Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

  • Tämä aihe sisältää 9,673 vastausta, 127 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten VisakalloVisakallo toimesta.
Esillä 10 vastausta, 9,651 - 9,660 (kaikkiaan 9,673)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • isaskar keturi

    Kun katselee näitä Etelä-Suomen kuusikoita tai kuusivaltaisia metsiä, tulee elävästi mieleen 1980-luvun paniikki metsäkuolemista. Terveemmistä metsistä lietsottiin kauhua massiivisista metsätuhoista ja miten metsä kuolevat pystyyn. Alettiin tutkimaan ja mittaamaan ”harsuuntumista” ja kuolleiden puiden määrää. Nyt ei tunnu kiinnostavan metsien hyvinvointi. Ollaan huolissaan ötököistä ja käävistä, joilla menee kohta tosi hyvin tätä menoa. Sekin ilo niillä loppuu pian, kun ei enää nouse uutta lahoavaa puuta. Kyllä hyvinvoiva metsä on metsäluonnon monimuotoisuuden perusta pitkällä tähtäimellä. Jos muuta väittä, voi käydä katsomassa vaikka Kuolan puuttomia alueita, joissa ennen oli metsä tai noita keskisen Euroopan metsätuhoalueita.

    Gla Gla

    Riippuu keneltä kysyy. Metsänomistajien parissa on hyvin tiedostettu silmin havaittava kuusituhojen riskin nopea kasvu, siksi kiinnostus männyn ja koivun sekä sekametsien kasvatukseen on lisääntynyt.

    Luontoväellä on ihan omat agendansa.

    Visakallo Visakallo

    Metsät kannattaa pitää puulajista riippumatta mahdollisimman hyvässä kasvussa koko kiertoajan taimesta tukkipuuhun, niin taudit ja ötökät eivät pysy perässä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsäuutiset pohtii vanhan metsän kriteereitä Ruotsissa. Tiedepohjainen lähestyminen aiheeseen voisi perustua toisaalta eri puulajien biologiseen maksimi-ikään ja toisaalta metsää uudistaviin häiriöihin eri alueilla ja kasvupaikoilla. Nämä yhdistämällä voidaan päätellä kuinka vanhaa metsä ylipäänsä voi olla, vaikka alueella ei olisi enää jäljellä vanhaa metsää. Jos sitä ei ole yhtään, suojeluun pitää ottaa vanhimmasta ja arvokkaimmasta päästä riittävä määrä.

    risuparta

    ik sen kiteytti: hyvin voiva metsä on monimuotoisuuden ylläpitäjä!

    Muutaman vuosikymmenen ikäinen kaikille tuhoille altis PUUPELTO, ei sitä ole. Hyvin voiva metsä on eri puu lajeja ja eri ikäisiä puita, vanhimmat monia satoja vuosia.

    Visakallo Visakallo

    Mille kaikille tuhoille muutaman vuosikymmen ikäinen hyvässä kasvussa oleva ”puupelto on altis?

    PenttiAKHakkinen

    risuparralla hyvä kiteytys. Minulla ainakin on metsissäni useita puulajeja ja eri-ikäisiä ja suuret alat vielä sellaisia, mihin ei ole tehty kuin harvennus ja aukkohakkuita ilman istutuksia. Ei niitä kyllä ulkoisen olomuodon perusteella erota mikä on istutettu ja mikä kasvaa muuten vaan.

    Tuo satojen vuosien ikävaatimus on ongelmallinen. Muutama pihlajapuska saattaa tuon määritelmän täyttää. Mutta niihinkin tulee koko ajan uutta puuta ja vanhoja lahoaa. Mikähän se yleensä on sellainen pihlaja, joka kasvaa pensaana, mutta haarat voivat olla 20cm halkaisijaltaan.

    Kuusia minulla on muutama yli 100 vuotias. Yksi n 130 vuotias on vihreä ja hyväkasvuisen näköinen, mutta ”itkua” vääntää. Tikat alkaneet lisäksi tehdä kolojaan tyvelle. Ehkä se vielä 50 vuotta siinä kituu.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ismo Teivainen: Toivoisin, että Hesarissa joskus pohdittaisiin luontokadon suhdetta normaaliin ekosysteemin kehitykseen. Joskus ekosysteemin kehitys on luonnollista ja jopa tukee monimuotoisuutta joskus taas yksipuolisuutta. Villiintymisellä on siis monenlaisia seurauksia. Joka tapauksessa ekosysteemin kehityksessä joku kasvi tai eliö voittaa ja joku toinen häviää. Syy voi olla vaikkapa ravinteista tai valon määrästä. Se mihin on vaikeampi ottaa kantaa näin maallikkona on, että minkä kasvien tai eliöiden elinalueen valtaaminen on suositeltavaa ja minkä ei sekä päinvastoin ajateltuna mitä lajeja ekosysteemin kehittyminen ei ainakaan saisi tuhota tai vähentää. Vääjäämättä ihminen joutuu tässä tuomarin rooliin, mutta tuomariltakin tulisi odottaa jotain johdonmukaisuutta. Nyt tuntuu, että johtopäätöksiä tehdään molemmissa leirissä hyvin epäjohdonmukaisesti. Samankaltaisissakin tilanteissa johtopäätös voi olla toisenlainen.

    AJ: Tämä on erittäin hyvä kysymys. Pelkän lajien laskemisen lisäksi pitäisi analysoida esimerkiksi suhtautumistamme eri lajiryhmiin: tulokas- ja vieraslajeihin, yleislajeihin, satunnaisiin vierailijoihin ja niin edelleen. Itse ajattelen että tärkeimpiä seurattavia ja huolehdittavia ovat esimerkiksi metsän yleis- tai peruslajit kuten hömötiainen, koska nimenomaan ne ovat systeemin toiminnalle olennaisia. Lisäksi tulisi miettiä millaisia ravintoketjujen tulisi olla, eli esimerkiksi mihin toimintoihin ja kuinka paljon tarvitaan petoeläimiä suhteessa kasvinsyöjien kantoihin? Millaisia laadullisia ja määrällisiä muutoksia vielä tarvitaan, jotta ekosysteemien köyhtyminen pysäytetään?

    Kimmo Tuomela: Aika haasteellista olisi ihmisen alkaa tuomaroimaan mitä lajeja tuettaisiin ja mitkä annettaisiin kuihtua pois. Teorian tasolla ehkä mutta käytännössä ei.

    Esim. susien määrä on vielä niin pieni, että niiden geneettinen tulevaisuus on kyseenalaista. Varsinkin jos jatkossa yhteys venäläisiin kantoihin katkeaa. Tämä on monessa muussakin lajissa ongelma. Populaatiot on liian pieniä ja perinnöllinen surkastuminen uhkaa.

    Luonnollinen muutos on kuitenkin niin hidasta, että sitä ei voi pitää selittävänä tekijänä nyt monien lajien harvinaistuessa.

    Ihmisen näkökulmasta joku laji voi olla täysin hyödytön tai jopa haitallinen. Mäkäräinen koetaan vain hitonmoisena kiusankappaleena mutta määräisen toukat ovat tärkeä ruoka purotaimenelle.

    AJ: En ehdota, että lajeja alettaisiin rajata ryhmiin, joista osan annettaisiin kuihtua tai että unohdettaisiin ihmisen vastuu. Lajistomme on jatkuvassa muutoksessa sekä luonnollisista että ihmisperäisistä syistä. Osa lajeista on harvinaistunut, koska olemme ottaneet käyttöön suuren osan elinympäristöistä, esimerkiksi lehdot on pääosin raivattu pelloiksi Etelä-Suomessa. Ilmastonmuutos on vähintään osaksi ihmisperäinen muutos, joka tuo meille joka vuosi uusia tulokaslajeja. Näiden suojeluun ei tarvitse panostaa mitään, vaikka ne ovat aluksi harvinaisia, esimerkkinä kultasakaali. Käytännössä suojelutoimissa joudutaan kuitenkin tekemään priorisointia ja valintaa. Metsäpeura on hyvä esimerkkilaji tarpeellisesta tuomaroinnista: se on meidän erityisvastuulla ja suojelu vaatii sekä laajoja vanhan metsän alueita että suurpetojen kannan rajoittamista lajin elinalueilla.

    Pasi Puttonen (TA:lle): Ei ihan noin mustavalkoisesti. Ensinnäkin eteläisessä Suomessa hakkuuaukon keskikoko on noin hehtaarin luokkaa, 100m x 100m ja kasvupaikkatyypit eivät ihan hirveästi vaihtelelajistoltaan joten ”liikkuvien” lajien kohdalla ne väistävät ja palaavat sitten takaisin. Maaperän osalta jos uudistetaan istuttamalla niin maanpintaa rikotaan istutusalueelta, ei koko alueelta ja kun metsä alkaa kasvamaan niin jo taimikkovaiheessa tulee kasvupaikkatyypin kasvit takaisin, puolukkatyypille sen luontaiset lajit ja mustikkatyypille sen luontaiset lajit. Kasvit näkyvät ihan siellä hakkuuaukollakin mutta jäävät usien runsaan valon aiheuttaman heinittymisen ja aluskasvillisuuden runsastumisen varjoon, esimerkiksi vadelmien. Itse viikon loppuna kaadoin 5-10cm paksuja lehtipuita, jotka oli syntyneet 2014 tehtyy aukkoon ja voi sitä lintujen laulua siinä metsittyneen aukon laidalla. Kaikkea muuta kuin tuhoutunut elinympäristö.

    AJ (TA:lle): Metsästys taisi liittyä metsäpeurojen paikallisiin tuhoihin rehupaaleille. Metsäpeuraa ei siis metsästetä kannanhoidollisista syistä kuten liian runsaana esiintyviä valkohäntäpeuraa ja hirveä.

    Niin kauan kuin metsäpeura on todellisessä häviämisriskissä, myös suurpedot on hyvä huomioida. Kannattaa lukea Mikael Wikströmin kokoama metsästyksenjohtajan perustaidot -materiaali hirven biologiasta. Hirven kannanhoidossa pelätään liian alhaisen alueellisen kannan aiheuttamaa haittaa hirven lisääntymiselle. Tämä periaate olisi kenties sovellettavissa metsäpeuraan.

    Metsäpeurankin kohdalla voisi siis ajatella, että tällä hetkellä suurempi geneettinen riski on liian alhainen ja harva toisistaan eristyksissä oleva kanta kuin puuttuva suurpedon (saalistamalla) tai ihmisen (metsästämällä) suorittama karsinta.

    http://www.hs.fi/mielipide/art-2000011114425.html

    Kurki Kurki

    Olen jo postannut tätäkin vastausta monesti Aki Ikoselle, mutta ei vain julkaista.

    Aki Ikonen:”Mature metsän koealueella kovakuoriaisia oli vähiten, 1153. Overmature metsän koealueella kovakuoriaisia oli 1384 ja old growth metsän koealueella eniten, eli 1838 kovakuoriasta. Lajeja oli 553, joista 232 on lahopuuriippuvaisia.”

    Lainaus Martikaisen tutkimuksesta.”Kun näytteet yhdeksältä näytealalta yhdistettiin, lahopuuriippuvaisten lajien lukumäärä oli 134 mature metsissä, 167 overmature metsissä ja 200 old growth metsissä.”

    Eli kovakuoriaislajeja oli muissa metsissä mature 134 ja overmature 167 sekä old growth metsissä 200. Ilmeisesti menevät päällekkäin, mutta lahopuuriippuvaisen lajin ero 33 old forestien hyväksi ei ole kovin suuri ja se sulaa vielä, kun huomioi ei-lahopuuriippuvaiset lajit.

    Lainaus tutkimuksesta: ””Kumulatiivinen ei-lahopuuriippuvaisten lajien määrä oli pienin mature metsissä, keskitasoa old growth metsissä ja korkeimmat overmature metsissä (kuva 1b).””

    Kun ei-lahopuulajeissa overmature metsissä lajeja oli enemmän kuin old growth metsissä, tämä jo tasoittaa old growth metsien edun lajimäärissä, sillä overmature metsissä oli enemmän lajeja kuin vanhoissa (old growth) metsissä.
    Lisäksi puuttuu vielä nuoremmat metsien ikäluokat kuten avohakkuualueet, joissa ei-lahopuuriippuvaisia lajeja Siitosen tutkimuksen mukaan oli 4-kertainen määrä kuin mitä vanhoissa metsissä (old growth).

    Martikaisen tutkimus ei tue käsitystä, että vanhoissa metsissä (old growth) olisi enemmän kovakuoriaislajeja kuin muissa metsissä (nuoremmat metsien ikäluokat).

    Siitosen ym tutkimuksesta lause ”Toisaalta lahopuuta tarvitsemattomien kovakuoriaislajien lukumäärä väheni puuston määrän kasvaessa: täystiheissä vanhoissa metsissä lukumäärä oli noin neljännes avohakkuualoihin verrattuna” taas jäi huomiotta.

    Ja kysymys tässä on vain yhdestä tyypillisimmästa lahopuulajista kovakuoriaisista eikä nekään näytä olleen lajimäärältään suurempi vanhoissa metsissä verrattuna muihin metsiin.

     

     

     

    mehtäukko

    Puupelto-hokemaa on tyhjänpäiväistä toistella, sillä aikoja sitten jo taimikon perustamisohjeet toimivat MG:llä sekametsän puolesta. Se mitä laatuharvennuksissa jää loppukasvatukseen, on myös luonnon valintoja.

Esillä 10 vastausta, 9,651 - 9,660 (kaikkiaan 9,673)