Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 9,301 - 9,310 (kaikkiaan 9,320)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Nostokoukku

    Purran hallitus ei ole asettunut vielä edes lähtötelineisiin suojelussa. Pinta-alaa tuli, mutta ne olivat karuja kitumaan soita Pohjois-Suomessa. Niistä ei taida olla siellä eikä ylipäätään pulaa.

    Kurki

    Seppo Vuokko: Yksi asia on jo todellisen tiedon kätkeminen kirjallisuusviitteiden taakse. Ei tavallinen lukija jaksa tai edes voi kaivaa esille kaikkia julkaisuja, joihin tekstissä vedotaan. Aivan ilmeinen tarkoitus on saada eduskunta ja hallitus hyväksymään luontopaneelin ehdotukset sellaisinaan siksi, etteivät poliitikot ehdi paneutumaan asiaan eivätkä ymmärrä mitään mutta eivät myöskään rohkene tunnustaa asiantuntemattomuuttaan. Minulle kyllä tulee mieleen, etteivät kirjoittajatkaan ymmärtäneet asiaansa.

    Oikein naurattaa, sillä näinhän se on, että kukapa ministereistä nyt niin perehtyneitä näihin luontoasioihin olisi ja ovat siksi höynäytettävissä.

    Ja tässä Vuokko vielä jatkaa ja kutkuttelee nauruhermoja.

    Valitettavasti mikään Luontopaneelin väitteistä ei ole tutkimuksin oikeaksi osoitettu, ei 30 prosentin suojelutavoite, ei luonnontilaisten tai vanhojen metsien erityisen suuri monimuotoisuusarvo eikä edes luontokato. Mietintö antaa käsityksen, että ilman lisätoimia metsien luonnontila aina vain huononisi ja kaavion sivulla 8 mukaan johtaisi suorastaan metsien häviämiseen.

     

     

    A.Jalkanen

    Ei Luontopaneelin väitteet ole sen keksimiä, vaan samat tutkimukset ja arviot ovat YK-prosessin takana. Jos elintason nousu ja muut megatrendit yhdessä kääntävät väestönkasvun laskuun, 30 prosenttia suojeltua saattaisi olla tulevaisuudessa mahdollinen. Onhan nytkin maapallolla vielä suuria harvaan asuttuja alueita. Eiköpä tuo ole turhaa kiistellä: asiat ovat niin kuin ne todellisuudessa ovat, riippumatta siitä tiedämmekö me asian oikean tilan ja osaammeko tehdä siitä oikeita johtopäätöksiä tulevaisuutta varten.

    Metsuri motokuski

    Monesti olen ihmetellyt että miten se monimuotoisuus nyt köyhtyy kun se aiemmin ei ollut köyhtynyt.  Suomen suot ojitettiin 50 ,60 ja 70 luvuilla ja miljoonia hehtaareita kuivattiin. Silloin hakattiin suurimmat aukot myös. Muistan kun normi aukon koko oli vähintään 7 ha täällä päin. Nyt päästään alle puoleen siitä. Ei ollut sertifikaateja jotka rajoittavat hakkuita herkemmillä alueilla. Koko ajan vaan naristaan että luonto köyhtyy. Minusta se ei nyt kyllä köyhdy vaan päin vastoin.

    A.Jalkanen

    Eiköpä tuo luonto köyhtynyt tai ainakin muuttunut heti, kun ihmisiä alkoi asua jollain alueella pysyvästi, eli muututtiin metsästäjä-keräilijöistä maanviljelijöiksi.

    Koneen Säätiö kysyy: Miten pääsemme eteenpäin vanhojen metsien suojelussa? Striimin alussa on 13 minuuttia tyhjää ennen kuin esitykset alkavat.

    Kankaan & Ollikaisen esityksessä oletetaan, että metsien suojelusta syntyisi hiilinieluhyötyä ja tarjonnan supistumisen johdosta voisi puun hintakin hiukan nousta. Rahallista hyötyä ajatellaan syntyvän säästetyistä nieluyksiköistä, joita ei tarvitse maksaa EU:lle korvauksena puuttuvista nieluista. Mutta voiko säästettyjä nieluyksiköitä kohdistaa nimenomaan näille suojeluun halutuille alueille? Eikös haitta kohdistu koko maan metsäalaan ja aiheudu kaikista hakkuista, eikä pelkästään nyt suojeluun halutun pinta-alan hakkuista? Kansantalouden kerranaisvaikutuksia on vaikea ennustaa kun ei tiedetä mitä alenevan puunkäytön tilalle tulisi.

    Luontoarvojen säästyminen on yksiselitteisempi asia, koska tässä puhutaan nimenomaan arvokkaimmista metsistä, joita ei voi korvata muilla metsillä.

    Mönkkösen esitystä katsoessa tuli mieleen mistä vanhojen metsiemme suhteellinen lajiston vajaus (jos tämä Kurjen havainto on todellinen ilmiö) voisi osittain johtua. Ensinnäkin niiden pinta-ala on erityisesti Etelä-Suomessa todella alhainen. Pienen pinta-alan vanhan metsän sirpaleelta ei välttämättä löydy kaikkia tyyppilajeja, jos alue on reunavaikutuksen piirissä tai jos kyseessä on laji joka vaatii laajaa aluetta. Toiseksi meidän vanhat metsämme, joissa lajistoinventointia on tehty, eivät ole ainakaan etelässä oikeasti kovin vanhoja tai luonnontilaisia, vaan ovat olleet historiansa aikana enemmän tai vähemmän talouskäytön piirissä.

    Näitäkin näkökohtia voi miettiä, kun perustetaan vanhojen metsien suojelun alueita tai ennallistetaan niitä. Jos kriteereistä riippumatta vaikka kolminkertaistaisi metsien suojelun pinta-alan etelässä arvokkaammasta päästä alkaen, sisältäen myös suuria kohteita. Näkisi sitten pitkällä aikavälillä onko vaikutusta lajistoon.

    Krista Mikkonen väittää striimissä, että metsätaloutta tuetaan enemmän kuin metsien suojelua… en tiedä mitä lukuja Kristalla on käytössä, onko mukaan laskettu kenties kaikki teollisuuden tuetkin, kun metsätaloustuet ovat varsin pienet. Kai suojelualueiden korvauksiin käytetään samaa suuruusluokkaa rahaa kuin Metka-tukiin vai miten lie? Haitalle tulee saada hinta.

    Saara Sofia Sirén: julkisella rahalla luontokatoa ei saada ratkaistua, vaan yksityistä rahaa tarvitaan myös.

    Asikainen: elinvoimaisia vanhoja metsiä on tunnistettava ja suojeltava, että olisi metsiä eikä lahopuuvarastoja.

    http://www.youtube.com/watch?v=Eythb7qPwVI

    Kurki

    Mönkkönen sanoo, että tutkimuksiin perustuen kaikki me tiedämme, että vanhojen metsien puute ja vanhojen puiden vähyys on keskeinen syy että meillä on niin paljon uhanalaisia lajeja.

    Sitten hän esittää kuvan, jossa Etelä-Suomen vanhojen metsien määrä on laskenut 1990-luvun 5 %:sta nykyiseen vajaaseen 4 %:een.

    Sekin tieto on olemassa, ettei metsälajien uhanalaisuus ole kasvnut 30 vuoteen yhtään vaan pysynyt ennallaan, vaikka vanhojen metsien määrä on laskenut Etelä-Suomessa 1 prosenttiyksikön. Tosin tuo tieto koskee koko Suomea.

    Mönkkönen antaa ymmärtää, että vanhoisssa metsissä on lajeja paljon enemmän kuin talousmetsissä. Hän sanoo, että lajien määrä vaarantuu, jos luontaisten metsien määrä laskee alle 20% metsäalasta, mutta siitä nyt ei ole ilmeisesti tutkimusta missään, kun sellaisia ei esitetä.

    Martikainen taitaa olla ainoa, joka on raottanut vähän tätä vanhojen metsien lajimääräsalaisuutta tutkimuksessaan kovakuoriaislajeista, joita vanhoissa kuusikoissa löytyi 553, kun kovakuoriaislajeja kaiken kaikkiaan Suomen metsissä on Lajitietokeskuksen mukaan 1618 lajia, joka vastaa 1/3 osaa kaikista kovakuoriaislajeista, jonka Siitonen vielä vahvistaa omalla lausunnollaan. Lisäksi Taulukko 5 vihjaa samaa, sillä miksi ensisijaisten lajien arvioitu määrä vanhoissa metsissä on vain 1/10 osa muiden lehtometsien arvioiduista. Jos vanhoissa metsissä lajeja on enemmän, luulisi että niitä olisi arvioitukin enemmän. Tietenkin talousmetsiä on paljon enemmän pinta-alaltaan ja niistä yhden satunnaisen hehtaarin vertailu yhteen hehtaariin vanhaa metsää, antaa varmasti tulokseksi, että vanhassa metsässä on enemmän lajeja. Ehkä Mönkkönen vertailee talousmetsiä ja vanhoja metsiä tällä tavalla, mutta kuitenkin kaikesta päätellen talousmetsien kaikkista satunnaisista hehtaareista yhteensä löytyy enemmän lajeja kuin vanhoista metsistä.

     

     

    Kurki

    Metsäbiotalouden Antti Asikainen puhuu metsäteollisuuden arvonlisästä, ”jos se nousisi niin sitä ja tätä” ja Krista Mikkonen sanoo, että asiasta on jauhettu jo kymmneniä vuosia eikä mitään ole tapahtunut. Hallituksen edustaja suoltaa puhetta sanomatta mitään.

    Kyllähän tämäkin Koneen keskustelupaneeli on yhtä tyhjän kanssa.

    Kukaan ei näytä muistavan kuinka arvonlisä vain häviää metsäteollisuudessa. Vaneritehtaita suljetaan. Virossa ne ovat hyvin kannattavia. Paperin tuotanto on lähes loppunut Suomessa, vaikka maailmalla paperin tuotanto on pysynyt ennallaan.

    Kaipola laitettiin kiinni, siellä palkkakustannukset oli 10..15 milj.e vuodessa korkeammat kuin vastaavan tehtaan Ruotsissa puhumattakaan siitä kuinka paljon alemmat ne ovat Kiinassa.

    A.Jalkanen

    Kyllä minäkin suojelisin 100000 hehtaaria vanhoja metsiä Etelä-Suomesta, mutta en perustelisi päätöstä vapautuvilla pääomalla ja työllä: ei tiedetä olisiko tulos parempi metsäklusterin ulkopuolella. Työtä ja pääomaa on myös saatavissa ulkomailta lisää, jos synnytämme jotain innovaatioita. En perustelisi myöskään säästyvillä hiilinielumaksuilla, koska niiden määrä riippuu kaikista nieluista ja kaikista hakkuista, ei pelkästään näistä arvometsistä. Perustelisin sillä Koneen Säätiön striimissäkin kuullulla näkökohdalla, että niitä ei voida enää palauttaa, jos ne nyt ehditään hakata. Lisäksi siinä kohtaa oltaisiin ehkä aika lähellä 10 prosentin tiukkaa suojelua pinta-alasta myös Etelä-Suomessa.

    Tutkimuksia löytyy varmasti muistakin lajiryhmistä kuin kovakuoriaisista. Myös tarvittavista suojelun pinta-aloista perustuen eri lajien populaatioiden lisääntymiseen, leviämiseen ja tarpeisiin. Vaikka me emme niitä tunne, se ei tarkoita ettei niitä olisi olemassa. Teoreettiset periaatteet ovat aika loogiset: laji ei voi säilyä, jos sen elinympäristö, resurssit tai sen populaatiot eristyvät tai kutistuvat liian pieniksi.

    Asikaisen osuus oli mielestäni hyvä: siinä moni metsien suojelija kuuli talousperusteluja, joita ei kuule lainkaan jos seuraa vain ympäristöjärjestöjen viestintää.

    A.Jalkanen

    Vanhojen metsien suojelukriteereistä valtion mailla piti päättää tänään, mutta ei onnistunut vielä.

    Oikeuskanslerin mukaan hallituksen pitää muokata periaatepäätöksen tekstiä niin, ”että sen perusteella on selvää, ettei kyse ole oikeudellisesti sitovista linjauksista”. Oikeuskansleri muistuttaa, että periaatepäätös on hallituksen ohje tai periaate. Toinen vaihtoehto on laatia selkeästi oikeudellisesti sitova valtioneuvoston päätös. ”Sellaiselle tulee kuitenkin olla osoitettavissa lainsäädännöstä löytyvä toimivaltaperusta”, oikeuskansleri linjaa kannanotossaan. Periaatepäätösten sitovuus on poliittista ja ne sitovat vain periaatepäätöksen antanutta hallitusta.

    Tämä hiertävä kohta, eli lainsäädännöstä löytyvä toimivaltaperusta, löytyisi ehkä EU-lainsäädännöstä, jota tässä koetetaan toteuttaa, mutta oikeuskanslerin tulkinnan mukaan siis ei.

    http://www.hs.fi/politiikka/art-2000010816773.html

    Rane

    Kun puhutaan tästä metsäteollisuuden arvonlisästä niin pitää muistaa että kukaan ei ole kieltänyt nostamasta metsäteollisuuden tuottamien puunjalostustuotteiden arvoa.Jos joku professori keksisi hyvän jatkojalostustuotteen niin metsäteollisuus mielellään myy esim. sellua tai puutavaraa jatkojalostettavaksi.

Esillä 10 vastausta, 9,301 - 9,310 (kaikkiaan 9,320)