Keskustelut Metsänhoito Montako hirveä tarvitaan?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 75)
  • Montako hirveä tarvitaan?

    Kiersin tänään vähän laajemman lenkin nuorissa männiköissä ja koivikoissa kartoittamassa tulevia hoitotarpeita. Hirvien jätöksiä ja syönnöksiä oli todella runsaasti, ehkä enemmän kuin koskaan minun aikanani. Yhdellä hirvien käyttämällä polulla oli 200 metrin matkalla jätökset 1-2 metrin välein. Palstan hirviasiantuntijat, montako hirveä tähän tarvitaan?

  • Tolopainen

    Tietenkin metsässä on villieläimiä. Onhan niitä rymättylän perunapelloillakin, kun tekevät kuulemma harsoihin reikiä. Ei noita jälkiä kannata edes tutkia. Suomessa oli hirviä jo ennen ihmisiä ja ihmiset tunketuivat hirvien alueelle. Ei tätä maata olisi koskaan pystytty asuttamaan ilman hirviä, jotka olivat ihmisten ravintoa. Se on paljon mukavempi syödä hirvenlihaaa kuin järsiä puita. Pitääkin hakea pakkasesta hirvipaisti sulamaan.

    Visakallo

    Gla tuolla edellä on koivikoiden suhteen valitettavan oikeassa.

    Gla

    Ongelmaksi vain aluskasvittomassa kuusikossa tulisi se, mistä hirville ja peuroille sen jälkeen löytyisi sijaa eli tuskin koivikon kuusikoksi muuttaminen metsätalouden harjoittajan asemaa parantaisi. Tilanteeseen on yksi ainoa lääke ja se on sopusoinnussa Tolopaisen ajatusten kanssa. Hirviä saa olla metsissä 1-2 per ha, mutta ylimääräiset joutaa pakastimeen. Tällä niitä on 5 / ha ja lisäksi peuroja kymmenkertainen määrä. Yhteensä kuormitus on niin metsätaloudelle kuin luontoarvoille, liikenneturvallisuudesta puhumattakaan, täysin kestämätön. On siinä hirvikannan hoitajien hienoa leikkiä erämiestä.

     

    Visakallo

    Kaipaisin edelleen palstan hirviasiantuntijoilta asiallisia tietoja siitä, kuinka suuria hirvilaumat yleensä voivat olla ja miten ne muodostuvat? Mitä yksilöitä ja kuinka monta laumasta pitäisi ampua, että tilanne korjautuisi, vai pitäisikö suolata koko porukka? Vastaukseksi ei valitettavasti riitä, että raivaa taimikkosi, koska ne on raivattu. Älkää vähätelkö ongelmaa, sillä joidenkin metsänomistajien kohdalla tämä on valitettavasti arkipäivää ja tuhot ovat erittäin pahoja. Yksittäiset hirvet eivät ole minua koskaan haitanneet, enkä muutenkaan tunne itseäni aivan pienestä valittajaksi. Läheiset sanovat samaa.

    Tolopainen

    Mihin noita tietoja voisit käyttää, yleensä hirviä likkuu emä, pari vasaa ja jokin urosmullikka seurailee, koskaan en ole nähnyt yli viiden hirven laumaa.

    Ei hirvipolitiikkaa kuitenkaan niin hoideta, että lähdetään jotain laumaa hakemaan, vaan ammutaan yksittäistä hirveä silloin kun se kohdalle sattuu metsästysaikana ja hirvitiheystavoite on sovittu valtakunnallisesti. Laumoja muodostuu ja hajoaa, ei hirvi kuitenkaan mikään laumaeläin ole. Emä ei edes halua pitää edellisen vuoden vasaa mukanaan.

    Visakallo

    Miksi Tolopainen vastasit jos et tiedä vastausta? Jos et itse ole nähnyt viittä hirveä enempää, se on hyvä. Ei valtakunnalisen hirvipolitiikan tarkoitus voi sekään olla, että hirvilaumat aiheuttavat paikoitellen kohtuuttoman suuret tuhot metsänomistajille.

    Tolopainen

    Niin mikä on kysymyksesi. Kuvitteletko, että hirvenpyynti on teurastusta, jossa tarkoituksena on jahdata kaikki hirvet kerralla lainsäädännöstä välittämättä. Emähirvien ampuminen tietenkin vähentää kantaa tehokkaasti ei urokset lisäänny.

    arto

    Sama pätee myös uroksiin ( ei naaraat yksinään lisäänny ) Suurin lauma nuoruudesta oli yli 80hirveä yhdessä laumassa. Oli paksuluminen talvi kevät hangilla kelkkaillessa näimme sen, Eli paljon lunta ja suuret ruokamaat saa kokoamaan hirvet laumoihin , Jos elukoita riittää. Nykyisin jos näkee yhden hirven sekin on harvinaista.

    Tolopainen

    Jos halutaan pitää talvikanta pienenä kuten ilmeiseti halutaan, ammutaan paljon vasoja ja uroksia. Silloin kannalla on maksimaalinen tuotto kun säästetään emät, näin on tehty aina hirvenpyynnissä. Eikä siihen metsäomistajat pysty vaikuttamaan.

    Puuki

    Edellisessä keskusteluketjussa, joka koski hirvivahinkoja, oli linkki tutkimukseen hirvitiheyden vaikutuksista taimikkovahinkoihin.  Muistaakseni siitä kävi ilmi, että hirvitiheyden pitäisi olla melko pieni, jotta vahingot vähenisi merkittävällä tavalla: Sopiva tiheys olisi 1- 1,5 kpl / 1000 ha.

    Se tiheys oli 70-luvun alussa näillä main yleinen ja hirvien näköhavainnotkin oli melko harvinaisia.

    Nämä uudet isommat hirvialueet saattaisi auttaa hirvien lupamäärien sopivan kohdentamisen lisäksi myös hirvien ”ruokintapaikkojen” ohjaamisessa taimikoita paremmin sopiville alueille, ainakin teoriassa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 75)