Keskustelut Tekniikka Moottorisaha metsänomistajalle

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 157)
  • Moottorisaha metsänomistajalle

    Moro palstalaiset,

    Nyt kysyn teiltä palstalaisilta ”kokeneempien neuvoa” moottorisahan valinnassa. Olen seurannut kirjoittelua ja muutama tuntuu tekevän sahalla oikesti töitä joten varmaan eri merkkien ja mallien puolet ovat tulleet esille. Lisäksi olen ymmärtänyt että merkeillä on omat kannattajansa ja tuttu merkki tuntuu istuvan käteen paremmin kuin se toinen.

    Varsinainen tarve olisi metsänomistajana tuulenkaatojen katkonta polttopuiksi ja jos yksittäistä runkoa ei kannata hakea metsästä niin voin karsia rungot ja sahata muutamaan osaan jolloin ne jäävät metsään lahopuiksi. Voi olla että jonkin mielestä tämä on turhaa työtä mutta otan sen enemmän kuntoiluna ja ulkona olemisena. Varsinaiset hakkuut tehdään motolla enkä enää rupea miestyönä tekemään edes ensiharvennusta. Joitakin ranka- ja kuitupuun kokoisia voisin itse satunnaisesti kaataa. Kun ikää on päälle 60 niin voimat ei enää tässä iässä lisäänny eikä selkä tai olkapäät tule terveemmiksi.

    Olen haarukoinut sopivia malleja jotka olisivat painonsa puolesta harkittavia: Echo 390 ESX, Husqvarna 543 XP, Stihl 241 C-M (ehkä Stihl 201 C-M ja ehkä Echo 362WES -nämä ovat jo eri sarjaa kuin nuo kolme ensimmäistä) ja mahdollisesti Husqvarna 445 II. Viimeisin onkin maatilasaha ja komposiittirunkoinen mutta onko se selvästi huonompi kuin nuo ammattimalliset? Ainakin on puolisen kiloa painavampi. Varmaankin 13 tai 14 tuuman laipalla pärjää, sen pidemmästä tuskin on omaan käyttöön lisähyötyä.

    Sahattavaa olisi varmaan 10-20 m3 vuodessa, joskus enemmänkin. Joku voisi miettiä kannattaako tuollaista määrää varten edes hankkia moottorisahaa, mutta usein on tullut eteen sellainen tilanne jossa saha olisi paikallaan.

    Eniten arvostan sahassa luotettavuutta, varmatoimisuutta ja kestävyyttä, kohtuullisen hyvää varaosien saantia (voin odotella viikon-parikin jos tarvitsee tilata jos saha on muilta ominaisuuksiltaan hyvä), kohtuullisen helppoa huollettavuutta (ettei tarvitse purkaa kaikkea pöydälle jotta pääsee vaihtamaan esim jonkin letkun) ja hyviä käyntiominaisuuksia (esim saha pysyy tyhjäkäynnillä kun sen laittaa maahan ja antaa käydä vaikka muutaman minuutin).

    Mikä olisi oma suosikkinne? Onko jossain mallissa ollut ongelmia (esim M-Tronic) ja tiedättekö näissä malleissa sellaisia ”ominaisuuksia” jotka harmittaisivat käyttäjää (esim helposti tukkeutuva ilmansuodatin, pakkasessa katkeavat muovikynnet, sammuminen lumisateessa, öljysäiliön tai öljypumpun vuotaminen tai muut tällaiset pienet mutta pitkän päälle miestä syövät asiat).

  • Jätkä

    Minun käsitykseni akkusahasta on kai hieman yleisestä linjasta poikkeava. Kerron kuitenkin, miten sen olen ajatellut – vaikka olen pari kertaa ollut vakain aikein ostamassa akkusahaa.

    Akkusaha sopii varsin tilapäisiin sahailuihin, esim  auton takalootassa se voisi kulkeutua niin, että sillä voi esim tielle kaaruneen puun katkaista, taikka pikku askarelua rakennustöissä, missä sahaustarve on hyvin satunnainen.

    Polttopuiden palastelu rankakasalla ei ole lainkaan akkusahan hommaa. Siinä ei sahan painolla ole merkitystä, tärkeintä on, että sahassa on tehoa. Se käynnistetään ja sillä sahataan niin, että kone ja terä käyvät kuumana, kasasta sahattaessa laippa saisi olla pitkä ja terä terävä.

    Akkusaha voisi olla retkellä repussa, jolloin sillä saisi siististi leikattua joitakin rankoja vaikka kahvipannun kannatinkepiksi tulilla, jonka syttyminen onnistuu tervaskannon kyljestä sahalla raavituilla lastuilla.

    jees h-valta

    Onpas pojjaalla isot reput. Mut isot on aina puheetkin. Mielestäni juuri rankakasalla akkusaha on elementissään koska ainakin Stihlissä se paino akulta kohdistuu juuri ketjulle. Akku on aivan edessä etukahvan alla. Ja latauspaussia voi helposti pitää pirtissä vaikka kaffeetellen.

    Jätkä

    Jos rankakasalla tosiaankin vain teeskentelee, niin siihen patterisaha kyllä sopii. Hyvin luontevaa ”työskentelyä” tyypiltä, joka ajaa kymmenien kilometrien pääjän, ”raivaa” alikasvoskuusia kontusillaan pikku-tilhin tankillise – ja palailee pensarosvolla kotiin!  No saahan ssinä vähennyksiä metstalouden kuluista! Se jääkin ainoaksi tulokseksi.

    Puuki

    Akkukäyttönen oksasaha sopii vaikka reppuun, jos välttämättä haluaa sitä kantaa mukana. Painoa on vain  n. 1,5 kg akkuineen.  Retkeilyn lomassa voi sitten välillä käydä lataamassa myös sen akkua, jos on paljon käyttöä rankojen katkontaa ym.

    jees h-valta

    Kyllä sitä tulosta tulee vuosittain mutta ei patterisahoilla. Nytkin taas minun moottorisahalla ennakkoraivaamiani harvennettiin siellä kymmenien kilometrien päässä eikä minun töitäni moitittu. Kävin sillä bensa/eikun tenurosvolla pari kertaa motokuskia jututtamassa ja tottahan siitäkin verovähennystä tipahtaa. Hakkuun tarkastus nääs! Tulos oli harvennuksiltakin kovaa luokkaa joka kertoo etten ollut maahan käyttötavaraa raivannut.

    Jätkä

    Muistuu mieleen Rankakasan sahaus useamman vuoden takaa. etupäässä hyvin karsittua kuusta ja aisattua koivua 1,5 metriä korkeassa pinossa hyvillä aluspuilla. tavaran keskipituus n. 4 m, pinon leveys kolmisen metriä.

    Teimme kasan omistajan kanssa kaksistaan homman, eli Huskun 77 kuutioinen saha 15 tuuman laipalla – klapimittaan ja tavara liiteriin.

    Meiltä kului siinä reilu kaksi tuntia, mutta jos me oltaisiin sahattu patterisahalla, niin homma olisi vieläkin kesken – luulisin.

    petep

    Jos ja kun tuo echo maksaa noin 650 euroa niin lienee makuasia ostaako tuon tai sitten jonkun muun ”ammattisahan” . Jos ei tarvi painia ihan ylisuurien puiden kanssa niin Stihl 201 olisi minun valinta. Stihl 261 kapealla ketjulla ja kahdensanhampaisella vetorissalla on alkanut tuntumaan oikein hyvälle sahalle myös.

    Pavekka

    Vähän kohtuutonta tuo akkulanseeraus aina välillä. Saa käsityksen että olisi joku erityinen syy luopua polttomoottori sahoista ja varmaan joillakin onkin. Vaihdan vasta sitten kun se oikeasti on vaihtoehto. Toistaseksi on varaa ostaa bensaa eikä pakokaasut ole ylitsepääsemätön ongelma. Kuulosuojaimia joutuu käyttämään molemmissa. Ei tässä nyt oikein ole vielä näkynyt pakottavaa tai edes hyvää syytä luopua bensan kanssa lutraamisesta.

    Sulli

    Akkuvehkeet satunnaiskäytöön on siinä mielessä vähän huono valinta kun tarpeen ilmaantuessa akku on kuitenkin tyhjä tai lähes tai kuollut kokonaan pakkasessa. Siinä latautumista odotellessa sahailee vaikka tikkisahalla ne lankut poikki. Ennemmin siis johdollisia työkaluja jos käyttö ei ole aktiivista.

    Puuki

    Joskus ollut johdollinen sähkösaha rakennushommissa. Ei ole akkusahan väärti se.  Johto aina tiellä eikä sillä voi sahata kuin pienellä toimintasäteellä. Kukin tietysti tarpeensa ja mieltymystensä mukaan..      – Vara-akkujakin voi hankkia.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 157)