Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 8,861 - 8,870 (kaikkiaan 9,372)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Rane

    ”Varaan kuitenkin oikeuden esittää vain valitut kysymykset. Näitä ei kaikkia välttämättä ainakaan selvin päin kehtaa.”

    No kuka tuommoisilla metsäpäivillä selvin päin on?

    Kurki

    PS. En ole tehnyt muita Google-käännöksiä.

    Joo näkyy olevan linkissä kirjoitettuna tuo 78%, jota en löytänyt.

    Kyllä pitää kysyä tuosta Seppo Vuokon käsityksestä luonnontilaisista vanhoista metsistä. Romahtaako lajimäärä 1/5 osaan nuorempiin ikäluokkiin nähden, jota ainakin lajitietokeskuksen informaatio tukee.

    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006320799001755

    Boreal forests are generally regarded as species-poor ecosystems compared with tropical forests. Nevertheless, boreal forests harbour roughly 20,000 species in Finland (including all known species of animals, plants and fungi), which is almost half of the total number of species recorded in the country (Anon, 1994).

    Lajitietokeskus on listannut  Suomen metsiin 11 373 lajia.

    A.Jalkanen

    Tässä keskitytään nyt liikaa lajien määrään. Luontokato ja monimuotoisuus on paljon monitahoisempi ilmiö. On huomioitava yksittäisten lajien tilanne sen laskettavan lajilistan sisällä: uhanalaisluokitus, levinneisyys, rooli ekosysteemissä, lajin populaatiot ja genetiikka, elinympäristöjen määrä ja laatu. Eli se kaikki mitä uhanalaisarvioinnin oppaassa käsketään huomioimaan. Lisäksi on luontotyyppien tilanne ja niiden merkitys Suomen luonnon kokonaisuudessa.

    Mutta jos tuo arvio on oikean suuntainen että vain reilu puolet lajeista metsissä olisi luetteloitu (11000/20000) niin lajitieto on tietysti hyvin vajavainen.

    Kurki

    Linkki: https://wwf.fi/elinymparistot/suomen-metsat/

    Suomen metsissä elää yli 20 000 lajia: nisäkkäitä, lintuja, hyönteisiä, kasveja ja sieniä.

    Suomen metsissä elävistä lajeista peräti 833 on uhanalaisia.Määrä on kasvanut viime vuosikymmeninä ja kasvaa edelleen, jos metsien kohtelua jatketaan nykyiseen tapaan

    Linkissä ensinnäkin suurennellaan Suomen metsien lajien määrää (tarkoittanee Punaisen kirjan kaikkia arvioituja lajeja) ja kauhistellaan (peräti) uhanalaisten lajien määrää, mutta sitten on jätetty huomiotta kokonaan elinvoimaiset lajit, joita onkin n.19 000. Miksiköhän ei ole laskettu näistä luvuista elinvoimaisuusprosenttia, joka on 96% ja joka on jo niin korkea, että sen parantaminen on lähes mahdotonta? Luonnon lait tulevat vastaan.

    Määrä on kasvanut viime vuosikymmeninä ja kasvaa edelleen, jos metsien kohtelua jatketaan nykyiseen tapaan.

    Paitsi ei ole kasvanut, vaan pysynyt ennallaan.

    Esimerkiksi ennen yleinen hömötiainen on uhanalaistunut 2000-luvulla.

    Mutta syy hömötiaisen vähenemiseen on muiden vahvempien tiaisten kilpailu, jotka syrjäyttää luonnon lain mukaan aina heikomman. Tiaisten kokonaismäärä Suomessa nyt on suurempi kuin koskaan historiassa.

    Ihailtavaa vaikuttamista ja nämä valheet uppoavat kansaan.

     

     

     

    Rane

    Yksi välipäätös tässä lintujen ruokintasaagassa on saatu.Nämä lintuharrastajat ovat vuosikausia valittaneet rahan(lahjoitusrahan) ja jaksamisen puutettaan,ruokinta pitäisi kuulema saada takaisin kaupungin hommaksi.Kuitenkin taas pitäisi saada lupa kuskata viljaa linnuille.Ympäristölautakunnan kuivahko kommentti Birdlifen lausuntoon on kyllä paras pitkään aikaan…

    Luonnonvaraisten eläinten ruokintakielto pysyy voimassa Kajaanissa – ruokintaryhmän oikaisuvaatimus hylättiin | Kainuu | Yle

    A.Jalkanen

    Luulisi että Kajaani jos tässä siitä oli kysymys olisi sorsille liian kylmä paikka talvehtia joten parempi jos niitä ei houkutella siihen. Muutenkin kannattaisi olla aika pidättyväinen ruokkija kun miettii mitä vinoumia siitä voi eläimistölle aiheutua: käpytikan ja etelän tiaisten kantojen nousu jolloin ne syrjäyttää pohjoisia tiaislajeja. Lisäksi tietysti kauriiden talviruokinta joka mahdollistaa niiden kannan vahvistumisen epäluonnollisen pohjoisessa.

    Ammatti Raivooja

    Hömötiainen tarvitsee samanlaista metsää kuin valkoselkätikka, mihin kaivella pesäkolon. Pönttöjen rakentaminen tali- ja sinitiaisille ja talviruokinta tietysti lisää näiden määrää. Mutta hömötiaisen elinympäristöt on katoamassa samoin kuin valkoselkätikan. Vanhat yli satavuotta vanhat lahoavat koivikot ovat korvautumassa nuorilla havumetsillä.

    Scientist

    Valkoselkätikka on hieman itäinen laji ja pesivä kanta (noin 350 paria) on viime vuosikymmeninä hieman noussut. Muutama vuosi sitten oli itäinen vaellus joka hieman vahvisti kantaa.

    Sen sijaan melko samanlaisissa ympäristöissä viihtyvä harmaapäätikka on yleistynyt selvästi viime aikoina. Käpytikka ja palokärkikannat  melko vakaat viime aikoina.

    A.Jalkanen

    Käpytikka runsastunut muistaakseni selvästi pohjoisempana.

    Ammatti Raivooja

    Meillä oli vanha luonnollisesti syntynyt hieskoivikko. Ja ainut oli enään. Kaikki luonnonmukaiset metsäo ovat saaneet väistyä tehometsätalouden tieltä ja kohta jokainen puu on istutettu/ syntynyt istutusmetsään. Siellä hieskoivikossa oli myös kuusialiskasvos. Harmaapäätikka on ollut myös yleinen näky lintujen ruokintapaikalla, tosin harvemmin enää koivikon hakkuun jälkeen. Koivikossa pysty näkemään kun hömötiainen kaivo pesiä lahonneisiin hieskoivuihin. No ehkä ne ei ollut satavuotiaita ihan ku alkavat lahoamaan. Tällänen oli täydellinen hömötiaisten ja harmaapäätikkojen elinympäristö. Toisessa paikkaan tiedän vastaavan elinympäristön, onkohan natura valkoselkätikkametsä missä laidunnetaan lampaita.

    Mutta elinympäristöjen häviäminen taatusti muuttaa lajistoa ja hömötiainen tappioksi. Lehtipuu llahotolho ei pysy pitkään pystyssä ja niitä tarvitaan jatkuvalla tuotannolla eikä niitä ole kerrallaan naturametsässäkkään montaa hehtaarilla pystyssä.

    Valkosellätikkahan on yleinen laji itänaapurissa missä on koivumetsiä paljon. Suomessahan pelkästään sillä on vaikeaa metsien muuttuessa nuoriksi havumetsiksi.

Esillä 10 vastausta, 8,861 - 8,870 (kaikkiaan 9,372)