Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 8,831 - 8,840 (kaikkiaan 9,372)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Kurki

    AJ: Luonnontilassa meillä olisi jossain määrin erilainen eläimistö ja uudistavat häiriöt. Umpeenkasvua vähentäisi siis ainakin isojen eläinten laidunnus ja metsäpalot, hyönteistuhot sekä puiden kuoleminen (harvennushakkuita vastaava häiriö)

    En kyllä keksi, mikä luonnon eläin tätä Suomen metsäluontoa olisi laiduntanut kukkaniityiksi viime tuhansina vuosina.

    Tässä siihen vihjataan.

    Moni kasvilaji on ketojen käytyä vähiin harvinaistunut tai hävinnyt kokonaan, sillä peräti 400-500 kasvilajia hyötyy laiduntamisesta ja niitosta. Niityllä on jopa 30 kasvilajia neliömetrillä. Lajisto on ilmeisesti muotoutunut jo kymmeniä tuhansia vuosia sitten, mammuttiniittyjen aikaan.

    https://www.sll.fi/keski-suomi/luonto-ja-ymparisto/lajiensuojelu/haapa/niityt-ja-kedot/?fbclid=IwY2xjawFZEOZleHRuA2FlbQIxMAABHYeFqPDfSh75s-mkWaYCGLLgrKItocssMEGYh6T2HEghOMeyOu6GM-jjLQ_aem_7ZrUALNfs7h7I_ZQRlMWyQ

    A.Jalkanen

    Laidunnuksen vaikutus riippuu eläinten määristä, mutta oletettavasti ne eivät olisi merkittävä tekijä avoimissa alueissa vaan muut luonnonolot. Poro kykenee kyllä jonkin verran haittaamaan suosimiensa kasvien uudistumista. Luonnontilassa meillä olisi kai pohjoisessa tunturipeura, etelämpänä metsäpeura ja hirvi. Lisäksi majava. Noista mammuteista minäkin olen kuullut puhuttavan, nehän ovat sukua norsuille ja norsu kuluttaa paljon kasveja.

    A.Jalkanen

    Jaan tämän Aki Ikosen kommentin kun hän kirjoittaa paljon paremmin kuin itse osaan.

    ”Millä perusteella avohakkuut ovat monimuotoisempia kuin vanhat metsät?

    Olet ennen perustellut vanhojen metsien lajien vähäisyyttä lajitietokeskuksen tai punaisen kirjan vanhojen metsien erityispiirre/indikaattorilajien lukumäärällä, joka on väärin. Vanhoissa metsissä elää myös tuhannet yleiset metsien lajit, mutta vanhoihin metsiin on kehittynyt myös niissä parhaiten viihtyvä ja osina vain niissä elävä eliöstö.

    Aiemmin käyttämäsi luvut ovat vanhojen metsien erityispiirre/indikaattorilajien lukumääriä, ei vanhojen metsien kokonaislajimääriä.

    Avohakkuilla ei ole 4 x enemmän kovakuoriaislajeja verrattuna vanhoihin metsiin. Eri ikäisissä metsissä on eri hyönteis- ja kovakuoriaislajit edustettuna, lajimäärä ei romahda mihinkään. Lue ”Species richness of Coleoptera in mature managed and old-growth boreal forests in southern Finland”, Petri Martikainen et al (2000).

    ”The pooled sample included 43289 beetle individuals belonging to 553 species. The mean number of individuals per sample plot was the smallest in mature (1153 ind./plot), intermediate in overmature (1384), and the highest in old growth (1838)”

    Siitonen vertaili Venäjän karjalan ja Suomen metsien kovakuoriaislajeja ja totesi näin:

    ”Tulosten mukaan näyttää siltä, että metsien yleinen peruslajisto säilyy hoidetuissa talousmetsissä. Lähes kaikki runsaimmat lajit esiintyivät rajan kummallakin puolella, vaikka yksittäisten lajien runsaussuhteissa oli sekä sattumasta että metsien rakenteesta johtuvia eroja. Monet selkärangattomat lajit, kuten hakkuutähteissä lisääntyvät kaarnakuoriaiset, ovat epäilemättä runsastuneet metsätalouden seurauksena. Erittäin selvää oli sen sijaan harvinaisten, elintavoiltaan erikoistuneiden lahopuulla elävien lajien puuttuminen näytteistä Suomen puolen talousmetsistä.”

    Yhdessä asiassa olet oikeassa, kaarnakuoriaisten lajimäärä on korkeampia talousmetsissä kuin vanhoissa metsissä.”

    https://www.hs.fi/tiede/art-2000010699539.html

    Kurki

    Yritin vastata tähän HS:n https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010635208.html kirjoitukseen Aki Ikoselle ainakin 4 kertaa, mutta ei julkaistu.

    Tässä yksi vastaus.

    Aki Ikonen kirjoiti: ””””Lainauksesi ei ole Juha Siitosen tekstistä vaan Kellomäki ja Leinonen 2005 Ekologinen kestävyys, ympäristönmuutos ja metsätalous julkaisusta ja lainauksesi on valitettavasti myös virheellinen.””””

    Miten tämä lainaus on virheellinen? Etkö ymmärrä Suomen kirjoitettua kieltä?

    ”””Siitonen ym. havaitsivat myös, että kovakuoriaisten lajien lukumäärä korreloi lahopuiden ja elävien puiden määrään (kuva 12): Toisaalta lahopuuta tarvitsemattomien kovakuoriaislajien lukumäärä väheni puuston määrän kasvaessa: täystiheissä vanhoissa metsissä lukumäärä oli noin neljännes avohakkuualoihin verrattuna.”””

    Aki Ikonen kirjoitti”””Juha Siitonen toteaa Suomen ja Venäjän Karjalan metsien vertailussa seuraavaa: ”Tulosten mukaan näyttää siltä, että metsien yleinen peruslajisto säilyy hoidetuissa talousmetsissä. Lähes kaikki runsaimmat lajit esiintyivät rajan kummallakin puolella, vaikka yksittäisten lajien runsaussuhteissa oli sekä sattumasta että metsien rakenteesta johtuvia eroja. Monet selkärangattomat lajit, kuten hakkuutähteissä lisääntyvät kaarnakuoriaiset, ovat epäilemättä runsastuneet metsätalouden seurauksena. Erittäin selvää oli sen sijaan harvinaisten, elintavoiltaan erikoistuneiden lahopuulla elävien lajien puuttuminen näytteistä Suomen puolen talousmetsistä. ””””

    Tuossahan puhutaan talousmetsistä ei vanhoista metsistä. Nimen omaan vanhoissa metsissähän kaarnakuoriaiset niitä tuhoja aiheuttavat.

    Aki Ikonen: ”””Annat esimerkkejä vanhojen metsien lajimääristä, missä on puut, varpukasvit, yleiset nisäkkäät ja linnut? Ai esim korpikimalaisia ei ole vanhoissa metsissä, tietenkin vanhoissa erityisesti kangasmetsissä on kimalaisia.”””

    Näitä puutteita voit kysyä Lajitietokeskukselta, miksi niitä ei löydy vanhoista metsistä, mutta muutama laji ei käännä vanhoja metsiä lajirunsaammiksi, sillä siihen tarvitaan ainakin 9000 lajia, että olisivat yhtä lajirikkaita kuin muut metsät.

    Aki Ikosen ne pitäisi nyt löytää, kun ei hyväksy, että vanhat metsät ovat lajiköyhiä elinympäristöjä.

    A.Jalkanen

    Suurin ongelma ei kai ole nuorten tai vanhojen metsien lajien määrissä, vaan ratkaistava ongelma ovat yksilömääriltään hupenevat uhanalaiset lajit eli luontokato. Keinot ovat tiedossa.

    Juha Siitoselta saamastani vastauksesta ilmenee mm. että kaikkia uhanalaisia lajiryhmiä ei saada elpymään pelkästään lahopuuta lisäämällä, vaan tarvitaan muutakin: ”Vanhoissa metsissä muita sukkessiovaiheita runsaslajisempia eliöryhmiä on lahopuusta riippuvaisten saproksyylien lisäksi monia muitakin, esimerkiksi elävien puiden rungoilla kasvavat epifyyttijäkälät sekä puiden mykorritsasienet. Pelkästään tai pääasiassa vanhoissa metsissä esiintyviä metsälajeja on useita tuhansia.”

    https://www.hs.fi/tiede/art-2000010699539.html

    A.Jalkanen

    Tästä kirjasta voisi opiskella lisää. Puuttuu vielä omasta käsikirjastostanikin.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Puiden_asukkaat:_Suomen_puiden_seuralaislajit

    mehtäukko

    ”…riippuvaisten saproksyylien lisäksi monia muitakin, esimerkiksi elävien puiden rungoilla kasvavat epifyyttijäkälät sekä puiden mykorritsasienet..”

    On hyvä, että joitakin kiinnostaa nuo satiaiset. Mehtäukkoa käytännön raatajana ei pätkääkään.

    Jos vetäisen Moralla peukalonpään halki, tärkeintä on saada piakkoin laastari paikalleen. Se mitä elämää haavan alla muuta onkaan, ei silloin kovin kiinnosta…

    A.Jalkanen

    Martikainen ym.: Species richness of Coleoptera in mature managed and old-growth boreal forests in southern Finland.

    Abstract

    The beetle (Coleoptera) fauna of old-growth spruce (Picea abies) forest was compared with that from managed mature and overmature forests in southern Finland. Samples were collected from 9-11 sample plots in each case using 10 window-light traps in each stand. These yielded a total of 43,289 beetles and 553 species of which 232 were associated with dead wood. The species richness of these saproxylic species was significantly higher in old-growth forests than in managed forests, and had very significant positive correlations with most dead-wood variables. Seventy eight percent of the saproxylic species were more abundant in old-growth than in mature managed forests, and their assemblages in managed and old-growth forests were distinctive with almost no overlap. On the other hand, species richness and assemblages of non-saproxylic species did not differ between the managed and old-growth forests. Obviously these species do not require as much attention as saproxylic species when conservation measures are planned in managed forests. An increase in the general level of decaying wood would improve the situation of many declining saproxylic species. Although the species richness of Coleoptera as a whole was higher in overmature than in mature managed stands, the value of long-rotation stands in preserving species assemblages typical of old-growth forests may be limited.

    Käännös:

    Vanhan kuusi (Picea abies) metsän kovakuoriaista (Coleoptera) verrattiin Etelä-Suomen hoidettujen varttuneiden ja vanhojen metsien lajistoon. Näytteet kerättiin kussakin tapauksessa 9-11 näytepalstalta käyttämällä 10 valoansaa kussakin metsikkössä. Niistä saatiin yhteensä 43 289 kovakuoriaista ja 553 lajia, joista 232 liittyi kuolleeseen puuhun.

    Näiden saproksyylilajien lajirikkaus oli vanhoissa luonnonmetsissä merkittävästi suurempi kuin hoidetuissa metsissä, ja niillä oli erittäin merkittäviä positiivisia korrelaatioita useimpien kuolleen puun muuttujien kanssa. Seitsemänkymmentäkahdeksan prosenttia saproksyylilajeista oli runsaammin vanhoissa luonnonmetsissä kuin varttuneissa talousmetsissä, ja niiden koostumukset talousmetsissä ja vanhoissa luonnonmetsissä olivat toisistaan erottuvia, lähes ilman päällekkäisyyttä.

    Toisaalta lajirikkaus ei-saproksyylilajien yhdistelmissä eivät eronneet hoidettujen ja vanhojen luonnonmetsien välillä. Ilmeisesti nämä lajit eivät vaadi yhtä paljon huomiota kuin saproksyylilajit, kun talousmetsissä suunnitellaan suojelutoimenpiteitä. Lahopuun yleisen tason nousu parantaisi monien taantuvien saproksyylilajien tilannetta. Vaikka Coleoptera koko lajisto oli korkeampi vanhoissa metsissä kuin varttuneissa talousmetsissä, pitkän kiertoajan arvo vanhoille metsille tyypillisten lajikoostumusten säilyttämisessä saattaa olla rajallinen.

    HUOM. ”Old growth” korjattu käännökseen vanhaksi luonnonmetsäksi.

    Ammatti Raivooja

    Kaikkein isoimmat ja vanhimmat puuyksilöt elää nuorissa metsissä. Kun satavuotiaat puut päätehakataan, säästöpuiksi jätetään isoimmat, erikoisimmat ja vanhimmat. Koivun taimikossanikin kasvaa 150-vuotiaita mäntyjä. Mutta kun päätehakkuussa säästetään vaikka iso ja paksu haapa niin sehän kuolee sinne taimikkoon tai nuoreenmetsään. Eli nuorissa metsissä on niitä 150- vuotiaita eläviä ja kuolleita puita mutta vanhoissa metsissä ei ole nuoria puita.

    Luinko aiemmin oikein, että luontilaisessa metsässä on 40 isoa puuta mikä ei ole kaukana jos jätetään 20 säästöpuuta.

    Lopulta puhutaan aina sienistä, käävistä, mylorritsioista ja sapryksyylilajeista, jotka on vaateliaita vanhoista puista mutta kaikki leviävät ilmateitse. Ne ei tarvitse käytäviä.

    Isojen ja vanhojen puiden puute metsissä on enemmän harsinnan ja yleisen puupulan seurausta 1800-luvulta asti. Nykyisessä jaksollisessa kasvatuksessa ei ole ongelma säästää vanhoja puita sillä menee pitkä aika ennenkuin häiritsevät jaksoa. Jatkuvassa kasvatuksessa joku vanha haapa häiritsee ihan toisella viisiin kun aukon täyttää miljoonat vesat. Tosin eihän eihän jatkuvassa kasvatuksessa ole lehtipuita, Arvo Kettusen sanoin: ” ne ovat jo kaikki lahonneet pois .”

    Kurki

    from managed mature and overmature forests in southern Finlan

    Käännettynä ”varttunut talousmetsä” vs ”vanhat metsät” eteläsuomalaisissa kuusikoissa.

    Niistä saatiin yhteensä 43 289 kovakuoriaista ja 553 lajia, joista 232 liittyi kuolleeseen puuhun.

    Eli kovak. lahopuulajeja oli 232 noin 42% .

    Seitsemänkymmentäkahdeksan prosenttia saproksyylilajeista oli runsaammin vanhoissa metsissä kuin kypsissä hoidetuissa metsissä, ja niiden koostumukset hoidetuissa ja vanhoissa metsissä olivat erottuvia lähes ilman päällekkäisyyttä.

    Eli 78% näistä kovak. lahopuulajeista 232 oli vanhoissa metsissä eli 180 lajia ja nämä 180 lajia olivat vain vanhoissa metsissä (ilman päällekkäisyyksiä), joten varttuneisiin kuusikoihin jäi 52 kovak. lahopuulajia.

    Näihän sen pitää ollakin Seppo Vuokon mukaan. Siitosella vertailu oli avohakkuualueeseen eli hakkuun jälkeen kaikki kovak.lahopuulajit ovat vielä elossa pitkään ja lisää tulee muita lajeja lentäen muilta avohakkuualueilta, jollon kovakuoriaisia on 3-kertaa enemmän avohakkuualalla kuin vanhoissa metsissä tai toisin päin vanhoissa metsissä on vain 1/4 kovakuoriaislajeista kuten Siitonen sanoo.

    Mistähän nuo vanhan metsät lajit putkahtavat (ei päällekkäisyyttä), jos eivät olisi jo olemassa nuoremmissa metsän kehitysvaiheissa vähä lukuisina, sillä avohakkuussahan lahopuu jää aukolle ja samoin lahopuulajit?

     

     

Esillä 10 vastausta, 8,831 - 8,840 (kaikkiaan 9,372)