Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 9,181 - 9,190 (kaikkiaan 9,233)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Visakallo

    Kela ja eläkeyhtiö toimivat päärahoittajina näille muutamille palstan Suurten Ajatusten Hukkajokisille. Mahdollisilla omilla metsillään ei ole heille taloudellista merkitystä.  Metsätilayrittäjyys on heille täysin vieras käsite. Sitä kautta heitä pitää myös ymmärtää. Tietämättömyys on kun mestari maalaamaan kauhukuvia kaikesta vieraasta.

    Husq165R

    Siinähän se taantumuksen synkin kärki ilmoittautuikin, suoraan 1960-luvun ajattelusta. Oikein litinä kuuluu perunakellarin mutapohjalta, kun uhoojat hyppii tasajalkaa. Ette kai te kaikki voi olla yhtä sekaisin kuin vk!

    T: metsänomistaja kahdessa eri läänissä ja 6 eri kunnassa, puun tuottaja

    Rane

    Onko huskilla siis omaa metsää?

    Gla

    Olen ennenkin sanonut ja Anneli äskettäin totesi saman: Metsänomistaja tittelinä ei kerro mistään mitään. Metsänomistajaksi tullaan perinnön kautta tai kuten minä, laittaa tarjouspaperiin tarpeeksi suuren luvun.

     

    Visakallo

    Jos kerran Husq165R olet puuntuottaja, niin minkä takia kirjoittelet täällä niin hölmöjä juttuja?

    KeMeRat

    Vk vois vastata tuohon.

    Nostokoukku

    Olen tullut metsänomistajaksi samalla tavalla kuin Gla. Siten metsäni eivät ole yleisen arvostusmittarin yläpäässä, koska en ole maksanut niistä yli 100%:n perintöveroa. Olen hankkinut ne kovalla työllä hankitulla selvällä rahalla, josta pienipalkkaisena en ole maksanut veroa kuin n. 30%. Ei siis voi verrata perintömetsiin. Mutta otsikon asiaan. Ajelin tänään jonkun tuhannen hehtaarin alalla hirvipassista toiseen ja hirvikoiraa kiinni yrittäen. Talousmetsiä. Rehellisesti sanoen, vaikka kuinka matalalla kynnyksellä noista metsistä yritän monimuotoisuutta löytää, niin en löydä. Siellä täällä muutama jättöpuu, parin-kolmen viljelytaimen seuraksi jätetty muutama koivunräippä, käyrien alarajalle vedettyjä lannoitettuja ensiharvennuksia, yhden puulajin tehokkaasti hoidettuja taimikoita jne. Mutta miksi pitäisikään olla. Ovathan nuo metsät TALOUSmetsiä. Niiden tarkoitus on tuottaa raaka-ainetta. Miksi teeskennellä monimuotoisuuden huomioimista muutamilla jättöpuilla ja riistatiheiköillä. Jokainenhan ajatteleva tajuaa, että toiminta on pelkkää silmänlumetta. No, vastapainoksi tuolta alueelta löytyy kaksi luonnonsuojelu-aluetta, rantojensuojelu-alue, soidensuojelualue, muutama hehtaari vapaaehtoisesti suojeltua aarnimetsää, kaksi Metso suojeluohjelmassa olevaa kuviota. Osa metsästysalueesta on valtion metsää, niillä on Metsähallituksen tekemä alue-ekologisen suunnitelma, jossa lukuisia puronvarsia on huomioitu talouselämän ulkopuolelle. Yksi viimeisiä riekon esiintymissoita on juuri ennallistettu. En ole ihastunut teeskentelyyn ja silmänkääntötemppuihin. Pidetään TALOUSmetsät tuottavina ja tunnustetaan reilusti, että monimuotoisuus on niillä väistyvä arvo. Hoidetaan suojelu niille varatuilla keskittymillä. Jos niitä mahdollisuuksia vain Etelä-Suomesta enää löytyy.

    Makarov

    Hieno tuo Nostokoukun määritelmä, juuri näin itse ajattelen. Miksei talousmetsiä saisi hoitaa tehokkaasti ne jotka niin haluavat tehdä?  Eikö niissä vähempikin monimuotoisuus riitä kun meillä on huolehdittu metsiensuojelusta. Husse vois tähän vastata että eikö kohtuus riitä?

    A.Jalkanen

    Uhanalaistilastot kertovat aikanaan mikä riittää, ja tavoite on myös poliittinen päätös: kuinka paljon haittaa taloustoiminta saa aiheuttaa.

    Periaatteessa aluetasolla (esim. kuntatasolla tai maakunnan tasolla) metsätalousalueiden osuus olisi noin 70 prosenttia pinta-alasta, osittain suojeltua 20 ja tiukasti suojeltua 10 prosenttia. Tätä laskentaa ei kannata soveltaa metsätilan tasolla eikä liian kaavamaisesti, koska tilat ovat erilaisia luontoarvoiltaan. Jos esimerkiksi jonkun omistajan tila olisi kokonaan lehtoa, hän voisi saada tuloja sen arvon säilyttämisestä, ennallistamisesta ja luonnonhoitohakkuista.

    70 prosenttia on aika suuri pinta-ala. Jos sillä ei tehdä mitään luonnonhoitotoimia, aluetason tavoite esimerkiksi lahopuun määrän suhteen ei ehkä täyty. Meillä on onneksi kattavat metsäsertifioinnin säännöt, jotka aika hyvin takaavat perustason toteutumisen.

    PS. En ole sirkustirehtööri enkä lapsenvahti, joten tänne kirjoittavat vastaavat ihan itse tuotoksistaan.

    Kurki

    Nostokoukku:  Pidetään TALOUSmetsät tuottavina ja tunnustetaan reilusti, että monimuotoisuus on niillä väistyvä arvo.

    Mikä monimuotoisuus talousmetsistä puuttuu? Punaisen kirja 2019 mukaan metsälajien uhanalaisuus on pysynyt ennallaan jo 30 vuotta. Ei siis ole ollut lajikatoa. Ja suurin osa uhanalaiasista lajeista vielä ovat muissa elinympäristöissä, joissa hakkuut eivät edes ole uhka kuten perinneympäristöt, kalliot ja kivikot, suot, vedet, tunturipaljakat ja sellaisissa talousmetsissä, jossa niitä hoidetaan kuten lehdot, harjumetsät, paahderinteet, vesien rantavyöhykeet. Ja lahopuuta on ollut riittävästi.

    Suomen metsien käyttö ei uhkaa monimuotoisuutta? Suomen luonnon monimuotoisutta uhkaa vain Suomen luonto itse, kun metsien umpeen kasvaminen uhkaa hävittää 1500 uhanalaista lajia, jotka vaativat avoimia elinympäristöjä ja jota ihminen joutuu hakkuilla estämään.

Esillä 10 vastausta, 9,181 - 9,190 (kaikkiaan 9,233)