Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 9,151 - 9,160 (kaikkiaan 9,372)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Kurki

    Te ehdotatte ehkä nuorten metsien osuuden lisäämistä monimuotoisuuden kohennuskeinoksi?

    No kai mitään tuollaista ole ehdottanut.

    Se mitä nuoria metsiä tulee vuosittain riittää.

    Nyt olen koettanut selvittää vain vanhojen metsien lajimääriä, kun heräsi sellainen epäilys tästä Punaisen kirjan taulukosta 5  ja siinä mielessä nämä kovakuoriaistutkimuksetkin kiinnostaa ja myöskin se, mitä niistä on sanottu.

    Eli PK:n taulukko 5. Miksi siellä on arvioitu vanhoista metsistä vain 1163 lajia ja muista metsistä 8336 lajia. Eikö tämän pitäisi olla juuri toisin päin, jos vanhoissa metsissä olisi enemmän lajeja?

    A.Jalkanen

    Vanhojen metsien arvioitujen lajien määrän pienuus voi johtua vaikka mistä, esimerkiksi siitä että vanhojen metsien pinta-ala on pieni tai lajeista ei ole ollut tarpeeksi tietoa. Uhanalaisarvioinnin opas saattaisi antaa osavastauksen.

    Minun lisäkseni varmaan moni muukin tulkitsee vanhojen metsien alhaisista lajimääristä kirjoittamisen tarkoittavan että niitä ei tarvitse suojella lisää. Rivien välissä ellei suoraan sanottuna.

    Kurki

    Minun lisäkseni varmaan moni muukin tulkitsee vanhojen metsien alhaisista lajimääristä kirjoittamisen tarkoittavan että niitä ei tarvitse suojella lisää. Rivien välissä ellei suoraan sanottuna.

    Nythän ihmiseille vanhojen metsien hypetyksen vuoksi on saatu syntymään illuusio, että vanhat metsät ne lajirikkaita ja monimuotoisia ovat ja aukkohakkuut varsinkin vähälajaisimpia ja siitä metsien vanhetessa lajirikkaus sen kun huipentuu tultaessa vanhoihin metsiin.

    Näihän se ei taida olla.

     

    Visakallo

    Aika moni laji Suomessa kuolisi nälkään, jos meillä ei olisi mitään muuta kuin vanhoja metsiä.

    A.Jalkanen

    Voi jollain tietenkin olla tuollainen illuusio, mutta illusionisti ei ole perehtynyt asiaan tarpeeksi syvällisesti. Nyt olemme leikanneet metsistä pois osan monimuotoisuudesta ja se tulee palauttaa riittävältä osin.

    käpysonni

    Monimuotoisuuskeskustelu on keskittynyt vanhoista metsistä jankkaamiseen, niitä varmasti tarvitaan,  mutta  tuppaa unohtumaan että monimuotoisuus tarvii myös avohakkuita, koska aukoilla ja nuorissa taimikoissa viihtyy lajeja, joita ei peitteisissä varttuneemmissa metsissä enää ole. Joten monimuotoisuudesta huolehtiva metsänomistaja tekee metsiinsä myös avohakkuita ja siten runsastuttaa lajikirjoa.

    Kumma että luontokatokeskusteluissa ei tätä näkökohtaa kovin usein tuoda esille, onko se vastoin jotain ”virallista oppia”?

     

    Oikeastaan vain Seppo Vuokko on tuota näkökohtaa tuonut ansiokkaasti esille kirjoituksissaan, mutta kun hänet on tutkijapiirien toimesta julistettu näissä luontoasioissa kerettiläiseksi eli harhaoppiseksi, ei metsäaiheiset mediat pelkuruuksissaan enää uskalla Vuokon kirjoituksia juurikaan julkaista, mikä on sääli.

    A.Jalkanen

    Luontokatokeskusteluissa ja ilmastokeskusteluissa mainitaan toisinaan avohakkuu, mutta yleensä vain sen haitat, ei sen hyötyjä – se pitää paikkansa.

    Seppo Vuokko kirjoitti että Luontopaneelin raportit ovat roskaa. Se laittaa aika tehokkaasti kapuloita rattaisiin, jos se viesti menee laajemmin läpi metsänomistajakunnassa että luontokatoa ei olekaan.

    Suomen tietokirjailijat ry on jakanut vuoden 2024 Tietokirjailijapalkinnot yhteensä viidelle tekijälle. Tunnustuksen saivat Anu Lahtinen, Risto Niku, Pasi Saukkonen, Seppo Vuokko ja Johanna Vehkoo sunnuntaina Helsingin kirjamessuilla. (Lähde: Helsingin Sanomat)

    Kurki

    Vanhojen metsien arvo määritellään lahopuumäärillä, josta ei ole pula missään siinä määrin, että lahopuun puute aiheuttasi lajikatoa. Eikä suojelun vähyys voi olla ongelma, kun meillä vajaan 6 milj.ha suojelu- ja kitumaa-alaa (30%), jotka ovat hakkuiden ulkopuolella. Kyllä meillä on näitä suojelumetsiä riittävästi laittaa ensin ne kuntoon ja viedä sinne vaikka kaikkien puulajien hakattuja tukkirunkoja maapuuksi 100 m3/ha.

    Miksi pitäisi suojella lisää, kun tuolla 6 milj.ha alaakaan ei ole hoidettu lahopuun osalta kuntoon? Lisää lahopuuta tietää vain yksilöiden lisääntymistä elinvoimaissa lahopuulajeissa. Esimerkiksi kantokääpää (LC) olisi vain enemmän kun lahotettavaa on enemmän. Uhanalaiset metsien lahopuulajit ovat uhanalaisia muistakin syistä. Lähes kaikki lehtojen uhanaaiset kajit ovat toisenlaisen ilmaston tai pienen popun lajeja.

    Tässä Punaisen kirjan 2019 kaikki ensimmäiset 7 lehtojen lahopuukovakuoriaislajia ensimmäiseltä sivulta 397 lähtien: Kampajalosoukko, Tammenjalosoukko, Heloseppä, Hehkuseppä, Lounaanjumi, Kuusitäpläjäärä, Orapihlajankukkakärsäkäs.

    Pitemmälle en jaksanut, mutta näiden lehtolajien muu uhanalaisuus kuin lahopuu on toisenlainen ilmasto tai pieni populaatio.

    Miksi näille pitäisi olla enemmän lahopuuta ja vielä suojelua?

    Ja vielä viimeinen niitti.

    Suomen uhanalaista lajeista 2667 80% on jo luonnon hellässä huomassa metsätalouden vaikutuksen ulkopuolella tai hakkuilla hoidossa odottamassa runsastumistaan  omissa elinympäristöissään kuten: Perinneympäristöissä, lehdoissa, tunturipaljakoilla, vesissä, rannoilla, soilla, harjuilla, kivikoilla ja kallioilla,  jne.

    Miksi tätä ei ole tuotu esille?  Lajisuojelu on kunnossa, kun lajeja 80% uhanalista lajeista suojelee Suomen luonto. Nämä lajit kaiken järjen mukaan pitää poistaa uhanalaistilastoista eikä käyttää niitä valehteluun, kuinka metsien hakkuut uhkaavat niitä.

    Suomessa ei oikeastaan tarvitsisi enää tehdä mitään luonnon eteen ja voidaan lähteä ilmastokokouksiin ilman mitään ohjelmia muuten vaan.

    risuparta

    Avo hakkuu alue olisi monimuotoisempi, kuin 500 vuotias metsä? Eipä taida olla! Horsma, vattu, mesiangervo ja ruoho kasvit viihtyvät aukolla. Niitä on hehtaarilla tosi paljon luku määräisesti, mutta tämä ei valitettavasti tee aukosta monimuotoista.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukalla on käsitys: mitä silmä ei näe, sitä ei ole olemassa. Monesti tuntuu, etteivät he noteeraa hömötiaista pienempää elollista! Eikä niitä puupellossa olekaan.

    Luonnontilaisessa metsässä on paljon mikroskooppisen pieniä sieni ym. kasvustoja jotka olemassa olollaan vaikuttavat meidän kaikkien terveyteen ja esim. vastustus kykyyn.

    käpysonni

    Ja risuparta ei näe horsmaa, vattua, mesiangervoa ja ruohoa pienempiä kasveja ja eläimiä  aukolla ja taimikossa.

Esillä 10 vastausta, 9,151 - 9,160 (kaikkiaan 9,372)