Keskustelut Metsänhoito Montas prosenttia sitä koivua kasvatetaan kuusikossa?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 52)
  • Montas prosenttia sitä koivua kasvatetaan kuusikossa?

    ”Kuusikossa koivua voi alkuun jopa puolet puiden kokonaismäärästä.
    Sekametsien parempaa tuottavuutta selittää se, että ne pystyvät käyttämään ravinteita tehokkaammin kuin yhden puulajin puut.
    -Tämän vuoksi puiden kasvu on nopeampaa, kertoo erikoistutkija Raisa Mäkipää Lukesta. Tutkimus oli ensimmäinen, jossa ravinteidenoton tehokkuutta testattiin eri puulajisuhteilla.”
    Tuossa oli tuo uutinen joku viikko sitten.

    Yleensähän kuusikon varhaisperkauksessa pyyhitään kaikki lehtipuu pois. Sitten taimikonharvennuksessa jätetään aukkopaikkoihin täytekoivuja 10%. Ne on sitten kantovesoista kasvaneita ne täytepuut, että onkos sillä jotain merkitystä puiden lahoisuuteen?

    Minusta rehevillä mailla, jossa kuusi lähtee heti kasvuun niin sanoisin, että luontaisesti syntyneet raudukset ja hiekset eivät haittaa kuusten kasvua taimikonharvennukseen asti vaikka niitä jättäisi e. 1000 perkauksessa, prosentteina se olisi n.40%. Tuollasessa kuusi repii 70centin vuosikasvua koivuista huolimatta ja tuhot kuusikolle on pienemmät kuin ajattelisi. Jos miettii huippukoivun kasvatusta niin taitaa vaihtoehdot vähissä. Kaksijaksoisessa aliskuusikko ei ehkäise kärpäsiä. Ja niitä koivuja on kuitenkin oltava runsaasti 15v tehtävään th:n asti, jotta saadaan valittua vain luotisuorat sieltä. Sellanen 20 % on mun mielestä aika hyvä siitä etiäpäin. Vai kuinka? Etelä-Suomessa. Istuttamalla koivua sekaan ei tuu mitään. Rohkeasti vaan jättämään rkoivu siemenpuita.

  • Metsuri motokuski

    Minusta kyllä koivua on liikaa. Itse suosin aika pitkälle Metsäliitosta aikoinaan annettua ohjetta, jossa perkauksessa kaikki pois ja sitten seuraavassa vaiheessa koivuja aukkopaikkoihin. Jätettävä koivun koko ei saa ylittää puolta kuusen pituudesta. Kyseisellä tavalla tulee komea taimikko ensiharvennusta varten. Taimikko kasvaa tasaisena ja elinvoimaisena. Jos koivua on liikaa niin koivun lähettyvillä olevat kuuset jäävät helposti muista jälkeen vaikka hengissä hyvin pysyvätkin.

    suorittava porras

    Korkeintaan 10% . Jos heikkolaatuista , ei sitäkään . Mmk:n ohje on osoittautunut toimivaksi.

    jees h-valta

    Missään nimessä ei mitään peratusta versonneita vaan heti alusta alkaen koivun kasvatusta sekana. Eihän kuustakaan ekakertaan katkaista ja sitten vasta kasvatella. Lahoa on turha viljellä koska sillä ei saada kuin huonoa kuitua aikaiseksi. Ja sehän tässä on ollutkin koko ongelman suuri kuva kun ei ymmärretä lehtipuun tärkeyttä vaan korostus on ollut vain havupuussa. Vuosikymmeniä.

    Ammatti Raivooja

    Etelä-Suomessa tuo rauduskoivu ja hieskoivukin kasvaa ihan toisella viisii. Miä oon katellu noissa muiden metsissä mitä ei ole niin intensiivisesti hoidettu, että istutuskuusikossa hieskoivukin voi olla rehevällä maalla 30v melkein puolet paksumpi kuin istutuskuusi. Ja 15 vuotiaaksi asti hoitamattomissa istutuskuusikoissa ei tilanne ole välttämättä ollenkaa huono. Seku kuusi lähtee kovaan kasvuun isosta taimesta niin ei se kuusi loppupeleissä kovin paljoa häviä kasvussa siinä vieressä.

    Minä vähän epäilen, että onko se kitkentä ta purppuranahakan levitys ja koivun täysin hävittäminen kuitenkaan viisasta. Maahan kaadettu koivu kuitenkin pitää maaperän ilmavana ja pieneliö ja lahottajatoiminta siis ravinnekierto vilkkaana olipa se koivu pystyssä tai maassa. Kyllä mä ostan ton sekametsä kasvunparannuksen kuiteskii. Tietysti heikommin kasvavilla mailla hieskoivu pilaa kuusentaimikon 15 vuodessa, joten tää koskee rauduskoivua rehevällä maalla.

    Timppa

    Kokeilin kerran kuultuani Sauli Valkosen esityksen, jonka mukaan kuusikkoon kannattaa jättää runsaasti koivua. Jätin OMT-pohjalle n 800 koivua/ha ja ne normaalit n. 1600 kuusta/ha.

    Kuuset kasvoivat hyvin, mutta koivut vielä paremmin. Kuvio näyttää hoitamattomalta ja koivut piiskaavat viereisiä kuusia. Sanoisin, että sellainen sekametsä, jossa yritetetään kasvattaa koivuja ja kuusia tasaisena mattona niin, että molemmat kasvat hyvin ja tasakorkeina on enemmän virtuaalitodellisuutta kuin normaalia metsänkasvatusta. Ehkä joskus onnistuukin, mutta vaikeaa ja tuurista kiinni.

    Normaalisti jätän vain aukkopaikkohin koivua. Hirvetkin siinä auttavat sillä ne pitävät koivunvesakkoa kurissa. Siinä olen Jessen kanssa samaa mieltä, ettei kerran katkaistua koivua kannata yrittää kasvattaa puuksi.

    Visakallo

    Sauli Valkosen metsänhoitosuositukset ovat suurelta osin peräisin kirjoituspöydän takaa, kuten Timppakin on joutunut valitettavasti toteamaan.
    Metsänomistajat eivät tältä osin vieläkään ole tuotevastuu- tai kuluttajansuojalain piirissä.

    Ammatti Raivooja

    Siis jättikö Timppa varhaisperkauksessa vai taimikonharvennuksessa tuon 1600&800?

    Taimikonharvennuksen (15v) jälkeen tuo on ihan liikaa mutta perkauksessa ehkä, ehkä. Melkein puoletkin tuosta riittää. Tuo istutuskuusen kasvattaminen ensiharvennukseen niin onko siinä hirveästi mieltä. Koivu on tuplasti sen kokoisia siinä ajassa. 30 vuodessa hätyytellään jo tukkirajaa. Tuo tasainen matto ei välttämättä ole niin hyvä kuin pienryhmissä. Kuusikko tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden kasvattaa erikoispuita, ei pelkästään puita.

    kuusessa ollaan

    Varmasti rauduskoivu pitää kuusikon kasvukunnossa ensiharvennukseen asti, mutta tulisi myös miettiä mitä kuviolle tapahtuu koivunpoistona tehdyn ensiharvennuksen jälkeen?

    Koivujen etu on kosteuden tehokas säätely, eli pitävät maaperän liiallisen kosteuden pois, siitä epäilen suurelta osin olevan kuusen kasvun paranemisen. Kun sitten ensiharvennuksessa koivujen poiston yhteydessä kuivattava vaikutus loppuu ja samalla kuusille annetaan kunnon valoshokki, lopahtaa kasvu saman tien. Monta vaarallista esimerkkiä olen tälläisten hakkuiden jälkeen nähnyt…

    Melkeimpä sanoisin, että mielummin harvassa kasvatetut raudukset jäisivät pystyyn ja saisivat kasvaa tukiksi ja kuuset nurin kun ovat riittävän järeitä kuitupuuksi…mutta onko sitten järkeä istuttaa kuusia vain ensiharvennuksen kuitupuuksi, jos voi suoraan istuttaa puhtaasti koivulle?

    Ammatti Raivooja

    Ne kuuset kuivattaa ja karsii koivun oksia, pitää kärpäset loitolla ja osa kasvaa kuitenkin ensikuiduiksi koivujen alla vaikka latva ottaisikin vähän sivuosumaa. Tietenkin tavoite pitää olla, että koivuja on loppuun asti. Koivun osuus kuusikossa voisi olla enemmän kuin tuo perinteinen 10%. Sillä on noita positiivisia vaikutuksia kuten vaikka tuulikestävyys, mihin en ole löytänyt tietoa onko näin mutta oma tuntuma sanoisi näin. Koivujen juuret ylettyy syvemmälle ja voisiko ne kietoutua sitten kuusien kanssa toisiinsa. Näyttäs siltä, että tuulisuuden lisääntyminen ilmastonmuutoksen myötä ei ainakaan suosi kaksvaihekasvatusta sillä niissä kuusen juuret jäävät kapeiksi ja tekee niistä koivujen poiston jälkeen hyvin tuulelle alttiiksi. Sama voi olla jos meinaa, että ensiharvennuksessa ottaisi kaikki koivut pois.

    raivuri

    Rehevillä Etelä-Suomen mailla, jossa kasvu hurjaa, voi koivua jättää melko reilusti taimikonhoidossa. Se vaatii vain tarkempaa zoomailua hoitovaiheessa ja puuston tulevan tilajärjestyksen ymmärtämistä. Lähelle ei kannata jättää ja koivuista joutuu leveimmällä olevia oksia sahailemaan pois. Sopii aktiiviselle ja omatoimiselle metsänkasvattajalle, joka voi hoitaa ja seurata tilannetta vuosittain. Isoimmat ylispuuksi karkaavat koivuntaimet on toki otettava pois.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 52)