Keskustelut Metsänhoito Montako päivää vuodessa metsässä

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 151)
  • Montako päivää vuodessa metsässä

    Kuinka paljon kerkeää metsässä viettää. Ammattilaiset tietty eri juttu, mutta muut harrasteliat päivätyön ja perheen ohessa?

    Tuoreena reilu 40hehtaarin omistajana hirvittää kerkeääkö hoitaa järkevästi. Tänä vuonna vasta 3 pitkää päivää takana raivaussaha hommia noin10v taimikkoon. Ehkä sen saman ajan kerkeää vielä tehdä ennen lumia niin saa pahimmat pois mitä ei hoidettu. Noin 10 ha kertaalleen raivattua taimikkoa, mutta koivuja jätetty turhan paljon varjostamaan. Ne alueet pitäisi käydä läpi, onneksi nopeaa kun muuten hyvin raivattu. Noin 20 ha pikku kuusi taimikkoa niillä ei kiire. Loput isompaa ensiharvennettavaa. Vajaa 3 ha päätehakkuun teetin ja loppuraivauksen kävin tekemässä kaatamalla roskapuut. 38000e 2,8ha alalta, tietty verot ja istutus miinustetaan tuosta tuli, kuusta pääosin, onko hyvin? Pari hehtaaria päätehakkuukelpoista huonoa vanhaa peltoa vielä myytävänä, muuten tuosta nyt ei isompia ole tulossa.

    Jos sen 5-10 päivää vuodessa kerkeää tehdä niin onko toivoa pitää taimikot hyvinä ilman vieraalla teettämistä.

  • Jätkä

    Ehjää ei kannata korjata, sanoi entinenkin autonasentaja. Usein käy niin, että korjaus huonontaa tilanteen.

    Luultavasti Jeessi alan miehenä kattila-asiat hallitsee, eli osaa käyttää kattilansa loppuun ilman katastrofia.

    Kun Jeessi säästää suunnattomat summat käyttämällä oman metsn jätepuuta lämmitykseen, niin olen ajatellut sitä, miksi hän ei ole värkännyt Etu-uunia pannuhuoneeseensa? Sehän on oiva päivitys, jolla todella vanhanaikaisen yläpalokattilan saa päivitettyä alapaloiseksi, jonka varastopesään mahtuu vaikka vuorokauden tarve ja joka itse säätää polttoaan samaan malliin kuin Stokerilaitteet hakkeenpoltossa. Etu-uunin kanssa ei kuitenkan ole takatulen vaaraa koskaan ja sillä voi taloudellisesti polttaa myös Jeessin litimärkiä puita.

    Luulisi, että Harjavaltaankin kulkeutuu tieto nykyajan keksinnöstä, joka on täällä sisämaassa ollut käytössä jo muutaman kymmenen vuotta.

    Jätkä

    Tollo:”-AJ. ei niin voi tehdä putkisto kerää kondenssia. Kylmä ilma pitää puhaltaa suoraan ilmalämpöpumpun kojeesta huoneilmaan, siitä kondenssi johdetaan putkella ulos. Nuo lämmönkeräysputkistot on melko turha investointi. Lämpöä saa helpommin ilmasta, kun määrä on suht.vähäinen.”

    Kyllä Tollo on Tollo, vaikka voissa paistaisi. Tassakaan ei tuo raukka tajunnut mitään A.J:n kommentista. Ei niin yhtään mitään.  Se on Tollo niin, että Lasolia ja Metnolia ei pidä sekoittaa. Niistä menet aina vain enemmän ja enemmän sekaisin. Pätäydy vain siinä kiljussa, mutta muista, että ei pillereitä samaan aikaan!

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ihan sillä vaan kysyin kun minulla on teknisessä tilassa alakerrassa maalämpö ja ullakolla ilmanvaihtokone LTO:lla, jälkimmäinen kylmässä tilassa. Toimisi kuulemma paremmalla hyötysuhteella ja olisi helpompi huoltaa, jos se sijaitsisi lämpimässä teknisessä tilassa maalämpökoneen kanssa. Nin että jos siirto toteutuu niin otan samalla selvää, saisiko järjestelmästä kesällä puhallettua viilennystä. Tarve olisi vain hellepäivinä, mutta niitähän tulee lisää lähitulevaisuudessa.

    Miikkam

    A. Jalkanen viilennys onnistuu ilmanvaihdon kautta tai erillisellä konvektorilla (vastaava kuin ilp sisäyksikkö). Ilmanvaihtoon liitettynä vaatii tuloilmakanavien eristämisen kondenssitiiviiksi. Viilennys vie erittäin vähän sähköä ja samalla kaivo hieman lämpenee talveksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos Miikkam. Konvektori siis ehkä halvempi ja turvallisempi vaihtoehto.

    Miikkam

    Jälkeen päin asennettuna käytännössä myös ainoa vaihtoehto, ellei ole iv täysremontti tulossa samalla.

    jees h-valta

    Jätkä aivan asialinjalla tuossa etupesän mainonnassa. Samaa on puhunut yksi kaveri tuosta Kokemäen puolelta jo vuosikausia. Hänellä se on ollut jo kauan ja taisin itsekkin suositella silloin siellä työskennellessäni. Aina melkein ensimmäinen kysymys on että joko olet etupesän hommannut. Kun minulla vain sattuu tuon kattilan kanssa olemaan kattilan edessä niin vähän tilaa ettei sen ymppäys oikein onnistu. Ja taisihan sen joillain kommervenkeilla saada sivullekkin mutta ei siinäkän liikaa tilaa ole. Pannuhuoneen laajennuskaan keskellä taloa ei kaikkein helpoimpia ole koska se on aina jostain käytävästä pois ja se ei vain käy sekään. Kunhan kattila joskus vaihtuu koitan katsoa lyhempää mallia. Mutta sinällään en lainkaan kammoksu tuota ihan perinteistä pesän täyttöä. Ei siellä kovin usein tarvii juosta kuitenkaan lisäämässä. Kyllä tuo Kokmäjen kaveri on myös erittäin tyytyväinen ollut että jätkä sinällään mainostaa hyvää kapinetta kyllä.

    jees h-valta

    Ja muistutan nyt edelleen, jos vaikka jollekkin muullekkin valkenisi, ettei kuiva puu niin vain ala sisälleen kosteutta imeä. Kyllä ainakin kuusi ja koivu ovat hyvin pintansa pitäviä, mänty hiukan huonommin mutta palaa sekin. Ehkä osaksi myös pihkaisuutensa puolesta. Tänään jo maastossa pintakin oli pienessä tuulessa ja kuivassa ilmassa muuttunut käsiteltävän kuivaksi. Ei edes kintaat kastuneet. Niin kauan jatketaan kun lumi peittää eli varmasti tässä joulukuulle nyt mennään. Kasoja piisaa kyllä vielä.

    Jätkä

    Jeessi. Kyse ei ole etupesästä, vaan etu-uunista, jossa siis voi polttaa isoakin puuta,  Etupesässähän poltetaan haketta tai platurvetta. Etu-uunissa myös haketta ja turvetta. Uuni vie hyvinkin vähän tilaa ja sen voi varmasti tehdä vaikka sivusta ruokittavaksi – mittojen mukaan.

    Toki ikivanhaan kattilaan ei kannata mitään uusia himmeleitä laitella, vaan ensi kesänä ottaa sieltä takapihalta uudenveroinenn vaihtokattila ja siihen hankkia Etu-uuni.

    mettämiäs

    ”Onko Jees laskenut, mikä mahtaa olla poltinpuiden kuljetuskustannus eur/m3 em. tavalla?”

    ”Puiden rahtaus edellämainitulla tavalla saattaa tulla muutaman euron maksamaan mutta kuten sanoin jo aiemmin että aika monta käyntiä sinne teen kahdenkympin bensoilla. Ei se minua konkurssiin vie eikä letukan ulkoilutus muutenkaan pahaa hommaa ole.”

    Juuri niin, eipä kannata laskeakkaan vaan todeta juuri noin kuin Jees sanoi. Meni käytännössä samalla tavalla kuin arvostettu keskustelija totesi tällä palstalla huomattuaan olevansa metsäverotusasioista täydellisesti ulapalla: ”Olen sen verran varoissani, ettei minun tarvitse…”. Minun kaltaiseni kansakoulupohjalta yrittävä vähävarainen pienmetsänomistaja joutuu väkisin vähän laskemaankin noita kannattavuuksia…

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 151)