Keskustelut Metsänhoito Montas prosenttia sitä koivua kasvatetaan kuusikossa?

Esillä 2 vastausta, 51 - 52 (kaikkiaan 52)
  • Montas prosenttia sitä koivua kasvatetaan kuusikossa?

    ”Kuusikossa koivua voi alkuun jopa puolet puiden kokonaismäärästä.
    Sekametsien parempaa tuottavuutta selittää se, että ne pystyvät käyttämään ravinteita tehokkaammin kuin yhden puulajin puut.
    -Tämän vuoksi puiden kasvu on nopeampaa, kertoo erikoistutkija Raisa Mäkipää Lukesta. Tutkimus oli ensimmäinen, jossa ravinteidenoton tehokkuutta testattiin eri puulajisuhteilla.”
    Tuossa oli tuo uutinen joku viikko sitten.

    Yleensähän kuusikon varhaisperkauksessa pyyhitään kaikki lehtipuu pois. Sitten taimikonharvennuksessa jätetään aukkopaikkoihin täytekoivuja 10%. Ne on sitten kantovesoista kasvaneita ne täytepuut, että onkos sillä jotain merkitystä puiden lahoisuuteen?

    Minusta rehevillä mailla, jossa kuusi lähtee heti kasvuun niin sanoisin, että luontaisesti syntyneet raudukset ja hiekset eivät haittaa kuusten kasvua taimikonharvennukseen asti vaikka niitä jättäisi e. 1000 perkauksessa, prosentteina se olisi n.40%. Tuollasessa kuusi repii 70centin vuosikasvua koivuista huolimatta ja tuhot kuusikolle on pienemmät kuin ajattelisi. Jos miettii huippukoivun kasvatusta niin taitaa vaihtoehdot vähissä. Kaksijaksoisessa aliskuusikko ei ehkäise kärpäsiä. Ja niitä koivuja on kuitenkin oltava runsaasti 15v tehtävään th:n asti, jotta saadaan valittua vain luotisuorat sieltä. Sellanen 20 % on mun mielestä aika hyvä siitä etiäpäin. Vai kuinka? Etelä-Suomessa. Istuttamalla koivua sekaan ei tuu mitään. Rohkeasti vaan jättämään rkoivu siemenpuita.

  • Visakallo Visakallo

    Puunkasvatuksesta ei kannata tehdä vaikeampaa mitä se on.
    Ajoissa ja riittävän voimakkaana tehty varhaisperkaus, taimikonhoito ja ensiharvennus antavat puiden juurille mahdollisuuden kehittyä niin, että puut pysyvät pystyssä normaaleissa oloissa.
    2010-kesän tapaiset ukkosmyrskyt taas osoittivat, ettei metsänhoitotavoilla ollut juuri merkitystä silloin kun kun tuulen nopeus on tarpeeksi kova ja se tulee vielä runsaan vesimäärän kanssa.
    Parhaan lopputuloksen olen saanut niin kuutioissa kuin laadussakin yhden puulajin metsistä niin koivulla, kuusella, kuin männylläkin.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ei kannata kaikkien eikä kaikilla ole välttämättä mahdollisuuttakaan kasvattaa sekämetsää. Yhden puulajin metsä onnistuu hoitotoimenpiteiden suhteen varmiten ja varsinkin jos niitä tehdään ulkopuolisella työvoimalla. Silloin ei tarvia jättää ku se mitä sertifikaatti vaatii.

    Mutta ne, joilla on innostusta ja näkemystä voi lähteä metsästämään huippusatoa ja huippulaatua. Onhan tutkimustietoakin, että 20% rauduskoivusekoitus ei alenna männikön kasvua ja toinen kirja sano, että 20% rauduskoivusekoitus ei alenna kuusikon tuottoa. Hieskoivuahan ei kukaan kasvata enempää kuin on pakko ja kun puhutaan, että tarkoituksella jätetään koivua enempi niin puhutaan rauduskoivusta. Noista juurista vielä, että koivu tekee näistä 3:sta puulajista juuret syvimmälle, että kun koivu on tarpeeksi etäällä kuusesta, että se ei ylhäältäpäin rajoita kuusen kasvua niin silloinhan kilpailua juurten kasvussa on vähemmän kuin jos siinä vieressä kasvaisi toinen kuusi. Koivu ei pienestä hönkäyksestä kaadu ja ehkäpä saattaisi estää dominovaikutuksen. Näinpä tuossa yhden kuusikon missä isoimmat puut kasvoivat metrien päässä isoista haavoista, jotka kasvoivat kapealatvuksisina tasalla, voi olla myös sattumaa.

Esillä 2 vastausta, 51 - 52 (kaikkiaan 52)