Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 8,921 - 8,930 (kaikkiaan 9,372)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Puustola

    Raakkujen vanavedessä maaperä on taas otollinen nostaa hömötiainen otisikoihin, metsätaloutta vastaan.

    Valitettavasti lintututkijoiden kovin voimakas agenda, mikä johtopäätöksissä ja tulosten tarkasteluissa näkyy, on syönyt luottamusta heidän tutkimuksiltaan. Asioihin perehtymättömiin toimittajiin ja valtaosaan yleisöstäkin tietenkin ennalta määritelty, oikeanlainen johtopäätös uppoaa täysillä.

    Uudenkin tutkimuksen aineistoihin täytyy varmaankin perehtyä. Aiempia hömötiaistutkimuksiahan (esim. Virkkala ym.) on aiemmin ansiokkaasti selvittänyt täälläkin joskus esillä ollut Michael M. Müller.

    Scientist

    Hömötiainen on pikemminkin pohjoinen laji kuin eteläinen. Euroopan hömötiaisista on noin viidesosa Suomessa. Euroopassa se on taantunut kaikkialla.

    Kurki

     

    Oulun Yliopiston tutkimuksesta:

    Hakkuista kärsivät tutkimuksen mukaan muun muassa hömötiaisen kaltaiset lajit, jotka ovat hyvin riippuvaisia luonnontilaisen kaltaisista metsistä. Vielä muutama vuosikymmen sitten hömötiainen oli yksi Suomen yleisimmistä pesimälinnuista.

    Miten tällaiseen valheeseen on päädytty. Miten vielä muutama vuosikymmen sitten oli enemmän luonnontilaisia metsiä? Eihän niitä ollut yhtään, vaan sen jälkeen lähes kaikki suojelualueetkin on perustettu Suomeen.

    https://www.ksml.fi/uutissuomalainen/5621656

    Talvilaskennan mukaan hömötiaisen alamaäki alkaa vuonna 2000, jolloin Suomen metsät olivat kovassa kasvussa ja hakkuut suorastaan romahtivat 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenenellä, jonka turkimuksen pitäisi olla hömötiaisen kannalta suorastaa ihanne tilanne hakkuiden vähennyttyä, kun sitä nyt suositellaan, mutta ei, kanta alkaa kuitenkin romahtaa.

    Tutkijoilla ei näytä olevan mitään käsitystä Suomen metsätalouden historiasta, miten puuta on hakattu. Tämäkin tutkimus on roska-sarjaa.

    https://laji.fi/project/MHL.3/stats?tab=species&species=MX.34535&year=2023

    Rukopiikki

    Täälläpäin aukkohakkuut tehdään nykyään ihan erilaisiin metsiin mitä ennen. Pitkälle 2000 luvun puolelle tyypillinen aukoksi hakattava metsä oli näillä seuduilla 200-300 vuotias kuusikko jossa oli seassa paljon vanhempia jopa 500 vuotiaita mäntyjä. Nykyään aukot tehdään hyvin nuoriin metsiin.

    A.Jalkanen

    Katso Kurki se Forest.fi julkaisu jossa on Suomen metsien ikärakenne. Muutama vuosikymmen sitten oli etelässä vielä vanhaa metsää jonkin verran. Rukopiikki juuri tuossa edellä todisti että pohjoisessa on jouduttu siirtymään nuorten metsien hakkaamiseen kun vanhat talousmetsät on hakattu ja loput alueet ovat suojelualueita.

    Se hakkuiden vaihtelu vuosikymmeneltä toiseen ei varmaan ole hyvä selittäjä hömötiaisen kannanvaihteluille. Sen sijaan voidaan miettiä mitä ylenmääräinen siistiminen teki metsille ja se kun koko pinta-ala pyrittiin kohdistamaan puuntuotantoon. Edes tuulenkaatoja ei saanut jättää eikä ojittamattomia notkelmia. Eikä koivua, varsinkaan hieskoivua.

    Ammatti Raivooja

    Metsiä oli harvennettu harvoin ja viimeisen harvennuksen ja päätehakkuun välillä oli paljon paljon pitempi ja aliskasvusto oli kehittynyttä ja leppä kasvoi ja lahosi. Vanhojen sekapuumetsien päätehakkuissa harvoin yllettiin 300 kuution vaikka olisivat miten yli 100-vuotiaita. Minä muistan kanssa lahotolhojen kaatelua mutta ei sellaisia metsiä enää ole. 90-luvulla vielä istutettiin mäntyä liian rehevälle senkin takia, että edellisestä metsästä tehtiin väärä analyysi rehevyydestä kun puumäärät oli pieniä kun metsät oli kasvaneet enemmän luonnonmukaisesti.

    Nostokoukku

    Eipä ole tullut paljon hömötiaistutkimuksia luettua. Enemmän uskon omiin kokemuksiin. Kokemukset ovat kertyneet yli viidenkymmenen vuoden aikana 10 000 hehtaarin yhtenäisen valtionmaan metsä-alueelta. 40-luvun lopulla alueella tehtiin hakkuita, sotakorvaussavotoita, parhaiten saavutettuavilla kohteilla mies- ja hevostyönä. Sitten alue jäi tieverkoston puutteen takia vähän omiin oloihinsa. Savotan aikaisia muutamia pyöräteitä poikasena kuljettiin kävellen/ polkupyörällä/ mopolla kalassa metsällä ja marjassa. 70-luvun lopussa 80-luvun alussa alkoi kova metsäteiden rakentaminen. Laskeskelin tuossa, että itsekin olin tuolloin hakkaamassa ainakin seitsemää tielinjaa. Muistan, kun alueesta vastaava metsäteknikko sanoi, että kun tiet saadaan tehdyksi, tässä on teidän porukalle työtä kymmeneksi vuodeksi. Ja niin olikin, lähes pelkkää avohakkuuta tehtiin todella vanhoihin metsiin ympäri vuoden. Töissä ja metsällä hömö- ja töyhtötiaiset olivat aina seurana, muita tiaisia ei näkynyt. Alueen keskellä oleva metsäkämppä oli, ja on vieläkin, hirviporukan tukikohtana. Kun avo-orteen vedettiin hirvenruho, välittömästi oli kuukkeliparvi pyrkimässä osille. Nyt viimeiset vanhan metsän rippeet on hakattu, parina viime vuotena myös varttuneet kasvatusmetsät on hakattu aukoiksi, sellaiset puolentoista tukin metsät. Alue on pelkkää aukkoa, taimikkoa ja nuorta kasvatusmetsää. Viime syksynä näin pitkästä aikaa kämpällä hömötiaisen, töyhtötiaisi en ole nähnyt vuosikausiin. Joku vuosi sitten yksinäinen kuukkeli pyörähti kämpällä. Tali- ja sinitiaisia on kyllä aivan mukavasti.

    isaskar keturi

    Nostokoukku kuvaa aika hyvin metsien kehityksen varsinkin valtionmetsissä. 80-luvun lopulta 90-luvulle hakattiin pohjoisessa ”vajaatuottoisia” eli juurikin noita hömötiaismetsiä. Ehkä jo silloin olisi pitänyt enemmän keskittyä aikaisempina vuosikymmeninä perustettuisiin talousmetsiin, jotka alkoivat jo lähestyä 4 kehitysluokkaa ja harvennettavaa olisi ollut.

    Palaan kuitenkin tuohon mistä pari päivää sitten kirjoitin – mikä tutkimus se on, joka pelkästään ”vahvistaa” eli toistaa aikaisempien tutkimusten tulokset tuomatta asiaan mitään uutta viisautta? Toivottavasta niitä ei kustanneta verovaroin.

    Puustola

    Nostokoukulle: mitkä olivat tuolloin entisaikaan vaihtoehdot elättää itsensä ja perheensä noilla selkosilla?

    Tuskin tuli mieleen, että hömötiaiset ovat tärkeämpiä.

    Nyt on tietysti vähän eri asia. Mutta aika tärkeästä ihmisen elinkeinosta monella metsäseudulla puhutaan edelleen.

    Itsellä Päijät-Hämeessä koko kesän ja syksyn ensimmäinen ääni aamulla ulko-oven avatessa on ollut hömötiaisten ääni, 25 vuotisessa hoitamattomassaa kuusen istutus taimikossa. Lähipitäjien talousmetsiä kierrellessä kesän ja syksyn aikana, hömötiaisia on kuulunut lähes joka paikassa.

     

    Husq165R

    Niinhän se on. Ei ne ole vähentyneet minnekään, niin moni niitä on nähnyt. Sama metsolla.

    Kyseessä on vanha tuttu kateellisten tutkijoiden ja etelän metian yhteinen sala liitto.

Esillä 10 vastausta, 8,921 - 8,930 (kaikkiaan 9,372)