Keskustelut Metsänhoito moottorisaha kurssi

Esillä 8 vastausta, 21 - 28 (kaikkiaan 28)
  • moottorisaha kurssi

    Merkitty: 

    Olen etsimässä moottorisahan käytön ja perus kaatotekniikan kurssia kaverille, että se oppis tekemään kuitupuu savottaa työparinani palstalla ergonomisesti ja ilman tapaturmia.

    Tein joskus Hyvinkäällä metsätalousyrittäjän koulutuksen. Siellä Sivonen ja Kallela opettivat kaiken mitä perus savotan teossa tarvii.

    Kukas tuollaisia nykyään järjestäis, mieluiten Keski-Suomessa? Google ei osannut auttaa. Etsinnässä ei ole siis koko mt-yrittäjäkokonaisuus vaan tuo edellä esitetty sisältö riittää.

     

  • jees h-valta

    En tainnut aivan selkeä olla kun majavaan vertasin. Mottimasan linjoilla tosiaan eli käsittääkseni hänkin oli sen kannalla ettei mennä sinne puun latvaa kohti kovin pitkälle kaatokololla vaan tehdään simppeli lähelle puun keskustaa yltävä kaatokolo ja ehkä juuri tuon jätkän 45 astetta voisi hyväksyä raon kulmaksi. Siinäkin jo haaskataan turhaan puuta. Tosi isoissa puissa kyllä jo hyvä olla.

    Tolopainen Tolopainen

    Kyllä se kaatokolo kannattaa tehdä sinne kannon puolelle ja jättää tukin pää suoraksi. Sentin kolo jo vaikuttaa latvassa metrin. Ei se kaatumaan lähtevä puu enää pystyyn nouse.

    Jätkä

    Metsurityössä (ei kilpailuissa) alasahaus suositellaan sahattavaksi alhaalta viistosti ylöspäin.

    Isossakin puussa normaalisti riittää, kun sahanterä uppoaa koko leveydeltään puuhun ja normaalisti toinen sahaus lähtee noin teränleveyden verran sen alapuolelta. sahausten tulisi kohdata toisensa niin, että kolonpohjasta tulee ehjä.

    Vain Jeessi jyrsii puun ytimeen asti – siinähä Tilhin kanssa joutuu jo käymään tankilla välillä.

    Jos Jeessi käyttäisi kaatovänkäriä, hän aika äkkiä huomaisi, että kun kaatokolon pohjan ja rungon takaosan väli on pitkä, vänkärinvarren nostaminen on kevyempi toimitus kuin silloin, kun pitopuu on keskirungossa.

    Epäilen kuitenkin, että hän ei tuota tajua millään ilveellä.

    Jos haluaa oikein nuukailla puun kanssa, voi kaatokolon tehdä niinkin, että se jää kokonaan kantoon!

    harrastelija harrastelija

    Kuitupuulle en kyllä ole suuria koloja värkännyt. Kantoon jäävä kaareva viilto, ettei ns. repäise puuta ja sitten kaatamaan! Suuntaa vilkaisen sen verran, ettei jää konkeloon, sahaan niin, että pitopuu ohjaa puun kaatumaan haluttuun suuntaan. Puun alkaessa kallistumaan pyyhkäisen vielä kisäksi, ettei tosiaan repäise ja saha pois raosta sekä perettyminen sivulle.

    Jos puu kaatuu mättään tai kiven yli, niin tyvi saattaa paukasta ”hevosen potkun” ja käy niinkuin Tysonin kanssa, että nukkumatti tulee 🙂

    Kerran veljen kanssa tehtiin kuitua ja naapurin palstalla kaveri teki yksinään vastaavaa. Sattumalta kuultiin, kun äkkiä sahan ääni lakkasi? menimme katsomaan tilannetta. Kaveri nouseskeli maasta. Taju oli mennyt, kun puuhun juuttunut saka oli iskenyt päin pläsiä! Puu oli kaatunut kiven yli ja tyvi vähän paikannut! Sinä oli vähän paikattavaa, mutta repusta löytyi ensiapu. Tauon jälkeen hommaa jatkettiin.

    Jätkä

    Kuitukokoisen puun tyveen ei kannata yleensä koloa tehdä, pelkkä yläsahaus ja sekin melko pystyy yleensä riittää. Tavoite on saada suora sivu kaatosuuntaan.

    Kun puu on alkanut kunnolla kaatumaan, voi olla hyvä livauttaa pitopuusta niin paljon pois, että se pääsee pyörähtämään, jos ottaa pystypuun oksiin kiinni.

    Puun kaatuessa kannattaa väistää takaviistoon – ei pelkästään sivulle.

    Annonlaita

    Työnopastajia koulutettu ympäri maan aikoinaan, tai kysy paikallisesta mhy:stä!

    stoba

    Jos kursseja järjestetään yhä (6 vuotta myöhemmin) Paimiossa, miten niistä saa lisätietoja?

    Jalmari Kolu

    No ainakin Evolla on koulutusta.

Esillä 8 vastausta, 21 - 28 (kaikkiaan 28)