Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 9,321 - 9,330 (kaikkiaan 9,347)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • A.Jalkanen

    Vaihteeksi luontoasiaa. Jyväskylän yliopiston tutkimus selvitti, miten vuoden 2014 metsälain muutos sekä lain soveltamisesta tehty tulkinta vaikuttivat purometsiin vuosina 2018–2021.

    Neljässä vuodessa yli neljännes aiemmin turvaamisen arvoisiksi katsotuista purometsistä menetti lain suojan, eli käytännössä ne vapautettiin hakattavaksi. Murto-osan hakkuille vapautetuista kohteista selittää vuoden 2014 lakimuutos, joka rajaa lain suojan pienialaisiin kohteisiin. Pienialaisuus on laissa jätetty viranomaisen tulkittavaksi.

    Valtaosa purometsien siirtämisestä tavallisiksi talousmetsiksi johtui siitä, että viranomaisena toimiva Metsäkeskus teki uuden tulkinnan siitä, milloin rantametsä on yhä luonnoltaan arvokasta. Suojan menettivät tulkinnan myötä purometsät, jotka oli jo hakattu vanhan lain aikana liian kapeiksi, joissa puron toinen ranta oli hakattu tai metsää oli hakattu aivan puron vieressä eli niin sanotun suojakaistan sisällä.

    Metsäkeskus poisti tällaisia kohteita tietokannasta.

    http://www.hs.fi/alueet/art-2000010798230.html

    Metsuri motokuski

    Nykyään sertifikaati edellyttää luonnontilaisille puroille suojavyöhykkeen. Sillä ei ole mitään merkitystä onko suojavyöhyke ollut joskus 5 m mutta jos nykyinen sertifaakti määrää 10 m niin siihen vedetään nauha. Pikkuhiljaa nämä suojavyöhykkeen levenevät sitä mukaan kun alueelle hakkuu tulee.  Näin siis käytännössä.  Uudessa sertifikaatista tuli myös suoja-alueet ruopatuille ja suoritetuilla puroille. Näille ei koskaan suojavyöhykettä ollutkaan kun eivät olleet luonnontilaisia.

    Joten minusta nyt monimuotoisuuteen otetaan huomattavasti enemmän kantaa kuin ennen. Esimerkkejä on vaikka kuinka paljon muitakin.

    A.Jalkanen

    Käytännössä ollaan siis menty kokonaisuutena huomattavasti parempaan purojen suojelussa, vaikka tiukan lakisääteisen suojelun ala pieneni.

    Metsuri motokuski

    Ehdottomasti.  Samoin tilanne on myös kosteikkojen osalta. Ennen niistä rymisteltiin yli. Nyt niitä kierretään ja pidetään huolta niiden luonnontilasta. Kaikki ei tietenkään korjaannu yhdessä yössä vaikka kuinka käskisi.  Korjausaika on metsän kiertoaika hakkuukierron mukaan.

    Nostokoukku

    Eikö se moto suostu menemään puronvarteen? Ainakin viime talven asiaa selvittäneessä MOT-ohjelmassa oli suostunut. Ja sertifikaatin säännöistä selvittiin esittämällä korjaava toimenpide. Elikkä luvattiin kirjallisesti, että sääntöjä ei rikota kuin vasta seuraavalla kerralla.

    Siskoni osti isolta metsäfirmalta kaksi kesämökin tonttia. On jo sen verran kaupungistunut, ettei halunnut aivan nurkalle toista mökkiä. Tontin läheisyydessä oli lähde. Hän haki siitä kahvivedet, kun halusi, sanojensa mukaan, oikein hyvää kahvia. Kolme vuotta sitten yhtiö harvensi metsäkuvion. Moto turskautti lähteestä yli, ajokone tietenkin muutaman kerran perässä. Nyt kuukausi sitten tuo kuvio hakattiin aukoksi. Lähdettä, tai kurakkoa joka siitä on jäljellä, tuskin enää löytää.

    Metsuri motokuski

    Kyllähän niitä vahinkoja tulee. Mutta kyllä jos lähde tai mikä tahansa luontokohde löytyy niin ilman muuta se suojellaan.  En tietenkään voi väittää etteikö sertifikaati rikkomuksia tule mutta ei niitä ainakaan tarkoituksella tehdä.

    Nostokoukku

    Vahinko on vahinko, minkäs niille enää teet. Mutta puronvarren hakkuu aivan vesirajaan on harvemmin vahinko. Purot ovat kartassa ja poikkeavat muusta maastossa kyllä sen verran selvästi. Sertit nyt on serttejä, hyväntahdon eleitä, kun ei koske liikaa omaa tai työnantajan rahapussia.

    A.Jalkanen

    On serteillä suuri merkitys puroille pinta-alassa. Kuinka paljon lienee jäljellä metsälain tarkoittamia luonnontilaisia tai sen kaltaisia puroja… Pohjois-Suomessa varmaan enemmän? Jos sertien suojavyöhykkeet saavat kehittyä jälleen pääosin luonnontilaisen kaltaisiksi, käykö niin, että metsälakikohteiden määrä purojen varsilla alkaa kasvaa? Vastaan itse: ei kasva, ellei puronvarsia jätetä kehittymään luonnontilaan, vaan tehdään lehtipuuta ja kerroksellisuutta säästäviä sallittuja poimintahakkuita. Ne lisäävät kuitenkin peitteisyyttä ja metsien kytkeytyneisyyttä, niihin voi keskittää lahopuuta ja säästöpuita ja ne parantavat vesiensuojelua. (Edit 14.11.)

    Keskustelut ovat Hesarissa nykyään vähän puuduttavia kun samat kommentaattorit toistavat samat mielipiteet joka metsä- ja luontoketjussa. Ilmastoaiheesta saatiin sentään vähän väittelyä aikaan.

    Kurki

    Arto Miettinen:””” Tilalle tulee istutetun puupellon hyvin yksipuolinen lajisto. Itsekin metsänomistajana tiedän tämän varsin hyvin.”””

    Et tunnu kovin hyvin tietävän. Puupellot ovat ensisijaisena elinympäristönä metsien listatuista lajeista n. 80%:lle eli nämä puupellot sopivat näille lajeille parhaiten.

    Läetin eilen tämän julkaistavaksi, mutta ei julkaistu.

    https://www.hs.fi/alueet/art-2000010816483.html

     

    A.Jalkanen

    Mikä sopii lajille parhaiten, sitä pitää kysyä lajilta itseltään ja tilastoista voi mennä monta reittiä pitkin harhaankin.

    Kommenttien julkaisua edistää jos ei arvostele henkilöä, vaikka kovasti mieli välillä tekisi! Ad hominem -argumentaatiovirhe – ei aivan tuntematon tälläkään palstalla. Monesti esimerkiksi sanotaan että metsää omistamattomien ei pitäisi arvostella metsänhoitoa.

    Tällaista tarjolle tänään Hesariin, jossa Panu Halme ihmetteli miksi metsälakikohteiksi aiemmin kelvanneita hakattuja puronvarsia poistetaan metsävaratiedoista. Ehkä metsänomistaja on tahallaan hakkuuttanut ne päästäkseen eroon metsälakikohteesta? Jos ne olisi merkitty kattavasti metsävaratietoihin, metsäammattilaisille ne olisivat sen jälkeen no go -alueita eli alueita, joihin ei koneiden kanssa mennä. Sen sijaan tavalliselta vesistön suojakaistalta on sallittua poimintahakata. Kommentin alussa palautetta TA:lle sertifikaatin vaikuttavuudesta.

    ”Sertifikaattia pitää arvioida sen todellisten vaikutusten perusteella. Positiivisia vaikutuksia on dokumentoitu; tuore raportti ja tutkimustuloksia löytyy. Ympäristöjärjestelmien perusluonne on jatkuva parantaminen: jos tutkimukset antavat selkeästi aihetta muuttaa kriteerejä, näin tehdään. Metsäsertifikaatit suojaavat nyt isojen ja pienten vesistöjen varsia kattavasti.

    Hukkajoella elävät raakut eivät ole tähän mennessä tarvinneet ylileveitä 50 metrin suojakaistoja. Ne ovat selvinneet yli pahimmastakin vaiheesta, siitä kun alueen turvemaat ojitettiin. Raakkujen elinalueilla kannattaa pidättäytyä pääosin kunnostusojituksista ja tehdä sen sijaan jatkuvaa kasvatusta ja tuhkalannoitusta. Jos vielä ojavesien purkupaikkoihin saadaan lisättyä nykyaikaisia vesiensuojelun rakenteita, puron tila säilynee vastaisuudessakin hyvänä.

    Itse otsikon tilanne tuntuu kyllä erikoiselta. Jäljellä olevat metsälakikohteet olisi tärkeää kartoittaa ja merkitä metsävaratietoihin, niin jatkossa niiden hakkaamiselta vältyttäisiin. Metsäammattilaiset ovat tässä paljon vartijoina: lain ja sertifikaatin vastaisia hakkuita ei pidä tehdä.

    Jos suojelutarpeen arviointi osoittaa jonkin luontotyypin tai lajin tarvitsevan tiukkaa suojelua tai laajoja suoja-alueita, ne rajattaisiin no go -alueiksi ja korvattaisiin metsänomistajalle. Tämä olisi varma ja reilu menettely. Ei harmaa korvaukseton suojelu, joka menee yli sertifikaattien vaatimuksista.

    PS. Voisiko joku lajitieto-osaaja kommentoida lajimääriä monimuotoisuuden mittarina eri ikäisissä metsissä, niin saataisiin piste Aki vs. Eero -väittelylle? Lainaan paremman selvityksen puutteessa saamani tutkijakommentin. ”Vanhoissa metsissä muita sukkessiovaiheita runsaslajisempia eliöryhmiä on lahopuusta riippuvaisten saproksyylien lisäksi monia muitakin, esimerkiksi elävien puiden rungoilla kasvavat epifyyttijäkälät sekä puiden mykorritsasienet. Pelkästään tai pääasiassa vanhoissa metsissä esiintyviä metsälajeja on useita tuhansia.”

    http://www.hs.fi/alueet/art-2000010798230.html

Esillä 10 vastausta, 9,321 - 9,330 (kaikkiaan 9,347)