Keskustelut Metsänhoito Moottorisahamiehen päivätuotos

  • Tämä aihe sisältää 65 vastausta, 28 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 vuotta, sitten arto toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 65)
  • Moottorisahamiehen päivätuotos

    Syksyn hankintaenskan puut on vihdoin tien varressa ja mitattu. Osa oli turvekangasta, joten ajo oli mahdollinen vasta roudan tultua ja tammikuussa lumi peitti kasat jättäen ajon kevättalveen.

    155 mottia pääosin mänty- ja koivukuitua, pinta-alaa noin 2,5 ha eli kertymä noin 60 mottia / ha. Tein suhteellisen tarkat muistiinpanot sahatuista tankillisista ja työajasta. Mukaan mahtui kehojen sääolosuhteiden takia vajaiksi jääneitä päiviä ja vastaavasti unelmakelissä tehtyjä pidempiä päiviä.

    Yhdestä kuuteen ja puoleen tankilliseen päivässä, keskiarvo 3,9. Kertymä 5,7 kuutiota / päivä, 1,5 kuutiota / tankillinen (pyöristysten takia pientä epätarkkuutta arvoissa). Keskimääräinen päivätyöaika viisi ja puoli tuntia. Sahana enimmäkseen Stihl MS 200, loppuvaiheessa oksaisia mäntyjä tehdessä Husqvarna 550.

    Puun keskikokoa en viitsi lähteä hirveästi arvailemaan, kun siitä ei ole mittauksia, mutta sanotaan näin, että tukkikokoisia puita oli kaikenkaikkiaan alle tusina ja toisaalta mitään keppimetsääkään ei nyt ollut.

    Vaikka asiasta on keskustelupalstoilla vuosikaudet jauhettu, niin pyydän kuitenkin kommentteja tuotoksesta. Ammattimetsurit varmasti pääsee kovempiin lukemiin ja seniorit tekee minkä jaksaa ja kehtaa.

  • jees h-valta

    Nin, pareen lopettaa päivänsä hiukan ennen kuin päättää päivänsä työn ääreen. Moninaisen mielistä ompi tämä suomen kieli.

    Jätkä pätkät

    Toki on kaksi eri asiaa harrastus tai elinkeino.
    Harrastuksen pitää olla verrattavissa vaikkapa lenkkeilyyn tai kalasteluun. Kalastelustakin voi tehdä epämukavan, kuten serkkupoika, jolla on tarkka kirjanpito vuosikausilta, kuinka paljon on kalaa tullut ja minkälaisia.
    Minulle riittää, kun käyn kurkistamassa katiskaan ja otan tai jätän.
    Samoin sahahommissa voi joskus mennä melkein puoli päivää istuskellessa mättäällä ja sahausta on tullut vain tankillinen.
    Se mikä nykyään hieman rassaa, on, että jos emäntä ei kuule tuntikausiin sahan ääntä, saattaa hän huolestua.
    Ansiotyönä metsätyö on sen verran kehnosti palkattua, että metsurin on tehtävä melko ahkerasti koko työrupeaman ajan, Voihan sen laskea taksan kuultuaankin, että kuinka paljon pitää päivässä tulla – vähintään, että talous pysyy pystyssä. Jos taksa on kympin motti, niin kymmenestä motista kertyy vain satanen – 30 % sahan kuluja = 70 € – verot.

    Vallu

    Hyvää tulosta päivässä. Olettaisin, että pienellä sahalla kaataa noin 20-30 puuta tankillisella. Joten viidellä tankilla pääsee reiluun sataan puuhun päivässä. Koivuja kaataa enemmän ja luonnollisesti karvaisia puita sitten vähemmän. Oman kokemukseni mukaan samettihoususahurilla, johon itse kuulun tuotokseni ensiharvennuksella on noin 120 puuta päivässä.

    Verrattaessa tuotosta Hypro 450 traktoriprosessoriin on 5- 10m3 tuotos manuaalihakkuussa ihan hyvää ja pääomakustannuksiltaan edullista.

    Hypron tuotos viime talven hakkuissa 6 tunnin työajalla ja 40m ajouravälillä oli ensiharvennuksella 10- 25m3/ pv. Keskimäärin Hyprolle kaadettiin noin 100- 200 puuta/pv. Kuutiot on sitten järeydestä kiinni.

    Korpituvan Taneli

    Pelkän harrastuksen ja elinkeinon välillä on hyvin monenlaisia harmaasävyjä.
    Lähes kaikki metsätalouden harrastelijat saavat kuitenkin metsästään ihan merkittävää tulonlisää itselleen. Monesti se tulonlisä on juuri se mikä nostaa tulotason sellaiseksi että ei ole enää tunnetta siitä, että aina on viimeinen sentti menossa kauppaan.
    Ei ole niin tärkeä asia saako tehdystä työstä juuri taksakirjan mukaisen korvauksen tunnissa. Tärkeämpää on se että harrastemetsätalous nostaa harrastajansa ja perheen elintasoa ja fyysistä kuntoa.

    rame

    Hyviä keskiarvolukujahan nuo tämmösen myöhäisheränneen harrastajan näkövinkkelistä ovat.

    Päivätyöaika itellä eh:lla samaa luokkaa mutta bensaa kuluu vain keskimäärin 2,5 tankillista, saha H550.

    Sen tässä ikääntyessä on kai jo jokainen oppinut että kun tekee vähemmän, pystyy tekemään enemmän.

    Jätkä pätkät

    Jos Vallu on tehnyt jopa 120 runkoa päivässä, on se mittava suoritus.
    Sadan litran rungoista tulisi jo 12 kiintoa – ei ole vähän.
    Kuitenkin, kun ajattelee ihan oikeaa metsuria, niin lujassa on leipä hänellä. Verotkin pitää ansioista maksaa.
    Siksi kannustaisin metsänomistajia enemmän hankintahakkuisiin ja -kauppoihin.

    jees h-valta

    Nin että jätkä pätkä pistäisi vahingon kiertämään?
    Jos metsuri ei pääse palkoille ei varmaan harrastepohjalta mieltä sitäkään.

    Petkeles

    Jotennii eppäelen että ee nuilla kympin taksoella kukkaan ammatikseen sahhoova tie vuonna 2016 aenakkaan isompoo lovvee mehtään. Ite jos suap hinnan miärätä nii mikäpä tuossa vuan palakkahommissa voes olla parempi ottoo tuntipalakka tae lähtee raevoomaan.

    Jätkä

    Kympin taksa merkitsee keskimääräisen sivukulujen määräytymisen mukaan hakkuun kustannuksiksi n. 18  €/kiinto.
    Kun siihen lisätään lähikuljetuskustannus, ei paljoakaan kantorahaa jää, laski sen miten tahansa.
    Kuitenkaan ei metsurien ansiotasolla voi kovin äänekkäästi leuhkia, edes Veijon Essolla.

    arto

    10 taksa sehän on ok. sulan maan aikaan, pääsee jo 180-200e päiviin kun kovasti tekee.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 65)