Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 9,281 - 9,290 (kaikkiaan 9,353)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Kurki

    Kasvua olisi mahdollista vielä nostaa tehokkaamalla metsänhoidolla.

    Tuhkalannoitusta on nyt varmasti tarjolla kaikille, kun sitä täälläkin tarjotaan. Minulle on tulossa hakkuun jälkeen tuhkalannoitus, kun yksi 6ha metsäpalsta käydään läpi talvella.

    Rane

    ”Kun se että kaikki menee kuten pitääkin ei oikein ole uutinen.”

    Gruppa tiivisti median metsäuutisoinnin täydellisesti.

    Makarov

    Niin mutta jos esim. Tästä Kärkkäisen jupakasta nostetaan melu ja tuomitaan julkisesti niin olisi se kohteliasta kertoa totuus myös kuinka siinä lopuksi kävi. Tällainen olisi hyvää journalismia, ei pelkästään klikki journalismi millä haetaan ainoastaan huomiota.

    reservuaari-indeksi

    Makke-kulta, ei mitään hätää.

    Soolis uutinen notta kun aamulla jättää repun alaoksallensa ja iltaasella ei enää yletä ottaa omaansa pois niin notta sillon harmittaa kovin. Mutta kova on kasvu.

    Leena

    A.Jalkanen

    Netistä löytyy Pefc-yhdistyksen sivustolta raportti nimeltään: Tiedote: PEFC-sertifioinnilla laaja positiivinen vaikutus Suomen metsissä.

    Keskustelu alkaa olla Hesarissa kypsä, lopetusta vailla, tässä kommentteja.

    Aki Ikonen:

    ”Hyvärisen ei päällekkäisyyksiä tarkoittaa, että taulukon 5 luvuissa ei sama laji ole kirjattu esim vanhaan kangasmetsään ja kangasmetsään, kuten ei vanhaan lehtoon ja lehtoon. Taulukon 5 lajeissa ei ole päällekkäisyyksiä, niin ei olekaan, laji on kirjattu vain yhteen paikkaan.

    Lajitietokeskuksen ja Punaisen kirjan vanhojen metsien erityispiirre/ indikaattorilajit on kirjattu samalla tavalla, mutta lajitietokeskuksen listaus on kattavampi.

    On todella mielenkiintoista ettei sinua yhtään mietitytä, miksi lajitietokeskuksen tai punaisen kirjan vanhojen metsien lajeissa ole yhtään puulajia, ei mustikkaa, ei puolukkaa, ei kanervaa, ei petolintuja, ei metsäkanalintuja, nisäkkäistä mukana on vain liito-orava. Listasta puuttuu tuhannet metsien yleiset sieni, sammal, jäkälä ja hyönteislajit. Sinun mielestä näköjään vanhoissa metsissä ei myöskään ole puiden yleisiä tuhohyönteisiä kuin kuolemankello.

    Kaikki em lajit on kuitenkin listattu metsät elinympäristöihin. Metsien, kangasmetsien ja lehtojen tuhannet yleiset lajit esiintyvät myös vanhoissa metsissä.

    Jos haluat listaa, hae se punaisen kirjan tai lajitietokeskuksen portaalista haulla metsät ja lc eli elinvoimaiset lajit, siinä on sinulla metsissämme ja siten myös vanhoissa metsissä yleisesti esiintyvät tuhannet lajit. Tässä ei tila riitä niitä listaamaan.

    Vanhoissa metsissä pitäisi olla millä perusteella yli 10000 lajia? Siis hakkuu aukealla ja nuoressa metsässä on 10000 lajia minkä tutkimuksen perusteella?

    Siitosen kovakuoriaistutkimuksessa eri ikäisissä metsissä lajit vaihtelevat, ei kovakuoriaisten määrä romahda mihinkään.”

    Marko Rahikkala:

    ”Kaikkeen yritystoimintaan liittyy toki riskejä. Onneksi metsäalan riskejä pystyy pienentämään esimerkiksi hakkaamalla metsänsä. Kuvittele tilanne jossa metsänomistajalla olisi nyt esimerkiksi sadan tuhannen euron arvosta puusta jossain puron rantamailla. Nyt metsä on luvallista hakata ja suojakaistankin saa käsitellä poimintahakkuun. Samaan aikaan meuhkataan että että suojakaistoille pitää saada lain suoja ja suojakaistoja pitää laajentaa ja metsänomistajien pitää kärsiä tappiot ilman kompensaatiota. Kyllähän melko moni tässä tilanteessa tekee metsäkaupat ihan vaan riskiä pienentääkseen.

    Vai että on PEFC yhtä tyhjän kanssa? Esimerkiksi tuo yksittäinen suojakaistakriteeri muutti 3,5% Suomen metsäalasta peitteisesti käsiteltäväksi. Erkki lähde ei ole onnistunut samassa edes vuosikymmenien agitoinnin aikana! Ja ylipäätään mitä enemmän väheksyt metsänomistajien tekemiä luonnonhoitotoimia niin sitä vähemmän meillä on motivaatiota niitä vapaaehtoisesti toteuttaa! Tämäkö tosiaan on tavoitteesi?”

    AJ vs. TA:

    ”Sitä emme vielä tiedä, onko riittävä suojelutaso meillä sama kuin tutkijoiden maailmalla keskimääräiseksi tarpeeksi arvioima 30 prosenttia sisältäen erilaista suojelua, vai pienempi vai suurempi määrä. Paljon riippuu siitä mitä lopulla 70 prosentilla eri luontotyypeissä tehdään ja myös siitä kuinka paljon ennallistamista saadaan toimeksi.

    Olettaisin että metsäsertifikaatteja pääsääntöisesti noudatetaan. Poikkeamista voi lukea Kestävän metsätalouden yhdistyksen raporteista.

    On huono juttu, jos metsänomistajia tosiaan pidetään niin vastuuttomana tahona, että lajitietoa ei voida antaa heille. Asian huonoja ja hyviä puolia pitää pohtia tarkasti. Ei tuo viranomaistoimintakaan vaikuta kovin vastuulliselta, jos mikä tahansa uhanalainen laji voi johtaa omaisuuden käyttörajoitteeseen ilman korvausta.”

    ”Pelkäänpä että edistymistämme estävät myös sellaiset äänet kuin sinun Toni, jotka eivät usko muuhun vaihtoehtoon kuin pakkolakeihin ja sääntelyyn. Laeilla suojelu edellyttää korvauksia verovaroista tai jostain muualta. Vapaaehtoinen suojelu luonnonarvomarkkinoilla tuo mukaan yksityistä rahaa. Harmaata korvauksetonta suojelua ei pitäisi olla lainkaan.

    Ei kaikkien uhanalaisten lajien kaikkia esiintymiä tarvitse kategorisesti suojella, vain riittävä määrä. Kaikkien metsänomistajien ei tarvitse olla mukana, vain riittävän määrän.

    Uhanalaisten lajien listaamisen ja luokittelun jatkoksi on tehty yksittäisille lajeille suojelutarpeen arvioita. Kun tuossa analyysissä todetaan, että jokin laji tarvitsee pikaisia toimia, sen arvo korvauksissa ja markkinoilla voidaan määritellä suuremmaksi kuin melko yleisen lajin. Esimerkiksi saimaannorpan tai metsäpeuran elinympäristön suojelusta saisi suuren korvauksen, koska niitä ei esiinny missään muualla (norppa) tai lähes missään muualla (peura).”

    ”Tässä tulee vastaan nyt sekin ongelma, että maanomistajat joutuvat keskenään eriarvoiseen asemaan riippuen siitä, sattuuko omalle maalle uhanalaisen lajin esiintymä. Eli jos hoidat metsää niin hyvin, että siellä haluaa asua vaikka liito-orava tai kanahaukka, sinua rangaistaan siitä laittamalla alue käyttökieltoon.

    Luontotyyppien uhanalaisuus vähenee suojelemalla, jos on kyseessä harvinainen luontotyyppi. Laaja-alaisia tyyppejä kuten keskiravinteiset kangasmetsät autetaan luonnonhoidon ja metsäsertifioinnin keinoin. Uhanalaisuushan tarkoittaa luontotyypin kohdalla sen ominaispiirteiden muuttumista liian luonnonmukaisesta poikkeavaksi. Sinun sanoja käyttäen siis puupelloksi.”

    ”Metsätaloustoimijoiden ja heidän toimiensa merkityksen vähättely on viesti, jolla luontojärjestöt keräävät jäseniä ja rahaa. Ne elävät vastakkainasettelun jatkumisesta, joten ei kannata uskoa sellaisenaan heidänkään viestiään, vaan ottaa itse selvää asioista.

    FSC on kunnianhimoisempi kuin PEFC, mutta jälkimmäinen kattaa laajemmat pinta-alat, joten se on ainakin vielä vaikuttavampi. Metsien inventoinnit ja uhanalaistilastot kertovat muutoksen suunnan lahjomattomasti. Tapion sivuilta löytyy artikkeli otsikolla: Luontopääomasta huolehtiminen on metsänomistajalle taloudellisesti kannattavaa. Hyötyä tulee ekosysteemipalvelujen kautta heti, ja tulevaisuudessa myös luonnonarvomarkkinoiden kautta.

    Kyselytutkimusten mukaan metsänomistajat ovat nykyään monitavoitteisia ja moniarvoisia. He eivät ole tasalaatuista massaa, jossa kaikilla olisi samat tavoitteet. Suurin osa asuu nykyään kaupungeissa ja metsä ei ole heille ensisijainen toimeentulon lähde. Omistajien monimuotoisuus ja hajautunut omistusrakenne varmistavat metsien käsittelyn monimuotoisuuden.

    Metsäluonnon laatua parantavia toimia on voitava tehdä ilman pakkosuojelun uhkaa. Suuri osa metsänomistajista harjoittaa salaista suojelua, koska haluaa säilyttää itsellään omistuksen ja päätösvallan. Nämä alueet eivät näy suojelualueiden tilastoissa mutta näkyvät vaikutuksina uhanalaistilastoissa. Pakkosuojelun uhka poistaisi osan näistä hyvin kustannustehokkaista alueista eikä uusia välttämättä syntyisi.

    Itselläni on kalasääksiluoto ja kaksi muutaman hehtaarin laajuista lahopuun tuotantoaluetta, joihin toiseen odotan valkoselkätikkaa ja toiseen liito-oravaa asukkaiksi. Liitis voi tosin jäädä saamatta, koska alue sijaitsee saaressa, mutta harmaapäätikka siellä on pesinyt monena vuonna. Järeitä haapoja olisi pesäpuiksi.”

    http://www.hs.fi/politiikka/art-2000010799647.html

    siniluoto
    reservuaari-indeksi

    Monet kerraat on Makkelta pitäny kysyä mutta unohteloo. Notta kun metsätilooja tunnut alvariinsa ostelevan niin alakaako olla manttaaleja jo enemmän kun vissillä ja vessillä yhtehensä! Siinon jo monimuotosuures varmahan runsahuuren pula!

    Ei sillä notta manttaalimiestä suluhaaseks tarviisin. Moon niitä flikkoja jolle tuoli tuorahan vaikka kuinka kaukaa.

    Leena

    Kurki

    Pohjoisilla leveysasteilla (ei vain Suomessa)vesistöt ruskettuvat siksi, että kesien lämmettyä pidentynyt roudaton aika ja lisääntyneet sateen irroittavat maaperästa humusta eikä mikro-organismit ehdi puhdistaa niitä nopeutuneen virtauksen vuoksi.

    Viime vuosikymmeninä liuenneen orgaanisen aineksen määrät ovat nousseet järvissä Ruotsissa ja muualla Pohjois-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.Yksi vaikuttaneista tekijöistä on lisääntynyt sademäärä ja lisääntynyt valuminen maasta.Veden viipymäaika järvissä lyhenee ja mikro-organismeille jää vähemmän aikaa humusaineiden hajottamiseen.Järvet muuttuvat näin entistä konjakinvärisemmiksi, sanoo Uppsalan yliopiston limnologian professori, professori Lars Tranvik.Lue lisää järvien tärkeästä roolista hiilikierrossa ja tulevista ilmastomalleista. Ruskeiden järvien takana oleva kemia

    Linkki: https://www.extrakt.se/darfor-blir-svenska-sjoar-brunare-och-svarare-att-rena/

    reservuaari-indeksi

    Kylmää jollahin tavalla tuos tohrin olla Larssin kanssa samaa mielt. Kun miljoonasta ojasta truutataan sitä liejua järvihin niin ei siinä pienet orkasmit meinaa olleskansa perässä pysyä.

    Liittoisten järvees ei vallan ole ojia olleskaan.

    Leena

    C://users/Leena/ojaasiat

    A.Jalkanen

    Siirretty.

Esillä 10 vastausta, 9,281 - 9,290 (kaikkiaan 9,353)