Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 9,291 - 9,300 (kaikkiaan 9,352)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Ammatti Raivooja

    Littoisten järvi on tyypillinen matala järvi joka rehevöityy asutuksen lähellä. Typpilaskeuma tulee ison kaupungin ilmasta. Tai mistä sitä ajatellaan, että se rehevöityy, metsien ojittamisesta? Jos sinne ei ulkopuolelta tule vettä eikä sitä maansisältäkään tule ja sitä ei lähde mistään pois. Siellä on paljon lintuja ja bongareita, mikä ongelma? Paljon lintuja siellä, voivatko jotenkin sitten huonosti? Eivätkö ne syö tätä kasvillisuutta matalasta vedestä ym.

    A.Jalkanen

    Littoisen mainitsin esimerkkinä järven kemiallisesta parantamisesta. Kokeilu tehtiin siellä kai järven virkistyskäyttöarvon parantamiseksi. Lintujärvelläkin on arvoa. Taajaman ja ilman lisäksi tuohon tulee kuormitusta kai ympäröivältä maatalousalueelta.

    Ammatti Raivooja

    Aika paljonhan siellä peltoakin laitettu omakotitaloalueeksi. Kumpi pahempi en tiiä.

    Kurki

    Lajitietokeskuksen ja Punaisen kirjan vanhojen metsien erityispiirre/ indikaattorilajit on kirjattu samalla tavalla, mutta lajitietokeskuksen listaus on kattavampi.

    Aki Ikonen taitaa olla oikeassa.

    Kysymykseeni Ympäristöministeriöön

    Vanhoissa lehdoissa on arvioitu 246 lajia ja Muissa lehdoissa 2477 lajia. Esiintyvätkö nuo Vanhojen lehtojen lajit Muissa lehdoissa ja päinvastoi, että Vanhoista lehdoista löytyy myös muiden lehtojen kaikki lajit? Vai onko niin, että vanhoista lehdoista löytyy vain nuo 246 lajia? Sama juttu Kangasmetsissä?

    Ja sain Esko Hyväriseltä arvoituksellisen vastauksen ”Viittaamanne taulukon 5 luvuissa ei ole päällekkäisyyksiä.

    Oikea vastaus olisi ollut ” kyllä kaikki lajeista riippuen (poikkeuksena kovakuoriaiset) nuo 2477 periaatteessa esiintyvät myös vanhoissa metsissä, mutta nämä 246 lajia esiintyvät ainoastaan vanhoissa metsissä ja lisäksi monet lehtolajit voivat esiintyä muissakin elinympäristöissä kuten kangasmetsät, suot, perinneympäristöt, kalliot.”

    Kovakuoriaislajit ovat sitten poikkeus, sillä Martikaisen tutkimuksessa vanhoissa kuusikoista niitä löytyi vain 553 ja kovakuoriaislajeja on kaikkiaan kaikissa metsissä 1741.

     

     

     

    isaskar keturi

    Mikä lienee kuusettumisen vaikutus kanalintukantoihin? Jos oikein muistelee, niin kuusikoista ei ole saanut kuin jonkun pyyn joskus, mutta nekin vähintään sekapuustoisesta osasta. Tai milloin olette tavanneet metson tai teeren kuusikossa, jossa vain kuusia?

    A.Jalkanen

    Helpottaa paljon jos on tosiaan niin että kovin monet eliölajit eivät ole valikoivia metsän iän suhteen, vaan selviävät monenlaisessa ympäristössä. Kunhan löytyy tarvittavat resurssit – esimerkiksi lahopuuta kovakuoriaisille hajotettavaksi. Talousmetsien luonnonhoito on vaikuttavaa, jos sillä voidaan elvyttää pääosaa lajeista, ja vain vaateliaimmat tarvitsevat oikeasti tiukasti suojeltua vanhaa metsää.

    Kanalintukantoihin vaikuttaa niin monta tekijää samanaikaisesti että lienee mahdotonta erottaa kokonaisuudesta kuusettumista, kun ei voida erottaa edes metsästystä tai petoja metsänhoidosta, saati sitten yhtä hoidon osatekijää.

    Inventointien mukaan metsissämme on koko ajan lisääntynyt lehtipuun määrä ja sekametsäisyys. Kuusettamisinto ei ehkä ole ehtinyt vaikuttaa kovin laajasti. Siitähän on nyt varoiteltu jo muutama vuosi ja metsien uudistaminen lienee palannut raiteilleen. Koivun menekki kyllä huolettaa… löytyykö tulevaisuudessa käyttöä koivutukille maassamme? Jatkuva kasvatuskin on vielä hyvin marginaalista, ja saisi ottaa suuremman markkinaosuuden rehevissä turvemaan korvissa jotka ovat luonnostaan kuusta kasvavia.

    Tolopainen

    Mitä merkitystä noilla kanalinnuilla, miksi minun pitäisi niitä kasvattaa, jotta puolisokeat kiväärimiehet niitä voi ampua. Eilen eränkävijöissä joku ampui teeren kuviin reikiä, kun passissa olijat olivat alapuolella.

    Kurki

    Pitänee vähän peruutella.

    Kävin läpi näitä vanhojen metsien lajeja, kun Lajitietokeskus on ne yksilöinyt ja ensisijaiset ja toissijaiset elinympäristöt ovat niiden arvioissa. Esimerkiksi vanhojen lehtojen laji Vaihtolymykäs (LC) ja sen ensisijainen elinympäristö on tietenkin MI,v= vanhat lehdot ja toissijainen Mk,v=vanhat kangasmetsät eli vanhoista lehtolajeista 387  n. 150 elää vanhoissa kangasmetsissä. Samoin vanhojen kangasmetsien lajeista 881 noin n. 300 (1/3) esiintyy myös vanhoissa lehdoissa.

    Punaisen kirjan taulukon 5 muiden metsien lajeja ”muut lehdot 2477 lajia” ja ”muut kangasmetsät 3149 lajia” ei ole ryhmänä listattu, joten niiden toissijaiset elinympäristöt eivät ole tiedossa.

    Mutta jos niistä laskisi tällaisen arvion, että puolet lajeista esiintyy ensin luokkansa vanhoissa metsissä ja ja sitten puolen vielä esiintyvän myös muiden lehtojen ja muiden kangasmetsien kesken, niin vanhojen metsien lajimäärät jäävät sinne puoleen muiden metsien lajimääristä.

    Tuo on kyllä enteellistä, että sieltä monimuotoisuuden kehdoista vanhoista metsistä löytyi niitä näiden elinympäristöjen ensisijaisia lajeja vain 1/10 osa muiden metsien ensisijaisista lajeista.

     

    Kurki

    Kysyin Ulla-Maija Liukolta Punaisen kirjan Taulukosta 5 ja sain tiedon, että  Punaisen kirjan verkkopalvelussa, välilehdellä Julkaisut ja lataukset/ Tiedostolatauksia, pitäisi löytyä excel-taulukko kaikista metsälajeista, joista voisi rajauksilla löytää nuo ”muiden metsien” ensisijaiset lajit. Minä en sitä sieltä löytänyt.

    A.Jalkanen

    Lehtoja mietin kuuluvatko kivennäismaan metsiin tuossa tilastossa vai ei eli onko lehtomaa erillinen maaperäluokkansa… mutta hyvä jos jotain selvyyttä tulee.

    Jahkailusta tulisi päästä toteutukseen. Missä ovat Orpon hallituskauden saavutukset vanhojen metsien suojelussa; jäävätkö ne lähtötelineisiin eli siihen että saadaan aikaan määritelmät vanhoille ja luonnontilaisille metsille? Jossain lehtijutussa väitettiin että nyt on jo suojeltu enemmän pinta-alaa kuin edellisen hallituksen aikana, mutta ovatko nuo pinta-alat oikeita ja oikeissa paikoissa?

Esillä 10 vastausta, 9,291 - 9,300 (kaikkiaan 9,352)