Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

  • Tämä aihe sisältää 9,112 vastausta, 119 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 27 minuuttia sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 9,101 - 9,110 (kaikkiaan 9,113)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Visakallo

    Onko risuparta tietämyksesi noin huonoa nykyisistä hakkuukäytännöistä? Päätehakkuussa kaadetaan yleensä 400-600 runkoa hehtaarilta, joista jätetään sertistä riippuen yhteensä 10-20 kpl kuivia sekä eläviä puita säästöpuiksi, tarvittaessa tehdään eurokantoja. Pitää muistaa, että hoidetuissa metsissä kaikki puut ovat tukkipuun kokoisia. Minullakin on jo yhteensä tuhansia tukkipuita säästöpuina. Lisäksi alueelle jäävät vielä kaikki maalahopuut ja riistatiheiköt.

    risuparta

    Polkeeko metsäkone maalahopuut murskaksi?

    Kurki

    Onko risuparta tietämyksesi noin huonoa nykyisistä hakkuukäytännöistä?

    Sehän näkyy jo aloituksesta lähtien.

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia.

    Suomessa on uhanalaisia lajeja 2667 lajia, joista metsälajeja 833 ja joista kangasmetsälajeja on 40% , lehtolajeja 45%, harjumetsälajeja 9%, paloalueiden lajeja 3%.

    Lehtojen uhanalaiset lajit ovat hoidossa niin lehtojen suojelualueilla kuin talousmetsissäkin, sillä niitä pitää hoitaa hakkaamalla etteivät vain pääse vanhenemaan vanhoiksi metsiksi Suomen luonnon hoitamalla tavalla, sillä silloin lehtojen lajimäärä ja monimuotoisuus romahtaa. Etelässä estettävä lehtojen kuusettuminen ja pohjoissa pidettävä puusto harvana, että valoisuus säilyy.

    Harjumetsät ja paloaluiden uhanalaiset lajit taas kuuluvat siihen 1500 uhanalaisen lajin ryhmään, joiden ainoa uhkatekijä on Suomen luonto, kun se pyrkii umpeen kasvavaan niiden elinympäristöt. Suurin yksittäinen elinympäristö on perinneympäristöt, joissa häviäisi kaikkiaan 650 lajia, jos umpeen kasvamista ihminen ei estäisi.

    Sitten jäisi 200 uh-lajia vanhoihin kangasmetsiin, jotka voisi tuottaa kasvattamoissa ja siirtoistuttaa kaikenlaisiin metsiin. Vanhojen metsien suojeluarvon voisi määritellä paremminkin visuaaliseksi, että niissä pääsee ihailemaan suomalaista jylhää ikivanhaa aarniometsän luontopyyppiä, joita on jo suojeltu nähtäviksi Suomen kansallipuistoissa.

    risuparta

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka: koskaan et muuttua saa!

    A.Jalkanen

    Visakallon listaan vielä vesistöjen suojakaistat. Kun lahopuut jättää niihin ja kunnollisen kokoisiin säästöpuuryhmiin niin ne säästyvät.

    Monimuotoisuus saadaan meidän oloissa mahdollisimman suureksi, kun metsäaluetasolla eli ehkä noin maakunnan kokoisella alueella on talousmetsien lomassa myös laajoja tiukan suojelun alueita. Kuntien tasolla vähintään siellä täällä pieniä suojelukohteita. Metsätilan tasolla säästökuvioita ja metsäsertifioinnin toimet. Näin saadaan kaikkialle myös luonnontilaisten metsien ominaispiirteitä, eli todella isoja ja vanhoja puita ja paljon erilaista lahopuuta. Tyhjä avohakkuualue on maaperää lukuun ottamatta kuin Kaurismäen elokuva ”Mies vailla menneisyyttä”.

    Makarov

    Toivoisin hieman realismia keskusteluun. Meillä on hyvin yhdistetty metsätalous ja suojelu keskenään. On laajoja suojelualueita valtion toimesta ja jokaisella metsänomistajalla on vapaus suojella metsää niin kuin haluaa. Samoin on vapaus hakata metsää nykyisen metsälain mukaan todella monipuolisesti JK-hakkuin tai jaksollisen mukaan. Mielestäni tilanne on erinomainen, näin sen pitää ollakin. Metsätalous perustuu markkinatalouteen jossa tukien osuus on todella pieni niin se on terveellä pohjalla.  Miksi sitä pitäisi muuttaa niin että kaikkien pitäisi suojella ja olla koskematta metsä omaisuuteen kun se on nytkin mahdollista.

    Puoli seiskassa oli tänään naiskirjailija en nyt muista nimeä joka oli ostanut metsää kirjoilla tienaamilla rahoilla ja suojellut niitä. Samoin oli kerätty raakku tuhon innoittamana rahaa lahjoituksina jolla oli tarkoitus ostaa jostakin  jossa on raakkuesiintymä metsää ja suojella se. Tämmöistä suojelua minä kannatan jossa tehdään konkreettisia tekoja eikä aina olla vaatimassa muita tekemään ja itse valitetaan Metsälehden palstalla kuinka metsänomistajat on ahneita.

    risuparta

    visu, miten kävi maa lahopuille?

    Tolopainen

    Suomessa ei ole tuhansiin vuosiin ollut kovin vanhoja metsiä, niin kauan kuin täällä on asutusta ollut metsiä on hakattu ja hyödynnetty monin tavoin. Puuta täällä on nyt enemmän kuin koskaan on ollutkaan. Mistä niille vanhoille metsille nyt on tullut niin suuri tarve. Jos menette käymään jossain kansallispuistossa, jossa on vanhaa metsää, näkymä on aika ikävä, maahan kaatuneita puita sikin sokin eikä mitään riistaa eikä elämää näy, muutama tikka korkeintaan. Mitähän hienoa noissa muka on.

    Mitä riistaa noissa riistatiheiköissä pitäisi olla. En ole nähnyt tiheiköissä muuta kuin hirven jälkiä. Eniten olen nähnyt jäniksiä pihalla. Teeriä näin viimeksi sähkölangoilla keskellä isoa peltoaukeaa. Ketun näin jolkottelevan pellolla. Muutama metsäpeura näkyi myös metsän reunassa olevalla pellolla. Tiheiköissä en ole koskaan nähnyt mitään riistaa. Metsotkin viihtyy avarammilla mäntykankailla tai teiden reunamilla, jos on helpompi nousta siiville. Nyt alkaa metsissä näkyä yhä useammin villisian jälkiä, ehkä ne viihtyvät noissa riistatiheiköissä ja shakaalit, joista on jo yhdeksän havaintoa Suomessa. Kyllä lajisto on runsaatumassa kovaa vauhtia, monimuotoisuus vain kasvaa kun ilmasto lämpenee, talvi on aika tylyä aikaa kuoriaisille ja kaikkialle täällä talvehtiville eläimille, niitä menehtyy paljon pakkasilla. Se on luonto äiti kovin julma täti ei anna armoa heikoille, ottaa nirrin pois lupaa kysymättä. Elämää uhkaavat koko ajan miljoonat bakteerit ja virukset, eräänä päivänä ne vievät voiton, se on varma nakki. Madot odottavat nälkäisinä meistä jokaista, noutaja tulee.

    Visakallo

    risuparta: ”visu, miten kävi maa lahopuille?”

    Pääsääntöisesti ei mitenkään. Eikö risuparta tiedä, että niitä pyritään puunkorjuussa varjelemaan, eli välttämään niiden turhaa yliajamista. Talvikorjuussa ne eivät yliajossa yleensä edes vaurioidu.

    Visakallo

    Voisiko risuparta nyt kertoa, mitä on henkilökohtaisesti tehnyt luonnon hyväksi? Voisimme saada siitä oppia ja vinkkejä oman toimintaamme kehittämiseen.

Esillä 10 vastausta, 9,101 - 9,110 (kaikkiaan 9,113)