Keskustelut Metsänhoito Mönkijän verovähennyksistä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 33)
  • Mönkijän verovähennyksistä

    Tarkoitus ostaa mönkijä, jota käytetään sekä yksityiskäyttöön että metsätöihin. Arvio 50/50. Olen katsonut, vaikka poistoihin oikeuttava vähintään 50% metsätalouskäyttö ylittyisikin, niin en todennäköisesti liitä mönkijää metsätalouden kalustoon, vaan pitäisin kirjaa toteutuneesta metsäkäytöstä ja verotukseen tekisin tuntiperusteisen vähennyksen. Mutta miten hankinnan alv vähennyksen käy? Voinko vähentää alvista 50% avioidun metsäkäytön mukaan, jos konetta ei liitetä kalustoon? Toinen kysymys käyttötunneista. Hieman eri tulkintoja olen löytänyt. Jos ajan mönkijällä 15 minuuttia palstan reunaan, sahaan raivurilla 5 tuntia ja ajan takaisin 15 minuuttia, voinko merkata mönkijän kuluiksi tuon 30min ajoaikaa vai koko 5,5h, mitä mönkijä on mukana maastossa?

  • Yrittäjä-metsänomistaja

    Alv:n vähennysoikeuteen en osaa sanoa mitään.  Mönkijän kustannukset pitäisi periaatteessa vähentää kahdessa osassa. Tiellä ajettu matka kilometrikuluna (1.04 e/ km) ja palstalla tapahtuva mönkijän käyttö tuntivähennyksenä. Tunnit tietysti vain todellisen ajan mukaan mitä mönkijätä käytetään eli tässä tapauksessa 15 min.

    Berza

    Käsittääkseni alvin puolikkaan voit vähentää. Vähennys aina ajon mukaan. Muussa tapauksessahan mönkijä aina kannattaisi ajaa metsään ”tekemään rahaa”

    Olisi kyllä mielenkiintoista lukea ne tulkinnat, missä metsässä seisotus on vähennys kelpoista. Mitähän kulua siitä aiheutuu ?

    isaskar keturi

    Jollei ole metsätalouden kalustoa, ei alveja pääse vähentämään. Mielestäni niitä ei ylipäätään voi vähentää osittain – kone joko on metsätalouden kalustoa tai ei ole. Ei kait siitä voi osaa laittaa myöskään poistoina vähennettävään omaisuuteen? Näinhän siinä kävisi, jos meinaa saada osan alvista pois, niin kone on osin metsäkone. Jos on metsätalouskone, oma käyttö tuloa. Jos ei ole metsätalouskone, metsätalouskäytön voi vähentää. Ihan varma en ole ”puolittaisesta” systeemistä, mutta itse pitäisin jompi kumpi.

    Jollain voi olla parempaa tietoa tuosta osittaisesta verovähennyksestä, mutta tietty yksinkertaisuus helpottaa itseäkin.

    Puuki

    Joskus ennen oli kaksikäyttökone tai -auto mahdollista.  Esim. 10 % koneen arvosta omaa käyttöä 90 % firman/metsäpuolen.  Silloin alv:t vähennettiin samassa suhteessa.  Nykykäytäntöä en tiedä varmaksi.

    kuivakorpi

    Löytyihän se metsäverokirja viime vuodelta. Siellä sanottiin, että kalustoon kuulumattoman koneen, jota kuitenkin metsätalouskäytössä käytetään, hankintahinnan alv:n voi vähentää arvioidun metsäkäytön osalta. Kuten myös koneen vuosimenojen alv:t voi vähentää metsäkäytön osuuden mukaan. Mitä näillä tarkoitetaan, en tiedä, koska esim. polttoainekulut sisältyvät tuohon tuntiperusteiseen vähennykseen. Ehkä vakuutukset ja huolto? Tarkoitus siis oikeasti ajaa hankintapuuta ja kärrykin hommata. Oletteko miten merkanneet tuollaisen pikkukärryn (n.1000€) menot verotukseen. Poistoihin vai kertakuluna menoihin? Tuohon tuntimäärän laskemiseen oli Storaenson jossain veropalvelussa (kysy niin vastataan) osiossa tuosta mönkkärin käytöstä esim. raivaushommissa. Siellä sanottiin, että jos ajat mönkijän metsään niin käyttötunneiksi voi laittaa koko työpäivän pituuden, koska mönkijä on silloin poissa yksityiskäytöstä. Minustakin outo ja väärä tulkinta.

    Berza

    Kai vastaaja oli vain tavan tallaaja, ei kai kukaan asiantuntija noin voi vastata ?

    Eikö kärri ole viksuinta laittaa vähennykseksi käytön mukaan ? Jos puolet metsä ajoa 500 e vähennys kerralla. Aina edullisempaa on vähennys saada mahdollisimman nopeasti hyödynnettyä.

    Muut mönkijän menot ei ole vähennys kelpoisia, mutta itse kyllä aikoinaan laitoin vähennykseen murrokset, joita meni ajossa aika usein.

    Perskutarallaa, näköjään tänäpäivänä voi käyttökulujen Alv.n vähentää ?? Tämä ei tainnut olla 10 v sitten ???

     

    Tomperi

    Alvi on hyvin yksinkertainen vähennys. Samaten kuin on kotitalousvähennys.

    Yhteensä miten toimitaan ja miten pitää tehdä ja miten voi tehdä…. yhteensä vissiin täytyy lukkee satoja sivuja ns laki tekstiä.  Jos haluaa varman tiedon ja päätöksen että näin on, kysy verottajalta kirjallisesti ja maksa päätöksestä silloin se on verottajaa sitova,  jos kysyt puhelimitse tai vastaavasti  erovirkailija voi kertoa vaikkapa ummet ja lammet niin se ei sido verottajaa jos sanomansa ei pidäkkään paikkaansa.  Se on hyvä että kikkaillaan ja yms rehvastellaan ja kehutaan mediassa, joku pölvästi tekee niillä perustellen valituksen verottajalle.  Sen jälkeen kenenkään ei tarvitwse ko asian suhteen tuntea epävarmuutta tai halua kikkailla.

    Pitää muistaa, verotusta varmasti tarkastellaan ns robottien voimin, jos joku yksittäinen verovirkailija nykyaikana sattuu tarkastelemaan veroilmoitustasi, hän on riittämättömästi  koulutusta omaava, lisäksi pieni palkkainen, ihminen ymmärtää asioita ja numeroita sen verran mikä on kuukausi palkka.  Se mistä saat jälkiveroja on pieni rike, metsäyhtiön kirjanpidossa miljoonakaan ei häiritse.  Tähän tulokseen tulimma verovirkailijan kanssa keskusteltuani aikoinaan, Montakohan tuhatta verovirkailijan vakanssia onkaan sen jälkeen lopetettu, alkoi ns hallinnollinen muutos sen jälkeen.

    kuivakorpi

    Ilmeisesti tuo alv vähennys menee vuosikulujen osalta niin, että jos kulutat vaikka 100l bensaa ja tuosta 50% on tuntikirjanpidon mukaan metsätalousajoa, niin bensojen alveista puolet voi laittaa vähennyksiin. Muu bensalasku metsäajon osalta sitten sisältyy tuohon verottajan antamaan tuntivähennykseen tai todellisten tuntikulujen laskentaan. Siis silloin kun kone ei ole kalustossa.

    Normandy

    Meidän kokemus parin vuoden takaa. Vaimolla ja mulla kummallakin erilliset y-tunnukset eri alan juttuihin. Ostettiin pakettiauto. Odotettu käyttö n. kolmasosa vaimon, kolmasosa mun metsähommia, kolmasosa yksityisajoa.

    1) Ei saa kummankaan bisneksen kalustoon, koska ei ole yli puolta tuossa käytössä

    2) ALV vähennettävissä tuon kolmasosan osalta kummankin bisneksistä

    3) Käyttökuluja voi vähentää joko a) kilometrikorvausten mukaan tai b) säilyttämällä kaikki kuitit (diesel, huollot, katsastukset, renkaat jne), vähentämällä alvit toteutuneen käytön suhteessa ja samoin kulut toteutuneen käytön suhteessa

    Berza

    Noin minäkin näen asian, mitä Kuivakorpi kirjoittaa. Itse työskentelin aikoinaan paljokin mönkijän avulla, mutta tuota alv osuutta en vähentänyt. Joko se ei silloin ollut oikeutettua, tai en vaan älynnyt tuota. No onneksi mönkijän kulutus on / oli tavattoman pieni. ?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 33)