Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 9,131 - 9,140 (kaikkiaan 9,243)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Tolopainen

    Miten tuon monimuotoisuuden kanssa on oikein käynyt, kun muistaa ympäristöä 60-luvulla, kyllä lajistoa on tullut huomattavasti lisää ja ympäristö on rehevöitynyt. Ei näkynyt lupiineja teiden varsilla eikä jättiputkia rannoilla eikä paukkukukkia, nyt niitä riittää.

    Jenkkilään on tuotu karppeja Aasiasta muutamia vuosikymmeniä sitten, nyt niitä on niin paljon, että kalastamalla ei saada kannan kasvua enää hillittyä. Samoin on käynyt peurojen kanssa Etelä-Suomessa metsästämällä kanta ei vähene vaan kasvaa kokoajan.

    A.Jalkanen

    Monen mielestä ihmisen aiheuttama nopea ympäristömuutos kuten rehevöityminen tai lajikato on neutraaleja asioita, joita ei tarvitse torjua tai hidastaa. On sanottu että ekosysteemit muuttuvat enemmän toistensa kaltaisiksi, kun ihminen pienentää elinympäristöjen vaihtelua. Eri alueiden lajistot muuttuvat enemmän samanlaisiksi. Muutos ajaa nyt nopeaa evoluutiota ja lajisto ei pysy perässä. Pitääkö olla huolissaan, Hesarin pääkirjoituksen mielestä kyllä.

    ”Ihmiskunta on riippuvainen luonnon tarjoamista palveluista. Kun luonnon monimuotoisuudelle laskee hintaa, arvioidaan esimerkiksi metsien vaikutusta ilman ja veden laatuun. Tai sitä, miten erilaiset luontotyypit suojaavat asutusta ja elinkeinoja myrskytuhoilta ja tulvilta. Perinteiselle taloustieteelle näkymättömät niin sanotut globaalit ekosysteemipalvelut ovat arvokkaampia kuin koko maailmantalouden tuotos eli maailman kaikkien maiden bruttokansantuotteiden summa.

    Turvallisuuspoliittisesti valveutuneiden suomalaispäättäjien pitäisi taloudellisten riskien ohella ymmärtää ilmastokriisin ja luontokadon vaikutukset kilpailukykyyn ja turvallisuuteen. Petteri Orpon (kok) hallituksen ilmasto- ja luontopolitiikka ei nyt tätä heijasta.

    Luontokadon ehkäisemistä voi pitää vakuutuksena ja riskien hajauttamisena. Vähin, mitä Suomi voi nyt tehdä, on pitää huolta metsistään. Suomen metsät kasvavat odotettua hitaammin, ja niiden kyky sitoa hiiltä heikkenee nopeasti. Se on jo pudottanut pohjan Suomen päästövähennysstrategialta. Hakkuut eivät ole kestävällä tasolla.”

    Kommentoin:

    ”Risuja. Kirjoituksessa huomautetaan, että hakkuut eivät ole kestävällä tasolla. Jos metsien kyky sitoa hiiltä heikkenee nopeasti, tilanteen parantamisen keinovalikoima pitää miettiä tarkasti syiden mukaan. Jos syyt ovat: turpeen nopeampi hajoaminen lämpiminä vuosina, liian kuivien kesien toistuminen, metsätuhojen yleistyminen, metsien ikärakenteen vanheneminen jne. niin auttaako näihin hakkuiden vähentäminen? Pääasiassa ei.

    Toivottavasti metsien viimeaikainen kasvun hidastuminen ei kuitenkaan liity luontokatoon. Jos liittyisi, silloin hakkuiden hillintä auttaisi tilannetta, eli jättäisi tilaa lisätä monimuotoisuutta lisäämällä suojelua. Kun emme varmasti tiedä asian oikeaa laitaa, olisi turvallisinta joka tapauksessa hoitaa metsien suojelu kuntoon maan eteläosassa.

    Ruusuja. Pääkirjoitustoimittaja ei Taalaksen tapaan moiti Suomen päästövähennysstrategiaa. Taalas on ikään kuin antanut viimeaikaisilla lausunnoillaan synninpäästön maankäytölle, joka ei ole onnistunut päästöjen vähentämisessä. Ilmastonmuutos ja luontokato ovat kaksi toisiinsa kietoutunutta ongelmaa, joita pitää ratkaista samanaikaisesti ja sopeuttaa ihmistoimintaa luonnon rajoihin.”

    http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000010778735.html

    käpysonni

    Ihmistoiminnn sopeuttaminen luonnon rajoihin on varmasti välttämätöntä, mutta samalla se tietää sitä että meillä ei sen jälkeen ole enää varaa nykyisenlaiseen elintasoon verovaroin kustannetuine palveluine ja etuine. Niistä pitää luopua ja ajaa alas hyvinvointiyhteiskunta, jonka ylläpito vaatisi 2-3% vuotuista talouskasvua.

    Jo nyt ollaan kriisissä, kun sote-alueilla ei rahat riitä alkuunkaan.

    Mutta tuota kukaan poliitikko vasemmalta oikealle ei vaan uskalla sanoa.

    Nostokoukku

    Mutta rastailla menee ainakin hyvin. Takapihalla on isoja marja-aronia pensaita viisi kappaletta, tätä venäläisten verenpainelääkkeeksi sanottua. Kolmesta-neljään sangollista on tullut joka syksy marjoja. Odottelin, että ensimmäinen yöpakkanen mehustaa marjoja. Tulin eilen metsästä, niin takapihalta kuului mahdoton säksätys, useita kymmeniä rastaita oli pensaissa, eikä enää ainoatakaan marjaa.

    risuparta

    visu on perinteisesti kova valehtemaan: hän uudistaa avo hakkuulla metsänsä 35 – 55 vuotiaana. Taimikon hoito ja harvennukset on tehty sitä ennen muutaman vuoden välein.

    Mitenkään ei voi visun metsiin kertyä merkittäviä määriä maa lahopuuta!

    Jos maa lahopuuta on sen verran, että sillä on metsä luonnolle jotain merkitystä, niin yksikään kone kuski ei lähde niitä kiertelemään, vaan ne murskataan telojen alle!

    Rane

    ”hän uudistaa avo hakkuulla metsänsä 35 – 55 vuotiaana. Taimikon hoito ja harvennukset on tehty sitä ennen muutaman vuoden välein.”

    Jos risuparta väittää jotakuta valehtelijaksi niin kannattaisi pitää ensin omat faktat kunnossa…

    Visakallo

    Tietämättömyys valitettavasti ajaa risuparran syyttämään toisia valehtelijoiksi. Hoidetut, oikealla maapohjalla kasvavat koivikot ja kuusikot uudistetaan 35-55 vuoden iässä. Jopa männiköitä uudistetaan alle 60 vuoden iässä. Tämä on faktaa. Hoidettuihin metsiin lahopuuta kertyy harvennusten kannoista ja hakkuutähteistä, lumpeista ja ajon yhteydessä metsään jääneistä ainespuista, tuulenkaadoista ja muuten kuolleista puista. Niiden yhteismäärä on merkittävä, ja voi ylittää jopa hoitamattoman ja hakkaamattoman metsän määrät. Tämä on myös faktaa. Puunkorjuussa pyritään välttämään maalahopuiden turhaa vioittamista. Yliajokaan ei tuhoa lahopuuta kokonaan, yliajo kun ei yleensäkään tapahdu rungon suuntaisesti. Talvikorjuussa lahopuille ei tule tuhoja juuri lainkaan. Tämäkin on faktaa.

    Visakallo

    Jos väittää toista monimuotoisuuden tärvelijäksi ja nimittää tätä jopa valehtelijaksi, olisi silloin hyvä oman esimerkin voimalla kertoa, millä tavalla on henkilökohtaisesti osallistunut luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen. Kannustavat esimerkit ovat paras tapa lisätä luonnon monimuotoisuuden Suomen metsissä.

    Perko

    ”Totuuskomission” keskustelussa on  havaittu poikkeuksellisen nopea kasvatus ja kiihdytetty metsä luonnonmonimuotoisuuden ratkaiseva palautus.  Hartolalainen havainto on  uusi ennen tuntematon  menetelmä  voisiko sitä   globaalisti  hyödyntää.   Onko jo kutsuttu uutisointi ja lehdistö paikalle?

    Husq165R

    Kuvata voi monesta näkökulmasta. Minäminä-jenkkaajan sekoilut on kellarin poken mielestä  useimmiten ”vankkaa käytännön osaamista”.

Esillä 10 vastausta, 9,131 - 9,140 (kaikkiaan 9,243)