

    Tolopainen Tolopainen

    Joo ei oo perää, mikään saha ei kuluta 5l/h. Olen sahannut myös kuusia ja kolme meni tankillisella.

    Puuki

    Voi mennä ihan hyvin 5 l , jos on vaikka teräketju asennettu väärin päin.

    Jätkä

    Se saha, jonka kanssa minäkin tuskastuin , oli Homelite XL 12, joka oli ensimmäinen ns. ”Kevytsaha”, joka piti olla  – ja olikin aika monella ammattimetsurillakin. ”Keveys” oli saatu ennenkaikkea sillä, että siinä oli mielettömän pienet tankit, tai Bensatankin tilavuus olla jotain kahden desin luokkaa, ja saha sinänsä oli raskasruokainen, savuava, todella äänekäs ja tärisevä paska, jonka terälevykin painoi varmaan pari kiloa.

    Minun oma saha oli Partner r17 – tai r18 – en ole aivan varma. Siinä tankki oli 0,7 litrainen ja se kesti ulvottaa mielettömän kauvan. Silloin kiinnitin huomiota sen pieneen kulutukseen, kun tein männikkökankaalla harvennusta, jossa tuli vain mäntykuitua. Kaksimetrisiä pöllejä tuli joka tankillisella n. 300 kpl.  Kun neljä tankillista sahasi ja kasasi, liputti kasat ja luki pöllit kirjaan, niin mielellään jo lähti vastavihityn eukon kimppuun ”muihin hommiin”.

    Kasper

    Paljonkohan JÄTKÄ on käyttänyt työaikaa 1200 pöllin tekemiseen päivittäin. 300 kpl tankilla tuntuu aika paljolta.

    Jätkä

    Kasper. Siihen aikaan oli liikkeet aika paljon nopeampia kuin nykyisin, joten saha ulvoi kyllä tiukalla tahdilla. Puusto oli hoikkaa mäntyä ja jokainen kaato oli opeteltuun tekniikkaan perustuva. Aina tankillinen kerrallaan, ei kertaakaan sammutettua sahaa. Tehollinen työaika metsässä silloin n. 8 tuntia.

    Kasper

    Jätkä laskin niin määrä on 2,5 kpl/minuutti pöllit kasattuna 8 työtuntia/pv. Tankkkaat sahan , viilaat ja pitää sinun jotain syödäkkin välillä ainakin juoda joten määrä on noin 3 kpl minuutti. On tässä muutkin tehnyt kpl taksalla pöllejä.

    Kasper

    JÄTKÄ Viesti lähti jostain syystä ennen aikojaan. Ei tämmöinen määrä ole todellinen jatkuvalla hakkuulla. Tietenkin jos haluaa jonkin ennätyksen tehdä vuorokauden aikana niin tämä on mahdollista.

    Jätkä

    Kasper. On kaksi eri asiaa : TEHDÄ ja ”tehdä”. Tunnen takavuosiltani muutaman oikean metsurin, jotka tekivät samaa tahtia.

    Jos olisit joskus tehnyt oikeaan M-sahatyötä urakkapalkalla, tietäisit, että esim kappalemäärät ja kuutiomäärät riippuvat muustakin kuin ruokataukojen pitämisestä. On puulaji, on järeys, on hakkuumenetelmä, mutta kaikkein eniten vaikuttaa taito säveltää työvaiheta koko ajan ja oma fiisinen kunto. Toki vaikuttaa kalusto ja varusteetkin.

    Myös ne ”sankarit”, jotka ovat urakoineet pitkiä päiviä pelkän vesipullon ja ,leipäpalan kanssa, eivät tiedä suorittavasta työstä yhtään mitään,  Kun minulla nuorena metsässä alkoi hakkuutauolla ”Lapa tutajamaan”, totesin sen jälkeen työnteon loppuneen siltä päivältä. Kyllä pitää joka tankillisen jälkeen juoda – muuta kuin vettä, ja syödä edes vähän, vaikka viinerin, mieluummin jotain tukevampaa, mutta vain vähän. Ei ala kädet vapisemaan sinä päivänä.

    Silloin kun hakkasin, hakkasin kilpaa – itseni kanssa. Tavoite oli saada joka päivä enemmän kuin edellisenä päivänä, tai vähintään yhtä paljon. Ja se taktiikka toimi hyvin pitkälle. Silloin kappaletaksalla jouduin usein kontrolliin, jossa numeroidut kasat laskettiin uudestaan, syynä oli se, että korkeat pomot eivät meinanneet uskoa tulokseen.

    Kuitenkin silloin oli vain yksi syy toimintaani = Raha. ,

    Nykyään on pakko myöntää, että olen vajonnut ihan Karpereiden ja kumppaneiden suoritustasolle, eli tuotos on pudonnut kymmenesosaan siitä, mitä se oli vielä parikymmentä vuotta sitten.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 65)