Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 8,911 - 8,920 (kaikkiaan 9,372)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Rane

    ”Tiilikan seudulla tavataan useita lajeja, joiden runsaus ei eroa kansallispuiston ja sen ympäristön välillä. Suolajeista tällainen on liro, ja myös rämeitä ja korpia suosiva pohjansirkku on yhtä runsas kansallispuistossa kuin sen ympäristössä.

    Uhanalaiset metsätiaiset, hömö- ja töyhtötiainen, ovat niin ikään yhtä runsaita koko seudulla. Vanhojen metsien suosijoista puukiipijän ja sinipyrstön määrät eivät eroa toisistaan.”

    Niin miten Oulun tutkimuksessa on saatu täysin eri tulos?Vai onko tuloksen tulkinnassa ja ulostuloissa julkisuuteen eroa?

    A.Jalkanen

    Oulun tutkimuksessa oli paljon laajempi otos. Tiilikan puiston ympäristö voi olla laadukas elinalue verrattuna koko Suomeen. Esimerkki vastakkaisesta: Värriön luonnonpuistossa on runsaampi linnusto – ainakin metsäkanalinnut – kuin sen ulkopuolen talousmetsäalueella.

    Rane

    Olisiko liikaa pyydetty että kun vaaditaan valtakunnan metsien käsittelyyn ja metsätalouteen radikaalia muutosta hömötiaisen takia niin se perustuisi edes riidattomaan tutkimusnäyttöön?

    suorittava porras

    …vai olisiko tulosta etsitty vain hakkuuaukeilta ? 😊

    Rane

    ”Tiilikan puiston ympäristö voi olla laadukas elinalue verrattuna koko Suomeen.”

    No pitäisikö tutkia miksi on näin jos näin on?Siis ennen kuin vaaditaan koko valtakunnan metsätalouden muuttamista?

    A.Jalkanen

    Hömötiaista on tutkittu ja sen esiintymiä kartoitettu. Ainakin minulle riittää oululaisten raporttien lisänäytöksi se kun tutkija Virkkala selittää hömötiaisen elinympäristövaatimukset ja tiedän että ne eivät talousmetsissä täyty. Lisäksi katson talvilintulaskentaa ja näen että pohjoisessa se on taantunut vähemmän kuin etelässä, vaikka on eteläinen tiainen.

    Sitä en osaa arvioida kuinka pitkälle esitetyt keinot riittäisivät auttamaan hömö- ja töyhtötiaisia mutta niitä kannattaisi kokeilla. Keinot siis: hieman lisää jatkuvapeitteisyyttä ja kytkeytyneisyyttä suojaksi, hieman lisää suojelualueita etelään tukialueiksi ja leviämiskeskuksiksi, paljon lisää lehtilahopuuta ja vanhoja puuyksilöitä peitteisiin kohteisiin.

    Rane

    ”Ainakin minulle riittää näytöksi se kun tutkija Virkkala selittää hömötiaisen elinympäristövaatimukset ja tiedän että ne eivät talousmetsissä täyty.”

    No Tiilikan ympärillä olevissa talousmetsissä ja kulttuuriympäristöissä tietosi ei pidä paikkaansa?

    suorittava porras

    Lehtilahopuuta on tulossa ylenmäärin vesistöjen laajentuville suojavyöhykkeille. Ei ole tarvetta kajota talousmetsiin. Nyt on vain pidettävä huolta siitä ,että 50-60 luvuilla uudistetut männiköt saavat ajoissa katkaisuhoitoa ennen ,kun kasvu hiipuu liikaa. Jos jälkimmäinen tapahtuu ja avohakkuita rajoitetaan, olemme ongelmissa hiilensidonnan ehtyessä ja talouden joutuessa syöksykierteeseen .

    A.Jalkanen

    Metsähallituksen sivuilla em. linkissä mainitaan Tiilikkajärven raportista: ”Erityisesti erinomaisen vanhojen metsien ilmentäjälajin, sinipyrstön, samanlainen tiheys kertoo siitä, että laajentuneen kansallispuiston metsät eivät kokonaisuudessaan ole vanhoja luonnonmetsiä vaan varsin isolta osalta nuoria entisiä talousmetsiä.”

    Nämä yhden pisteen vertailut kuten juuri Tiilikkajärvi ja Värriö ovat hankalia tulkita, kun ne eivät ole järjestetty koe. Paras aineisto on sellainen jossa on sekä ajallista että alueellista kattavuutta enemmän. Tarvitaan pitempi seuranta kuin yksi käynti, jotta voi varmasti tietää mikä kehityssuunta alueella on. Oulun aineisto on ymmärtääkseni sekä laaja että pitkäaikainen.

    Jos lajien vaatimukset eivät täyty, niiden kanta heikkenee, mutta iso puistoalue voi syöttää poikasia ympäristöönsä. Miksi puistoja ei haluta lisää etelään, vaikka on nähty, että niissä on hyvät lintukannat? Isoissa puistoissa pärjäävät sellaisetkin lajit, jotka eivät pärjää pirstoutuneessa talousmetsässä. Jokainen meistä lienee käynyt kansallispuistoissa ja nähnyt, miten erilainen luonto siellä on verrattuna ulkopuolisiin alueisiin. Esimerkiksi Oulanka, Pyhä-Häkki tai Nuuksio.

    Muokattu 2.10.24 kello 12:27.

    A.Jalkanen

    Avohakkuiden pinta-ala ei ole viime vuosikymmeninä noussut, mutta harvennushakkuiden ala on.

    Avohakkuiden lopettamista en ehdota enkä jatkuvan kasvatuksen tunkemista joka paikkaan, vaan sille sopiviin kohteisiin siksi aikaa kuin se toimii. Puhutaan siis hienovaraisista muutoksista. Metsäteollisuuden on varmaan ilman hömötiaisiakin sopeuduttava alenevaan puun tarjontaan, kun käytössä oleva pinta-ala pienenee ja metsät vanhenevat.

Esillä 10 vastausta, 8,911 - 8,920 (kaikkiaan 9,372)