Keskustelut Metsänhoito Mönkijä vai kelkka polttopuiden ajoon?

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 169)
  • Mönkijä vai kelkka polttopuiden ajoon?

    Olisi tarkoitus hankkia halpa kevyt puunkuljetuskalusto metsätöihin, lähinnä polttopuita 10 kiintoa talvessa ajella tai hyvin pientä hankintaa. Mönkiät tuppaa olemaan liian kalliita, alle 4000€ ei oikein löydy minkäänlaista tarpeeksi isoa maastokelpoista ja kärry lisäksi, tienaako koskaan itseään ja onko täysin kelvoton vehe jos meinaa joskus jonkun tuulen kaataman tukkipuun kuljettaa? Kelkan rekineen sais halvimmillaan jo 2000€ ja lunta meillä on täällä se 40cm ylöspäin aina maaliskuussa. Minkälaisia kokemuksia on kelkalla puunajosta, paljonko hyvätelainen työkelkka kykenee kiskomaan kun jälki on etukäteen ajettu?

  • kim1

    Lisäksi lumityöt…,likakaivojen tyhjennykset….raha ei vaihda omistajaa…

    metsänkasvattaja

    kummassakin härvelissä  on  puolensa  kelkka  on  parempi  jos   on  paljon taimikoitaja  joista  joutuu  ajamaan  vaikka polttopuuta  tai   kuitupuuta  jos   on  luminen  talvi  mönkijän  meno  menee  jupertamiseksi tai  ei  pääse  mihinkään  tietysti  telamönkijä  kyllä menee  mutta  sellainen  maksaa kohtuu paljon  verrattuna   2-3  tonnin  kelkkaan johon  aiheen  aloittaja  viittasi  joka  tapauksessa  molemmilla  saa  puita  kuljetettua  PIENIÄ määriä ei  isoja

    Mottimasa Mottimasa

    Kim1 Miksi sen pitää olla 40 000 paketti kun alle 20 000 saa hyvän käytetyn keslan ja siihen tarpeeksi hyvän neliveto valmetin (05,65 tai 6000 sarjalaisen) eteen jolla ajaa monta tuhatta kiintoa, sen mitä vihtii hankintaa tehä. Hyviä vähän käytettyjä tehdasvalmisteisia kärryjä kuormaimella saa 8000 jo valita asti ja reilulla kympillä hyvän nelivedon metsään. Isolla takavedollakin pärjää helpossa maastossa jos ketjut. Kelkat ja mönkijät ovat mihin tahansa traktoriin nähden leluja.

    Remie

    Peal on ajanut metsässä , ihan selvästi.

    Peal

    Ei aina selvästi, mutta kuitenkin paljon enemmän mitä Real.

    Peal

    Remie

    kim1

    Mottimasa:Aivan oikeassa olet ,kyllähän mainitsemasi kompinaatiolla omat hankintapuut ajaisi…,ainut vain että silloin harvoin kun itse investoin….,en yleensä mitään käytettyjä katsele…,siksi annankin naapureiden hoitaa ton konepuolen…,löytyyhän heiltä myöskin oikeita ajokoneita….( varmasti sen takia minulle tekee töitä pilkkahintaan,etten minä hyvässä nousuhumalassa vahingossa osta omaa kalustoa…,olisinhan silloin heille paikallisesti kilpailija..,heh

    Jätkä

    Meillä on ollut useita maatalouskalustolla – mtsäkuljetuskurssia ja niissä asianmukaista kalustoa 5 – 6 yksikköä joka paikassa.

    Nuorehkot maa – metsätilan omistajat, joista lähes kaikilla on jo omaa kalustoa, taikka ovat sellaista hankkimassa, on ollut joka kurssilla 10 – 20 henkilöä.

    Joka kerta on ollut sydäntalvi. Täälläpäin isännät ovat vakuuttuneet, että varsinkaan nelikossa ei ketjuja tarvitse.  Lisäksi ” On niin valtava työ pistää ketjut pyöriin”.

    Meidän koneisiin kaikkiin vetäviin pyöriin on ketjut ( ei kärryn pyöriin, jos veto on Robsoneilla)  Sitten alkulöpinöiden jälkeen mennään pihalle ja isketään yhteen traktoriin ketjut eteen ja taakse. 90 % porukasta äimistelee, kun ketjut on kaikissa pyörissä alle puolen tunnin.

    Kurssi kestää viisi päivää ja kaikki ajavat useammalla koneella. Loppu palaverissa suurin osa myöntää, että ketjuista oli yllättävän paljon apua. Aina joskus joku ilmoittaa, että hän säästi metsävarustuksen hinnan viidessä päivässä, kun hän oppi sen, että ainakaan hänen ei kannata metsäajoon alkaa lainkaan.

    Kasvatushakkuualueella ukot oppivat paljon kasojen sijoittelusta, yleensä ottaen kuorman teko järjestyksestä, pinon teosta hyvin paljon. Yksi paljon ajanut sanoi, että hän on tehnyt koko viisi vuotta pinon väärin, ja kironnut, kun se tulee niin huono – Nyt hän oppi, miten se tehdään.

    Jäkeenpäin ukkoja on tullut juttelemaan ja sanomaan, että ” Ostin ketjut joka pyörään. Eihän siitä mitään tule ilman”.

    Kuitenkin nuo kokeneemmat, kun pääsevät kahdeksanpyöräisellä metsätraktorilla kokeilemaan, ovat sen jälkeen sellaisen koneen ostokuumeessa.

    sitolkka

    Eihän rattorilla mettään kannata mennä ilman ketjuja. Eikähän sillä talvella muutenkaan ilman ketjuja mitään tee. Takapotkukin on ihan käypä peli metässä kun osaa ajaa.

    jees h-valta

    On sitä tullut lähes kaikki ilman ketjuja ajettua niin taka/kuin nelipotkurillakin. Kun juontokoura on täynnä puuta on taka-akselin päällä sen tavaraa mitä hyrdauliikka nostaa ja nokan saa pysymään hiukan edes välillä maassa niin menee kyllä lähes vaikka puuhun.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 169)