Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 9,331 - 9,340 (kaikkiaan 9,340)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Kurki

    PS. Voisiko joku lajitieto-osaaja kommentoida lajimääriä monimuotoisuuden mittarina eri ikäisissä metsissä, niin saataisiin piste Aki vs. Eero -väittelylle? Lainaan paremman selvityksen puutteessa saamani tutkijakommentin.

    Sain Ulla-Maija Liukolta tällaisen Excel-taulukon, josta myös Taulukon 5 Muiden metsien lajit löytyvät. Pitäisi vain osata kaivaa tieto tästä Excel-taukosta, jossa on n.42000 lajia listattuna. Nuo vanhojen metsien lajithan löytyy niin Punaisesta kirjasta kuin Lajitietokeskukseltakin.

    Siis tuo Muiden metsien lajien listaus olisi hyvä saada, että sieltä voisi poimia niiden lajien toissijaiset elinympäristöt eli kuinka paljon niistä lajeista menee vanhoihin metsiin ja sekoittuu keskenään lehtojen ja kangasmetsien Muiden metsien kanssa.

    Tuolta Vanhoista lehdoista ei löytynyt yhtään lajia, jotka kävin läpi ja jonka toissijainen elinympäristö olisi Muut lehtometsät ja näinhän pitikin olla, kun se tieto tuli Ympäristöministeriöstä ettei vanhojen ja muiden lehtojen listatuilla lajeilla ole päällekkäisyyksiä.

    Vai mitä nuo esimerkiksi Ruskolehtojäkälän (NT) elinympäristöt sitten tarkoittavat?
    Ensisijainen elinympäristö : Ml – lehdot (myös kuusivaltaiset); v – vanhat metsät

    Eli tarkoittaako tämä ilmaisu vain Vanhat lehtometsät? Näin oletan.

    Toissijainen;  Mk – kangasmetsät; v – vanhat metsät ;

    Eli tarkoittaako vain vanhat kangasmetsät?

    Ip – puistot, pihamaat ja puutarhat

    Onko sitten niin, ettei Muista lehtometsien lajeistakaan n. 2500 mene vanhoihin lehtoihin toissijaisena elinympäristönä, kun Taulukon 5 lajeilla ei ole pällekkäisyyksiä?

    Lajien_uhanalaisuusarviointi_<wbr />2019_v2_17052019.xlsx

     

    A.Jalkanen

    Tämä on väärä foorumi tälle keskustelulle kun ei täällä kukaan osaa vastata.  Voisiko noissa merkinnöissä olla ensin ensisijainen elinympäristö ja puolipisteen jälkeen toissijainen jossa lajia myös tavataan?

    Lajirikkaus selviää oikeastaan vasta jos tehdään kokonaisselvitys jossa on ihan kaikki lajit mukana. Lisäksi mukana pitää olla luonnontilaisen kaltaisia oikeasti vanhoja metsiä eikä vain puupeltoja. Siis pitkälti yli sata vuotta vanhoja puuyksilöitä mukana. Oma mielenkiintoinen kysymyksensä on toki sekin miten lajisto kehittyy eri ikävaiheen puupelloissa.

    Tässä tulee sitten mukaan sekoittavia tekijöitä eli se luonnontilaisuus. Eli lahopuun määrän ja laadun ym. piirteiden vaikutus pitää sulkea pois, ettei verrata sitä eikä puuston ikää. Ehkäpä osoittautuukin, että ne muut piirteet vaikuttavat enemmän lajiston ja ravintoverkon monimuotoisuuteen kuin puuston ikä sinänsä. Näillä perusteilla voidaan sitten valita suojeltavia metsiä tai ennallistaa puupeltoja arvometsiksi.

    Rane

    ”Pelkästään tai pääasiassa vanhoissa metsissä esiintyviä metsälajeja on useita tuhansia.”

    Tämä Annelin lainaama ”tutkijakommentti” kertoo paljon millä fakta-tasolla lahopuututkimus liikkuu.Ilmeisesti kun ei tiedä niin voi heitellä ”useita” tuhansia…

    A.Jalkanen

    Tarkkana Rane. Ei tuossa puhuttu pelkästään lahopuulajeista vaan kaikista lajeista. Juha Siitonen jolta sitaatti on peräisin kommentoi lisäksi, että vanhojen metsien merkityksestä lajistollemme on väärinkäsityksiä liikkeellä. Valitettavasti hän ei ole ehtinyt kommentoimaan pitemmästi vaikka yllytin kyllä. Ehkä Metsälehti voisi joskus haastatella aiheesta häntä ja vaikka Petri Keto-Tokoita?

    Rane

    ”Tarkkana Rane.”

    Niinpä.Jos usea tarkoittaa 2000 tai sitten 4000 niin prosenteissa ero on iso jopa tutkijoiden mittakaavassa?

    Kurki

    Voisiko noissa merkinnöissä olla ensin ensisijainen elinympäristö ja puolipisteen jälkeen toissijainen jossa lajia myös tavataan?

    Lajille ensisijainen elinympäristö tulee tuosta v=vanhat merkinnästä.

    Elinypäristömerkkien selitykset ovat Punaisessa kirjassa.

    M=metsät, Mk=kangasmetsät, Mkv= vanhat kanagasmetsät, MI=lehtometsät. MIv(myös kuusivaltaiset)= vanhat lehtometsät.

    Ymmärtäisin, että lajin ilman lisämääreitä ensisijaisen elinympäristön merkit ovat:  M= kaikki metsät, Mk= kaikki kangasmetsät ja MI= kaikki lehtometsät. Jos tulee lisämääreitä perään esim v, niin ensisijainen habitaatti on vanhat lehdot tai k-metsät.

    Osaako kukaan kertoa miten tuosta Excel talukosta löydetään Taulukon 5 vanhojen lehtojen lajit n. 350 lajia, niin ollaan jo pitkällä?

    Kun avaa ”Tiedot” ylävalikosta ja napauttaa kahdesti ”Suodata”, niin 35 000 lajin elinympäristöt ja uhanalaisuusluokat tulevat näkyviin, mutta ei itse lajeja tule näkyviin. Pitäisi osata valita lajiryhmiä esim ”vanhat lehtometsät.”

    Näin pitkällä ollaan.

    Lajien_uhanalaisuusarviointi_<wbr />2019_v2_17052019.xlsx

    suorittava porras

    Onkos lahopuun määräkin väärinymmärrys? Kuolleen puun määrä on tuplautunut 2000-luvulla ,vaikka koko ajan hoetaan ,että se on vähentynyt. Kuolleen puun öttiäisillä ei pitäisi olla mitään hätää. Kannattaa siirtyä tutkimaan tärkeämpiä asioita.

    Kurki

    ”Vanhoissa metsissä muita sukkessiovaiheita runsaslajisempia eliöryhmiä on lahopuusta riippuvaisten saproksyylien lisäksi monia muitakin, esimerkiksi elävien puiden rungoilla kasvavat epifyyttijäkälät sekä puiden mykorritsasienet. Pelkästään tai pääasiassa vanhoissa metsissä esiintyviä metsälajeja on useita tuhansia.”

    Epifyyttijakälät löytyy Lajitietokeskukselta ”Jäkälät ja sienet” rajauksilla: Uhanaisuusluokat CR, EN, VU, NT ja LC— MI= Lehdot— v= vanhat metsät.

    Ja niitä on 109.

    Mykorritsasienet ovat tuossa 109 lajin määrässä.

    https://laji.fi/taxon/list?informalGroupFilters=MVL.233&onlyFinnish=true&redListStatusFilters=MX.iucnCR&redListStatusFilters=MX.iucnEN&redListStatusFilters=MX.iucnVU&redListStatusFilters=MX.iucnNT&redListStatusFilters=MX.iucnLC&anyHabitat=MKV.habitatMl%5BMKV.habitatSpecificTypeV%5D

    Jos poistaa rajauksen v=vanhat metsät, niin lehdoissa on 1230 lajia näitä ”Jäkälät ja sienet”.

    Ja totta on, että metsissä(M) on paljon ”tuhansia” näitä lajeja ”Jäkälät ja sienet” yhteensä 3300 lajia kaikista metsälajeista 10320.

    A.Jalkanen

    Lahoppun määrät ovat talousmetsissä vielä hyvin vaatimattomia verrattuna luonnontilaisiin metsiin, eli suhteellisesti (prosenteissa) hyvää kehitystä mutta absoluuttisesti (kuutiometreissä) edelleen vähän.

    Kurki

    Vastasin Aki Ikoselle tuohon viimeiseen, mutta ei jukaistu.

    Aki Ikonen kirjoitti:”””Edellenkään lajitietokeskuksessa tai punaisessa kirjassa ei ole puupelto tai talousmetsä elinympäristöä.”””

    Tämä on vaikeaa keskustelua, kun minun vastauksiani Aki Ikoselle ei julkaista.
    Mitä sinä luulet Taulukon 5 näiden Muiden metsien olevan, jos ne eivät ole puupeltoja ja talousmetsiä?
    Kertoisitko?
    Aki Ikoselle jostain syystä ei näy nyt sopivan Taulukon 5 totuus, jota olen postannut tänne aina kun joku nostaa puupeltojen heikon monimuotoisuuden esille, joka edelleen on ja pysyy totuutena, että puupellot eli talousmetsät ovat ensisijaisena elinympäristönä 8277 lajille, kun taas vanhat metsät ovat vain ensisijainen elinympäristö 1163 lajille. Tämänhän Taulukko 5 kertoo.

    Aki Ikonen:”””Kaiki em yleiset elinvoimaiset lajit on kyllä listattu kangasmetsien, lehtojan tai metsien elinympäristöihin. Miksi mainitsemani lajit eivät ole vanhojen metsien listoissa, kun olet vastannut tähän kysymykseeni, katsotaan seuraavat vaikka 10 lajia.”””
    Aki Ikonen: ”””Mitä luulet minun hakevan kommentillani sinun aina samaan virheelliseen väitteeseen, että punaisen kirjan sivun 43 taulukon 5 perusteella voisit päätellä vanhojen metsien lajien kokonaismäärän?”””

    Sinä voit pohtia noita asioita ihan itse ja kertoa ne vanhojen metsien lajien lukumäärät tänne, sillä se ei nyt liity mitenkään tuohon Taulukon 5 totuuteen, jonka taas tuossa edellä kertasin eli lajien ensisijaiset elinympäristöt.

Esillä 10 vastausta, 9,331 - 9,340 (kaikkiaan 9,340)