Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 8,951 - 8,960 (kaikkiaan 9,372)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Perko

    Pihlajasta valmistetut  kosteidentilojen sisustukset ovat ”luxusta ” vain harvoilla on vara siihen.

    Ammatti Raivooja

    Jos FSC:ssä pihlaja saa olla max 10cm rinnankorkeudelta niin en tiedä, aika pientä rimaa siihen voi käyttää. Esimerkiksi tervaleppä viilu kosteuden kestävän MDF levyn päällä on parempi vaihtoehto. Muutenkin FSC tuotteiden käyttäminen kylpyhuoneen sisustuksessa on nykypäivää.

    A.Jalkanen

    FSC:ssä pihlaja saa olla max 10cm rinnankorkeudelta Tarkoittaa mitä?

    Ammatti Raivooja

    Minkä saa kaataa ja käyttää. Ainakin FSC:stä tehdyn koulutusmateriaalin perusteella on tälläinen tulkinta ja sen mukaan mennään JA että varmasti muistan oikein. Noh, enpä ainakaan ole kaatanut paksumpia oli miten oli. Motoksuskitkin on hyvin varovaisia sen suhteen. Suuremmilta osin kasvaa melko pensaana mutta rehevimmillä kohdilla kasvaa yksirunkoiseksi ja paksuksi. Jos näitä paksuja johonkin lähtöön luonnonmetsästä haluaisi niin saisi naarata tuhansia hehtaaria. Ehkä se olisi tosiaan luxusta. Ilman FSC:täkin aika vaikeaa siis.

    A.Jalkanen

    Tuollainen kaavamainen ohje ei edistä pihlajan saatavuutta puusepän materiaaliksi, esimerkiksi se estäisi järeän pihlajametsikön harventamisen, jos jollain onnekkaalla sellainen olisi. Ohje voi edistää jonkun vanhan pihlajan säilymistä sitä tarvitseville ötököille, mutta ne ovat kai yleensä lahoisia, eli ei kovin houkuttelevaa raaka-ainetta mihinkään, edes energiaksi. Pitäisi riittää, että ohjeistuksissa sanotaan, että ns. sivupuulajit säästetään metsänhoidon toimenpiteissä elleivät ne haittaa pääpuulajien kasvatusta. Pihlaja on silloin pääpuulaji, jos kuviolla tai sen osalla tehdään hoitotoimet sen hyväksi.

    A.Jalkanen

    Kävin viisastelemassa HS mielipiteessä ”Metsäasioissa pitää kuunnella myös metsänomistajia”:

    ”Miten metsien käyttöä säädellään? Listaus löytyy YLE:n uutisesta otsikolla ”Ehdotus 50 metrin suoja-alueista raakuille jakaa hallituspuolueita – perussuomalaiset vastustaa”. Listassa ovat: metsälaki, luonnonsuojelulaki, vesilaki, kaavoitus, metsäsertifioinnit (PEFC ja FSC), Tapion metsänhoidon suositukset sekä metsäyhtiöiden omat suositukset ja ohjeet. Nähdään, että aivan mitä tahansa ei saa omassa metsässään tehdä.

    Ne kenellä on omaa metsää, ovat varmaan huomanneet, että kun metsää hakataan se muuttuu, avohakkuussa enemmän kuin harvennushakkuussa. Kun hakkuusta kuluu aikaa, sen rujot jäljet vähitellen korjautuvat ja metsässä on taas runsaasti elämää. Jos esimerkiksi avohakkuusta luovuttaisiin, metsät muuttuisivat yksipuolisemmiksi. Hakkuut hyödyttävät joitakin sieniä, marjoja ja jäkäliä; niiden vaikutukset eivät suinkaan ole pelkästään negatiiviset.

    Myös luonto itse uudistaa metsää, eli se ei pysyisi muuttumattomana ilman ihmisen vaikutusta. Luonto itse käsittelee luonnontilaista metsää välillä rajustikin, joten sen eliöstö on sopeutunut lajinkehityksensä aikana suuriin muutoksiin. Monimuotoisin maisema saavutetaan, kun siinä on talousalueiden lisäksi sopiva yhdistelmä eri kokoisia suojelukohteita, lähtien säästöpuuryhmästä ja päättyen kansallispuiston kokoluokkaan.

    Olen seurannut metsäalaa noin 45 vuoden aikajänteellä ja koko ajan parempaan suuntaan ollaan menty. Kaikkia ongelmia ei ole ratkaistu, mutta metsänomistajien tavoitteet ovat monipuolistuneet ja tietoisuus ympäristövaikutuksista on parantunut. Myös seuranta sen suhteen mitä metsissä tapahtuu on aivan toista kuin 1980-luvulla. Suuria huolenaiheita ei siis ole, mutta metsien terveys mietityttää. Monimuotoinen metsä on todennäköisesti kestävämpi ilmaston muuttuessa kuin yksipuolinen.”

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010717694.html

    Ammatti Raivooja

    Onhan isot, yksirunkoiset katajatkin kaavamaisesti suojeltu. Juuri ne parhaimmat mistä jotain voisi puuseppä askarella. Molemmat ovat harvinaisia vaikka Kataja ei mitenkään erityisen harvinainen muuten ole. Kaikenlaista käkkärää on kuten pihlajaakin.

    Siinä on ehkä isoin pihlaja minkä nähny. Raivurissakuitenkin 225 terä. Siinä on helmikuinen ennakkoraivuu. Tosi harmi aina, että hommat loppuu maanomistajien metsissä jo varhain niin pitää kuusikot ja männikön raivata omista metsistä tammi-helmikuussa. Maanomistajat eivät halua näin, täälläkin vasta joku valitti kannoista. Samapa tuo minulle.

    A.Jalkanen

    Kuusikot ja männiköt kannattaisikin raivata talvella niin ei leviäisi juurikäävät kantoihin.

    Oppimateriaalia metsälakikohteista.

    https://tapio.fi/materiaalit/metsalakikohteiden-tunnistaminen-verkkokurssi/

    Tolopainen

    Onko AJ paljonkin raivannut talvella, kun on hanget korkeat nietokset ja oksilta tippuu lunta päälle ja kaikki varusteet kastuu ja jäätyy. Lisäksi valoisaa aikaa on muutama tunteroinen.

    Visakallo

    Talviraivaus ei ole yhtään hassumpaa puuhaa, jos keli siihen on vähänkin suotuisa. Lumikengät vain jalkaan ja menoksi. Ainakin täällä kivikkoisissa ja muutenkin epätasaisissa maastoissa on huomattavasti helpompi liikkua, kun alla on saappaanvarren verran lunta. Nykyiset varusteet ovat kyllä niin hyviä, ettei lumikaan juuri haittaa. Sahan pitää toki olla sellainen, että se toimii myös lumessa ja pakkasessa, ja lämpökahvat tietenkin. Valkoinen lumi pidentää päivää tunnin verran aamusta sekä illasta. Pari kertaa on tosin käynyt, että auto on ollut jo vähän aikaa hukassa, kun on pitänyt kotiin lähteä!

Esillä 10 vastausta, 8,951 - 8,960 (kaikkiaan 9,372)