Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 8,901 - 8,910 (kaikkiaan 9,372)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Nostokoukku

    Vanha metsä ja järeäksi puustoltaan kasvan puuntuotanto-alue eivät ole läheskään sama asia. Ei näköjään ainakaan hömötiaisen mielestä. Olen hömötiaisen kanssa samaa mieltä.

    isaskar keturi

    AJ toistaa triviaalit jonkin lajin menestymisen kannalta olevat tekijät: ruoka, pesimäympäristöt ja suoja/vihollisten vähäisyys. Mutta kerrottiinko tutkimuksessa, että olisi oikeasti havaittu, ettei talousmetsissä ole ötököitä ruuaksi ja lahopuuta pesäpaikoiksi ja pusikkoa suojaksi. Kuitenkin kirjapainajia ja muita ötököitä on riesaksi asti, lahopuun määrä lisääntyy talousmetsissä, puskaa on enemmän kuin soisi olevan. Varmaan on näin, että metsätalous on vaikuttanut hömötiasten määrään, mutta miksi ei suunta muutu, kun kerrotut tekijät tuntuvat kuitenkin tutkitusti metsissä lisääntyvän? Eli jäin kaipaamaan niitä selittäviä tekijöitä tilanteelle ja miten on todennettu näiden tekijöiden vaikutus?

    Nostokoukku toteaa itsestään selvyyden. Jokainen metsissä liikkuva voi tämän todeta, mutta ainakin minun metsissä on runsaasti ”kirveen koskemattomia”.

    A.Jalkanen

    Isaskar voi tutustua Raimo Virkkalan tutkimuksiin. Niitä olen muistaakseni aiemmin referoinut tässä samassa ketjussa.

    Esimerkiksi kirjanpainajia ei ole saatavilla talvella kun ne talvehtivat karikkeessa, eikä se ole myöskään tikka, joka pystyisi kaivelemaan ötököitä puiden rungoista.

    Dosentti Pakanen kertoo ylen vastaavassa uutisessa, että metsien jatkuvuutta ja luonnonmukaisuutta tulisi lisätä hömötiaisen turvaksi. Tämä onnistuisi lisäämällä jatkuvapeitteisyyttä, lisäämällä lehtilahopuuta ja säilyttämällä vanhoja (jäkälän peittämiä) eri puulajien yksilöitä.

    Ammatti Raivooja

    Hyönteisten massa on pienempi puulaji ja ikäluokka köyhissä metsissä. Pitää laajemalta alueelta etsiä ravinto ja laajemmalle alueelle piilottaa se. Energiaa kuluu liikaa talvella ja ravintoa ei ole jemmassa tarpeeksi. Hyönteisten massaa voidaan lisätä jättämällä ennakkoraivauksessa mahdollisimman paljo sekapuuta mistä lukijoiden kuvassakin näkyy miten hyönteisiä on paikalla kun lehtiä ovat syöneet. Liian yksitoikkoisiksi käyneet puupellot ovat hyönteisköyhiä. Hieskoivikko muuttuu muuten kaikista nopeiten vanhaksi metsäksi ja harventamalla sen ”ikää voi lisätä” verrattuna mitä olisi luonnonmetsässä puilla kokoa samassa ajassa. Sellaisten hieskoivikkojen päätehakkuuta pitäisi välttää niin kaikilla olisi hömötiasmetsä.

    Scientist

    Laitoin kuviin kuvan hömötiaispöntöstä, jonka näin täällä Lapissa. Hyvin näytti vetävän hömö ja lapintiaisia puoleensa kun siihen oli yhdistetty ruokintaakin. Ideana ”pöntössä” oli  laittaa pehmeää lahopuuta pöntön sisään ja antaa tiaisen itse kovertaa pesäkolonsa. Näytti todella toimivalta idealta. En usko että hömötiainen pesii mihinkään tekopäkkelöön, koska se on liian kovaa puuta. Hömötiainenhan pesii nykyisin jopa lahoon kantoon.

     

    Kurki

    Ranen linkin tutkimuksessa oli hömötiaisia yhtä paljon talousmetsissä kuin kansallispuitossakin. Mtv uutissa kuulutettiin tästä Oulun Yliopiston tutkimuksesta, että nyt on löytynyt syy hömötiaisen alamäkeen.

    Uhanalaiset metsätiaiset, hömö- ja töyhtötiainen, ovat niin ikään yhtä runsaita koko seudulla. Vanhojen metsien suosijoista puukiipijän ja sinipyrstön määrät eivät eroa toisistaan.

    https://www.epressi.com/tiedotteet/ymparisto-ja-luonto/linjalaskennat-kertovat-mielenkiintoisia-tietoja-laajentuneen-tiilikkajarven-kansallispuiston-linnustosta.html

    A.Jalkanen

    Ihan loogista että kun inventoitava alue sisältää enemmän erilaisia biotooppeja, myös havaittava lajimäärä kasvaa (Tiilikkajärven tapauksessa puiston ulkopuoliset alueet). Jos haluaa tutkia metsätalouden vaikutusta lajistoon, pitää verrata pitkään suojeltuna olleita vastaaviin talousmetsäalueisiin kuten Martikaisen ym. tutkimuksessa tehtiin.

    Tolopainen

    Hömötiaisten määrällä ei ole mitään merkitystä. Pojankosseina laitettiin metsässä aina kaikki lahopuut nurin, mitkä työntämällä kaatuivat.

    Gla

    Kurki: ”Sama huomio kuin keturilla.”

    Itsekin pidän todennäköisenä, että ensin on päätetty tutkimuksen tulos ja sitten haettu tulokselle selitykset.

    Metsien hakkuuthan ei ole lisääntyneet, ainoastaan niistä kertyvä puumäärä. Sehän tuskin hömötiaiseen vaikuttaa.

     

    suorittava porras

    Sittenhän ne hakkuut vasta lisääntyvätkin , jos nykyisin tarvittava puumäärä on käytävä ronkkimassa jk-metsistä. Korjuupinta-ala  tuplautuu ,jos avohakkuista luovutaan. Toinen vaihtoehto on tietenkin sulkea puolet tuotantolaitoksista. Mielenkinnolla odotan keinoja ,joilla tuotannon supistumisesta aiheutuva talouden vaje paikataan. Avohakkuiden lopettaminen ei voi olla sapluuna joka käänteessä, kun keskustellaan luonnon tilan kohentamisesta.

Esillä 10 vastausta, 8,901 - 8,910 (kaikkiaan 9,372)