Keskustelut Metsänhoito Montako päivää vuodessa metsässä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 151)
  • Montako päivää vuodessa metsässä

    Kuinka paljon kerkeää metsässä viettää. Ammattilaiset tietty eri juttu, mutta muut harrasteliat päivätyön ja perheen ohessa?

    Tuoreena reilu 40hehtaarin omistajana hirvittää kerkeääkö hoitaa järkevästi. Tänä vuonna vasta 3 pitkää päivää takana raivaussaha hommia noin10v taimikkoon. Ehkä sen saman ajan kerkeää vielä tehdä ennen lumia niin saa pahimmat pois mitä ei hoidettu. Noin 10 ha kertaalleen raivattua taimikkoa, mutta koivuja jätetty turhan paljon varjostamaan. Ne alueet pitäisi käydä läpi, onneksi nopeaa kun muuten hyvin raivattu. Noin 20 ha pikku kuusi taimikkoa niillä ei kiire. Loput isompaa ensiharvennettavaa. Vajaa 3 ha päätehakkuun teetin ja loppuraivauksen kävin tekemässä kaatamalla roskapuut. 38000e 2,8ha alalta, tietty verot ja istutus miinustetaan tuosta tuli, kuusta pääosin, onko hyvin? Pari hehtaaria päätehakkuukelpoista huonoa vanhaa peltoa vielä myytävänä, muuten tuosta nyt ei isompia ole tulossa.

    Jos sen 5-10 päivää vuodessa kerkeää tehdä niin onko toivoa pitää taimikot hyvinä ilman vieraalla teettämistä.

  • JS

    Niin metsä tuli lahjana niin lainakuluja ei ole. Isoisän aikaista nyt vanhemmilta lahjoitettua. Mopoikäisenä ja muutaman kerran se jälkeen tuolla tullut taimikkoa raivattua.

    Visakallo

    Jos et itse ehdi tehdä kaikkia, niin teetä ainakin kemera-kelpoiset alueet vieraalla. Eipä siitä kemeran ja verovähennyksen jälkeen paljoa hehtaarikustannusta maksettavaksesi jää.

    sikari

    20ha pientä taimikkoa nyt, mutta 2-3 vuoden päästä sinne on mentävä sahan kanssa. Ehdottomasti kannattaa teettää ammattilaisella, jos tuntuu vähänkin kohtuuttomalta työtaakalta muun elämisen ohessa. Jättää itselle sen mitä kerkeää tekemään ja katselee loppuajat metsän kasvua.

    Tolopainen

    Työnohessa tein usein viikonloppuna 30h töitä, eli sehän onnistuu, kun lopettaa perjantaina puolilta päivin. ja lauantaina ja sunnuntaina voi tehdä 12h työpäivät metsätöitä. Kun mukana on neljä valmiiksi tankattua moottorisahaa ja raivaussaha, ajan voi käyttää varsinaisiin töihin aika tehokkaasti. Ketjua ei koskaan kannata metsässä alkaa viilata eikä laiteta edes takaisin paikalleen, silloin vaihdetaan saha.

    Jean S

    Joskus olen tehnyt niinkin, että samalla ostotilalla on ollut epämääräisempiä ja tasaisempia taimikoita. Olen teettänyt epämääräiset mhy:llä ja tehnyt tasaisemmat itse (helpompi mitata keskiarvoja). Mhy on hakenut tuet, jolloin tarkastusriski on ollut pienempi. Alueitten koot olen jakanut niin, että oma väki on tehnyt sen verran, että siitä saadulla tuella on maksettu ammattilaisen tekemästä alueesta itse maksettavaksi jäävä osuus. Näin tavallaan oma työ kertaantuu.

    Jean S

    Ja no, sulla on 30 ha taimikkoa sun tilalla, ja kohta vielä lisää. Koska sitä pikku kuusitaimikkoa on paljon, niin töitten tasaamiseksi sitä huonoa vanhaa peltoa voi pitää pystyssä pari vuotta pitempäänkin, jos ei ole rahat loppu. Samoin hehtaareja on kuitenkin sen verran paljon, että antaa niitten varjostavien koivujen kasvaa siellä ihan rauhassa ja poistelee ne sitten vaikka ensiharvennuksessa. 20 vuoden kuluttua sulla nimittäin ei ole tuossa metsässä yhtään mitään tekemistä, ellet jostain syystä osta lisää hehtaareita.

    Siitä oliko päätehakkuutulo hyvä vai huono, ei voi sanoa mitään. Suomessa on alueita, joissa päätehakkuumetsä on 130m3/ha ja joissa se on 450m3/ha ja jopa ilman hoitoa.

    Jätkä

    5 – 10 pv vuodessa ? Mitä teet ne muut ajat? Jos teet kymmenentäyttä päivää joka vuosi, niin neljässä vuodessa olet käynyt kaikki läpi. Taikka tee perheen kanssa retkiä metsään ja saha mukaan. silloin voi perheen sisäiset suhteet joko vain parantua, taikka vain huonontua. Keskivertoa ei ole.

     

     

    mettämiäs

    Vähän tietenkin tuosta kehitysluokkajakaumasta ”riippuu”, mutta taisi aikanaan olla Metsälehdessäkin laskelma/arvio, että keskimäärin metsänomistajan vauhdilla tarvitaan raivaussahapäiviä 2 kpl/10 ha/vuosi. Kansakoulun laskennolla tarkoittaisi JS:n tapauksessa 9 pv vuodessa työtahdin ollessa n. 3-4 tankkia/pv (ammattilaiset sahaavat tietenkin eri tahdilla). Rästit ensin kuriin, niin tuon panostuksen pitäisi sitten jatkossa riittää. Boorit ja Tricot tarvittaessa siihen ”päälle”, mutta ne on sitten vähän eri juttuja. Perhesuhteisiin yms. en uskalla ottaa kantaa…

    JS

    Alue on kaukana, noin 200km päässä niin eväsretkille tuonne turha lähteä.. Tosin vanhempien luota paljon vähemmän jota käytän välipaikkana. Hämärästä hämärään syksyllä oltava. Nuo pahimmat rästit eka. Onneksi pikkutaimikot ei ole pahasti heinän alla. Olisikin pikkumatkan päässä niin iltahomminakin välillä tekisi.

    oksapuu

    Visakallon neuvo on hyvä, pyydät vaan paikkakunnan yrittäjämetsurilta tarjouksen ja teetätät ne kemera kelpoiset pois…

    Samalla hoitaa sen kemerankin kotiin…

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 151)