Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 9,491 - 9,500 (kaikkiaan 9,522)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Kurki Kurki

    Uhanalaistilastoa ei ilmeisesti voida käyttää tilastollisesti harhattomasti metsän iän luokitteluun ja sitä kautta selittämään lajien määrää eri ikäisissä metsissä, jos v kuvaa sekä metsän ikää että sen luonnontilaisuutta luonnehtivaa lahopuuta? Kiitos Kurki asian esille tuonnista.

    Sanoisin, että v kuvaa ensisijaisti elinympäristön vanhaa metsää, mutta sille on yhtä hyvä vaihtohto talousmetsä, jos siellä on vanhan metsän määrä lahopuuta.

    Tästä voisi päätellä, että vanhoja metsiä pidetään arvokkaina vain lahopuulajien vuoksi.

    Linkissä sanotaan lahopuulajeja (etupääsä kovakuoriaisia ja kääväkkäitä) olevan 4000..5000. Lajitietokeskus antaa rajauksilla kaikki lajit, uhanalaisuus CR, EN ja VU, metsät ja v= vanhat metsät yhteensä 385 lajia. Linkissä ensijaisesti lahopuusta riippuvia uhanalaisia on 190 lajia ja toissijaisten uhanalaisten kanssa saattais mennä aika lähelle Lajitetokeskusken luvun kanssa. Tässä v viittaisi aika hyvin lahopuulajeihin, mutta kaikista lajeista Lajitetokeskus rajauksella mukana myös NT ja LC lajit antaa vain 1185 lajia, joka jää kauas 4000..5000 lajista.

    https://www.metsaan-lehti.fi/uutiset/luonto/lahopuu-on-kovakuoriaisten-ja-kaapien-koti.html

    Kurki Kurki

    Linkki: https://www.metsalehti.fi/uutiset/luontopaneeli-luontolaki-tarpeen-luontokadon-hillintaan/#5dfaa1a5

    Suomen luontokadosta se Kotiaho vaan jaksaa jauhaa.

    Risto Isomäki on jo huomannut saman kuten Annika Kangaskin.

    Lainaus Aarre-lehdestä” Lähes kaikki ojittamattomat suomme ovat de fakto suojelualueita.”

    Sekä:”Tasan nollan Suomessa elävän sukupuuton uhkaaman lajin suojelu ei mitenkään voi olla yhtä tärkeää.”

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jossain määrin jaan Kurjen näkemyksen, mutta kyllä meidän pitää huolehtia myös meidän omien ekosysteemien toiminnasta eikä vain valtamerten syvänteistä. Kyse ei ole siis vain lajien sukupuuttojen estämisestä, vaan luontokato on laajempi kysymys.

    Vähän kyllä pelottaa ajatus luontolaista, kun ei tiedä mikä sen sisältö olisi. Eikö riitä, että toteutamme bd-strategiaa ja sen osana ennallistamista? Antaisin mieluiten markkinoiden hoitaa sekä hiilinielut että ekologiset kompensaatiot. Jos EU lakkaisi omimasta hiilinielujamme, metsän kasvun voisi myydä joko puunjalostukseen tai hiilinielumarkkinalla.

    Ainut mihin voisi harkita ”aiheuttaja maksaa” -sääntelyä olisi maankäytön muutosmaksu, jolla rankaistaisiin metsäkadon aiheuttajaa.

    Luontokadon aiheuttaja on metsätaloudessa epäselvä: onko se puun myyjä, sen jalostaja vai metsäteollisuuden asiakas? Jos nämä laitetaan maksamaan paljon lisää, muiden raaka-aineiden kuin puun kilpailuasema paranee. Käytetään ehkä edelleen rakentamiseen betonia ja pakkauksiin muovia ja maailma siitä sitten pelastuu vai?

    Kurki Kurki

    Ainut mihin voisi harkita ”aiheuttaja maksaa” -sääntelyä olisi maankäytön muutosmaksu, jolla rankaistaisiin metsäkadon aiheuttajaa.

    Tuo riittäisi, mutta Luontopaneelille ei riitä mikään.

    Luontokadon aiheuttaja on metsätaloudessa epäselvä:

    Lajikato, jota Suomessa ei ole, olisi luontokatoa. Soiden ojittaminen on metsäluonnon ennallistamista ei luontokatoa. Vesien tilan heikkenminen ihmisen toimesta on luontokatoa.

    Mitä muuta luontokatoa Suomessa vielä on?

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Luontokatoa on myös lajien elinvoiman (yksilömäärä, genetiikka) ja luontotyyppien ominaisuuksien heikkeneminen.

    käpysonni käpysonni

    A.J.

    Luontokatoa on myös lajien elinvoiman (yksilömäärä, genetiikka) ja luontotyyppien ominaisuuksien heikkeneminen.

    Tuo on hyvin fundamentalistinen näkemys luontokadosta, joka terminä alkaa kohta vaikuttamaan enemmänkin ideologiselta kuin tieteelliseltä.

    Tuohon väitteeseen voi vastata samantyyppisellä  hyvin fundamentalistisella argumentilla että jos halutaan välttää luontokatoa, pitäisi ihmiskunta hävittää maapallolta kokonaan tai ainakin vähentää ihmismäärää ja siirttyä metsästäjä-keräilijäkulttuuriin.

    Kaikki se materia, millä ihminen ympäröi itsensä, on lähtöisin luonnosta. Jo metsästäjä-keräilijä kulttuurissa ihminen aiheutti luontokatoa, kun haki luonnosta tarpeet vaatimattoman asumuksensa rakentamiseen. Ja maanvilelyskulttuuriin siirryttäessä luontokato vain kiihtyi ja kiihtyi ekspotentiaalisesti, kun alkoi kaupunkikulttuurin kehittyminen, puhumattakaan teollistumisen aikakauden alkamisesta.

    Kun Janne Kotiaho luontopaneeleineen huutelee norsunluutornistaan että ”aiheuttajan pitää maksaa” (luontokato) niin onhan hän oikeassa, täysin oikeassa, mutta kuka on tuo aiheuttaja, se on oleellinen kysymys. Ja vastaus ei ole monimutkainen, se on hyvin yksinkertainen, luontokadon aiheuttajia olemme kaikki me, jotka tarvitsemme elämiimme materiaaleja, jotka ovat peräisin luonnosta, eli me kaikki ihmiset, pieniä sylivauvoja myöten.

    Tuo ajatus että luontokatoa aiheuttaa vain maata viljelevä, puita kaatava tai rakennuksia rakentava ihmisryhmä, on ajatuksena täysin pöhkö, sillä ei kukaan tee noita itseään varten,vaan kaikkia ihmisiä varten.

    Metsästäjä-keräilijä- kulttuurissa jokainen ihnminen hommasi ravinnon,vaatteet ja asumukset vain itselleen ja perheelleen, jotkut asiat hankittiin  kylän tai heimon yhteisvoimin. Nyky-yhteiskunnassa on rationaalisuus edennyt niin pitkälle että erikoistuneet  ammattiryhmät  huolehtivat kaikkien eri elämisen tarpeiden hankkimisesta koko yhteiskunnalle, jotta jokaisen ei niitä yksin ja erikseen tarvitse hommata.  Tätä taustaa vasten  tuntuisi täysin pöhköltä ja erittäin epäoikeudenmukaiselta, että vain  tietyt ryhmät yhteiskunnassa, kuten maanviljelijät, rakentajat ja metsänomistajat joutuisivat  maksamaan jotain ”aiheuttaja  maksaa” korvausta,vaikka kaikki me käytämme näiden ja monien muidenkin ammattiryhmien tuottamia tuotteita. Joten loogisesti ajatellen, kaikkien meidän sekä kuluttajien että minkä tahansa tuotteiden tuottajien pitäisi maksaa tuota korvausta.

     

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Käpysonni on täysin oikeassa. Toivottavasti Luontopaneeli lukee tuon. Voisit lähettää Hesariin mielipiteeksi.

    Toisaalta ihmisen taloustoiminnan ja väestön määrän kohtuullistaminen on, paitsi luonnon, myös meidän itsemme kohtalon kysymys. Ihmiskunta voi elää vähintään seuraavaan jääkauteen saakka, jos emme sössi hommaa sotimalla tai muuten. Jatkoa: jos kulutus ja talous vain edelleen koko ajan kasvaa, maapallo on kovilla (vaikka väestö ei enää kasvaisikaan),vaikka raaka-aineet tulisivat uusiutuvista lähteistä tai kierrätyksestä.

    Petkeles Petkeles
    Visakallo Visakallo

    Ehdottomissa totuuksissa on valinnanvaraa, Petkeles ilmeisesti tykkää näistä Snellmanin versioista.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuo Petkeleksen linkin juttu oli hyvä, kannattaa lukea.

    Mielenkiintoinen artikkeli, jossa mm. Metsälehden viimeaikaiset keskustelut Luontopaneeli vs. Seppo Vuokko on mainittu esimerkkeinä tiededenialismista. Kirjoittaja väittää, että ilmasto- ja luontokatoasioissa olisi yksi selkeästi paras ratkaisu. Näin ei kuitenkaan ole, jos huomioidaan kaikki oheisvaikutukset globaalisti. Ratkaisu, joka näyttää hyvältä paikallisesti lyhellä aikavälillä, voi olla huono globaalisti pitkällä aikavälillä.

    Muita huomioita kirjoituksesta.

    Mielikäinen on oikeassa kun sanoo että luontotyyppien uhanalaisuus -käsitteelle ei ole tieteellistä pohjaa: siinä käytetään uhanalaisuus-käsitettä väärin. Pitäisi puhua mieluummin luontotyyppien ominaispiirteiden muutoksesta. Tällöin olisi myös selkeämpää mitä tulee tehdä asian korjaamiseksi.

    Metsäteollisuuden kestävyysmurroksen estäminen on liioittelua: kyllä ne saavat sen tehdä kenenkään estämättä, jos vain onnistuu.

    Taalas saa sapiskaa oikein olan takaa, mutta lienee tavallista paremmin informoitu maapallon kokonaistilanteesta. Hakkuumäärät eivät ole globaalisti kaikkialla metsänielujen heikentymisen pääsyy, vaikka Suomessa toki ovat. Globaalisti yksi syy ovat kasvavat metsätuhot ja toinen syy on maankäytön muutos eli trooppisen metsän raivaaminen viljelyyn.

    Esimerkkinä hankalasta päätöstilanteesta EU:n hiilinielutavoitteet eli viimeaikainen keskustelu hakkuuvuodosta. Osa hakkuuvuodosta eli kasvavasta puun kysynnästä Euroopan ulkopuolella menisi väistämättä trooppisiin luonnonmetsiin. Itse en kuitenkaan usko etteikö muuallakin osattaisi tai opittaisi hoitamaan metsiä kestävästi. Metsillä voisi olla maapallolla suuri merkitys ilmastonmuutoksen torjunnassa. EU:n ja muiden toimijoiden tulisi keskittyä vähemmän hiilinieluihin, enemmän uusien metsien perustamiseen.

Esillä 10 vastausta, 9,491 - 9,500 (kaikkiaan 9,522)