Keskustelut Metsänhoito Montako päivää vuodessa metsässä

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 151)
  • Montako päivää vuodessa metsässä

    Kuinka paljon kerkeää metsässä viettää. Ammattilaiset tietty eri juttu, mutta muut harrasteliat päivätyön ja perheen ohessa?

    Tuoreena reilu 40hehtaarin omistajana hirvittää kerkeääkö hoitaa järkevästi. Tänä vuonna vasta 3 pitkää päivää takana raivaussaha hommia noin10v taimikkoon. Ehkä sen saman ajan kerkeää vielä tehdä ennen lumia niin saa pahimmat pois mitä ei hoidettu. Noin 10 ha kertaalleen raivattua taimikkoa, mutta koivuja jätetty turhan paljon varjostamaan. Ne alueet pitäisi käydä läpi, onneksi nopeaa kun muuten hyvin raivattu. Noin 20 ha pikku kuusi taimikkoa niillä ei kiire. Loput isompaa ensiharvennettavaa. Vajaa 3 ha päätehakkuun teetin ja loppuraivauksen kävin tekemässä kaatamalla roskapuut. 38000e 2,8ha alalta, tietty verot ja istutus miinustetaan tuosta tuli, kuusta pääosin, onko hyvin? Pari hehtaaria päätehakkuukelpoista huonoa vanhaa peltoa vielä myytävänä, muuten tuosta nyt ei isompia ole tulossa.

    Jos sen 5-10 päivää vuodessa kerkeää tehdä niin onko toivoa pitää taimikot hyvinä ilman vieraalla teettämistä.

  • A.Jalkanen

    Maa-ilmalämpöpumppu vaikuttaa aika lupaavalta.

    Maalämpö ilmanvaihdon kautta jaettuna tuottaisi edullista ilmastointia kesällä. Sanovat myös, että lämmitysteho talvella paranee jos lämpöä ’ladataan’ reikään kesällä jäähdyttämällä sisäilmaa.

     

    Tolopainen

    AJ. ei niin voi tehdä putkisto kerää kondenssia. Kylmä ilma pitää puhaltaa suoraan ilmalämpöpumpun kojeesta huoneilmaan, siitä kondenssi johdetaan putkella ulos. Nuo lämmönkeräysputkistot  on melko turha investointi. Lämpöä saa helpommin ilmasta, kun määrä on suht.vähäinen.

    jees h-valta

    Tuntuu vain aika kornilta kun meinataan alkaa säästää heittämällä alle kymmenenkin vuotta vanhoja keskuslämmityskattiloita ja polttimia pihalle. Näihin me olemme päässeet mukaan, eikä talkoina. Mutta tuntuu kyllä omaan makuun aika pahalta suussa kun vielä aletaan uumoilla kuinka paljon nyt sitten aletaankaan säästää. Huumorilla käsittäisin mutta että vakavissaan tuollaista kohelletaan. Kyllä me suomalaiset ollaan per…een tyhmiä ja vietävissä ihan mitä tuulta myötäilemään tahansa. Ilmankos toisaalta meidän ei tarvitse itse kyörätä niitä kattiloita ja polttimia firman takapihaa pidemmälle. Kyllä katoaa muutamassa päivässä. Meillä on nimittäin avoimet piha-alueet josta romut kyllä voi hakea, kuitenkin mieluummin luvalla. Jos kuitenkin jollekkin onkin jo joku varauksen tehnyt. Huvittava piirre on vain se että kun asiakas kuvittelee nyt sitten olevansa NIIN ilmastouskonnossa mukana onkin jo joku laittanut sen saman kattilan paikalleen ja polttimen uudelleen palamaan. Joten usko on kova mutta onneksi maassa on senkin sortin populaa ettei vain usko vaan lämmittää pirttinsä. Näissä ilmavesi yms-rimpuloissa tuppaa ollee sekin vähemmän huvittava piirre ettei niiden lämpötila käyttöveteen riitä ilman erillistä tulistinta. Ja sekin haukkoo sähköä aika sähköyhtiöystävällisesti. Öljykattilan kierukalla vesi lämpeää aina vähintäänkin 70 asteeseen. Vaikka ulos sitten otettaisikin termotaatin laimentamana. Tappaa varmasti legionella-bakteerin. Sitäpaitsi käyttöveden riittävyys, sitä sun tätä ja varsin vaatimatonta. Olemme menossa huonompaan suuntaan lämmityspuolella. Oma koti kullan kallis ja lämpimänä vielä kultaisempi. Toivon että pääsen pois tiskin takaa ennenkuin sattuu se kova talvi eteen. Alkaa viherrys muuttua sinerrykseksi. Ja se on paha se. Siitä ei tule enää kuin lumivalkoinen ja se alkaa sitten jo ilmojen lämmettyä haista.

    Nimetön

    No mulla oli jo 35v. vanha yläpalokattila ja esim. lämpökanava vuodelta -71, koin että kalusto on jo kuoletettu. Monta hyvää lämmitys muotoa on nyt valittavana ja turhan usein lämmitys järjestelmää vaihtaessa polttaa eniten rahaa. Omaan elämäntilanteeseen ja varsinkin tulevaan tilanteeseen pitäs lämmitys tapa osata valita oikein. Omassa systeemissäni en ole kertaakaan huomannut että käyttövesi ei riitäis.

    jees h-valta

    Se on varmasti tosi ettei se ole laitteiden iästä kiinni kun silloin aikanaan yritettiin ainakin tehdä vielä kestäviä kattiloita. Laitan sitten Lasselle vielä paremmaksi eli itelläni on vm:n -73 yläpalokattila Jämä Junior 2 eli niistä se isompi johon menee 0,5m:n klapi pesään. Minulla on siinä varaaja perässä joka onkin aika välttämätön aika tehokkaassa kattilassa. Seosteräskattila joka selittää hyvän keston. Ja siitä juuri kosteus hienosti irrottaa noen pinnasta. Käyttöveden riittävyys myös hyvä kunhan kerkeää muutaman latauspyrähdyksen siirtämään kattilasta varaajaan. Kaikki on lähes tekemäni pohjalta toiminut kymmeniä vuosia jo. Kattila oli Kokemäeltä vanha raviraran huoltorakennuksen lämmittäjä joka aikanaan putkimies laittoi talteen omaan suuliinsa. Sieltä sain sen silloin ostaa ihan tällä perinteisellä eli alkoa kännyyn. Ei huono kauppa lainkaan.

    mettämiäs

    ”Ei se kyllä minulle ainakan kovin työlästä ole. Auton valoissa suoraan sahaten kerätyistä rankakasoista ja kun pääsen 16.30 töistä niin kello 19.00 ne samat puut jo palaa pesässä. Siihen sentään sisältyy jo ensin kotona syönti ja kaffet ja siinä hiukan ennen kuutta liikkeelle. Siitä kuluu matkoihin ja itse offensiiviin noin kolme varttia – tunti. Sen jälkeen suoraan lavan peräosasta puut pannuhuoneeseen”

    Onko Jees laskenut, mikä mahtaa olla poltinpuiden kuljetuskustannus eur/m3 em. tavalla?

    Tolopainen

    Jos tuollaisesta ei tule stressiä, niin sitten ei mistään. Jessen kattila on todellisuudessa nokea täynnä. Märät klapit on aivan toivoton polttoaine, jos on puulämmitys, se pitää olla hakkeella, joka on kuivaa ja syöttö automatisoitu. Jesse käyttää puiden rahtaamiseen bensiiniä ja rahaa kuluu siihen enemmän kuin, jos lämmittäisi sähköllä ja lepäilisi sohvalla työpäivän jälkeen. Rangat voisi myydä energiapuuksi, kun kauppa käy ja rahat tilille kasvamaan korkoa.

    jees h-valta

    Enhän minä mitään märkiä puita polta. Itseasiassa kesän maastossa läjässä kuivuneet ja vain se pinta joka sateissa nyt kastuu on märkäpuuta. Se esim. yön yli pannuhuoneessa ollen on jo kuivunut. Ette taida nyt oikein käsittää puun märkyys-tahi kuivuudesta yhtään mitään. Minun keskuslämmityskattilani tuottaa puhdasta tuhkaa palamistuloksena ja pannun näkee luukun avattuaan heti seinämiltään jopa kirkkaan puhtaaksi. Puiden rahtaus edellämainitulla tavalla saattaa tulla muutaman euron maksamaan mutta kuten sanoin jo aiemmin että aika monta käyntiä sinne teen kahdenkympin bensoilla. Ei se minua konkurssiin vie eikä letukan ulkoilutus muutenkaan pahaa hommaa ole. Kyllä se jaksaa kotvan poltella valoja uudella akulla ettei tarvii edes auton pitää käynnissä. Sen mitä yhden illan homma vaatiikin. Ei maar, pitää käydä lisäämässä puuta pannuun välillä. Eileniltaisia. Tänään taas onkin yhdistelmänä sekä raivausta että illan polttopuut. Iloisempi asia on ettei sada.

    jees h-valta

    No niin, väliaikaraportti. Toisen pesällisen eilen maastosta tuotuja ja nyt latauspumppu heräsi elonn ja siirsi jo latausta varaajalle. Eli käyttäytyy aivan samaan aikatuluun kuin normiklapeilla yleensäkin. Ei mainittavaa viivettä. Siellä pannuhuoneessa on muuten aivan viimmestäkin tekniikkaa eli Grohen vuotovahti tuikkii siellä ystävällisesti kahdella sinisellä silmällä. Jonka näin vaatimattomasti kehaisten tarjosi LähiTapiola ihan veloituksetta. Laite suojaa taloa poissaollessa vesivuodoilta muutamalla anturilla ja jos havaitsee äkillisen vuodon katkaisee veden talosta heti vesimittarin jälkeen. Myös älypuhelimeen tulee hälytys. Samoin se tarkkailee pieniäkin suotoja ja siitä ohjelmasta saa desin tarkkuudella tietoa vuorokausikulutuksista yms. Kannattaa olla yhden vakuutusyhtiön keskittäjä. Joskus aina palkitaan aika mukavasti. Samoin kannattaa tehdä puunmyynnissä, keskitä, se kannattaa!

    Tolopainen

    Kyllä on syytäkin vahtia vuotoja, jos kattila on 70-luvulta, kohta se kosahtaa ja puussouvit loppuu.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 151)