Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 9,111 - 9,120 (kaikkiaan 9,372)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Gla

    Riistatiheikkö on huono nimitys, koska se palvelee pääosin muita kuin riistalajeja. Tuo vaihtelua kuviolle ja tarjoaa suojapaikkoja eri lajeille, vaikka metso tai hirvi ei siinä puskassa elämäänsä kyhjöttäisikään.

    Risuparta: ”Kerro sinä visu rehellisenä, mitä ne teot ovat MO:n ympäristön ja ilmaston eteen?

    Minä epä rehellisenä, en ole havainnut kuin metsä luonnon tuhoamista!”

    Metsätalous on luonut vuosikymmenien mittaisen hiilinielun. Tuskin löytyy muita aloja tai toimijoita, jotka olisivat pystyneet samaan. Kun hiilinielu on vähentynyt lisäääntyneen puun käytön takia, kritisoidaan metsätaloutta.

    Mitä risuparta ehdotat vaihtoehdoksi puun käytön määrälle eli millä korvataan kuluttajien hyödyntämä puu, jos hakkuita pitää vähentää nyt, kun metsätalous on totuttanut muun yhteiskunnan suuriin nieluihin?

    Tolopainen

    On se ihmeellistä, että riistalle ei mikään riitä, lisäksi pitää olla riistapeltoja. Ei niistäkään hyödy kuin hirvet pääosin. Sorkanjälkiä ovat täynnä, jos vihreää syötävää löytyy.

    Gla

    Aika ymmärrettävää, ettei kottaraisesta ja rusakosta jalanjälkiä riistapeltoon juurikaan jää.

    A.Jalkanen

    Professori Jari Vauhkonen Metsätieteen Päivillä: suurimman ylläpidettävissä olevan hakkuukertymän arvio lähivuosina on noin 80 milj. m3. Tässä ei ole mukana monimuotoisuustavoitteita, jotka laskevat hakkuumääriä, jos niitä lisätään tavoitteiksi (vanhan metsän osuus, lahopuun määrä, lehtipuun määrä). Tässä luvussa on kuitenkin jo huomioitu, että noin neljännes kitu- ja metsämaan alasta on rajattu käytöstä pois. Tämä luku on jo lähellä biodiversiteettistrategian tavoitetta joka sanoo, että tiukasti pitäisi suojella 10 prosenttia ja sen lisäksi 20 prosenttia osittain.

    Mönkkönen ym. (2024) lisäsivät pian julkaistavassa tutkimuksessaan nuo lisärajoitteet, ja päätyivät siihen että hakkuumahdollisuudet putosivat aika reilusti. En vielä tiedä ottivatko laskelmassa huomioon myös suojelualueet, luontohan on kokonaisuus, jossa suojelualueet tukevat kokonaistavoitetta erityisesti vanhan metsän osuuden ja lahopuun määrän osalta.

    Jari kritisoi hömötiaistutkimuksissa huonoa hakkuuaineistoa, eli metsässä tapahtuvien muutosten kuvaus on ollut tutkimuksissa epätarkka. Tarkkaakin aineistoa olisi käytettävissä (esimerkiksi laserkeilaus), joten ehkä hömötiaiskeissiin saadaan vielä lisävalaistusta myöhemmin. Avohakkuiden ja muiden hakkuiden osuus maisemassa ei ole ehkä riittävä kuvaus hömötiaisen resursseista maisematasolla.

    Kurki

    https://www.luke.fi/fi/tilastot/hakkuukertyma-ja-puuston-poistuma/hakkuukertyma-ja-puuston-poistuma-2023-ennakko

    suurimman ylläpidettävissä olevan hakkuukertymän arvio lähivuosina on noin 80 milj. m3.

    Viimevuonna hakkukertymä oli 68,6 milj.m3 ja hakkuusäästö 22 mij.m3.

    Jos tänä vuonna metsien kasvu olisi 106 milj.m3 ja hakkuukertymä 80 milj.m3 ja siihen lisättynä 13,6 milj.m3 (metsään jäänyt kuollut runkopuu), niin poistuma olisi 93,6 milj.m3 ja hakkuusäästö 12,4 milj.m3.

    Tämän vuoden haakkuukertymä ei nousse viime vuoden hakkuukertymästä, joten hakkuusäätö nousisi 24 milj.m3:iin ja Metsämaa ylittäisi vertailutason reilusti.

    Tämä luku on jo lähellä biodiversiteettistrategian tavoitetta joka sanoo, että tiukasti pitäisi suojella 10 prosenttia ja sen lisäksi 20 prosenttia osittain.

    Tämän 30% metsien suojelutavoitehan, jota olen jo moneen kertaan hokenut, tulee näin vahvistetuksi, että Suomella se on koossa jo ilman lisäsuojelua.

    Kaikki nämä valheelliset uhkat ovat siksi julmetusti nyt esillä, että Suomen pitää toimia nopeasti ennen kuin paljastuu, ettei mitään tarvitse tehdä.

    Varsinkin ennen sitä, kun Suomi ilmoittaa siirtävänsä hiilineutraaliustavoitettaan vuoteen 2050.

     

    Nostokoukku

    Glan kanssa samaa mieltä. Omilla riistapelloilla riistakamerat olleet liikennepoliiseina. Kaikkea riistaa on käynyt sepelkyyhkystä karhuun. Kaikkien käynneistä ei vain jää mitään merkkiä.

    Puustola

    Tietääkö muuten palstalaiset olisiko luontojärjestöillä tai luontolehdillä tällaista vastaavaa keskustelupalstaa, jossa voisi nimimerkillä jakaa oikeaa tietoa metsätaloudesta?

    Visakallo

    En tiedä heidän keskustelupalstoistaan, mutta jotenkin tuntuu, että niissä piireissä varjellaan omaa uskoa niin tarkasti, ettei siellä pysty kovin kauan tietoa metsätaloudesta esittämään. Suvaitsevaisuus ei todennäköisesti ole samalla tasolla kuin täällä. Luontopiireille metsätalous kun on kuin tulen ja veden yhteensopivuus.

    Petkeles

    Yleensä kaikki ykät kiittelee ”oikean tiedon” jakamisesta YouTuben samaan ikäluokkaan kuuluvia salaliittopenoja.

    mehtäukko

    ”…ja jätetään kaatamatta 9 raippa puuta…” veistää risuparka. Pecf-sertissä se on >10 kpl väh. 15 cm halk. elävää ja >10kpl >20cm kuollutta puuta. MG:n Metsä -plus ja Fsc vaativat vielä enemmän.

    Risuparan aloitus oli jo penkin alle, mutta miksi sitä on edelleen jatkettava?

Esillä 10 vastausta, 9,111 - 9,120 (kaikkiaan 9,372)