Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 8,751 - 8,760 (kaikkiaan 9,372)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Nostokoukku

    Sertifikaattien osaltahan mokaus on hoidettu, kun pahoittelee syvästi ja tekee kirjallisen ilmoituksen jossa lupaa, että enää ei ajeta raakkujoesta yli kuin vasta seuraavalla kerralla. Eli esittää ns. korjaavan toimenpiteen.

    Kurki

    https://www.hs.fi/suomi/art-2000010646817.html

    Joki on täynnä raakkuja. Miten ovat säilyneet ettei piisami ole löytänyt sinne ja tuhonnut raakut?

    Oulujoellehan lohen nousu katkesi Merikosken voimalaitoksen valmistuttua vuonna 1948.  Täällä 1950-luvulla loput raakut tuhosi tulokaslaji piisami, sillä niiden kuoria oli kasoittain tuossa joen rannalla piisamien herkuttelun jäljiltä. Joki on luonnostaan mutapohjainen ja vesi tummaa, sillä joen valuma-alueella paljon soita. Lohi ei noussut jokeen, mutta raakuille vesi oli riittävän puhdasta.

    Kurki

    Kysyin Juha Siitoselta mitä mieltä Kurjen ja Vuokon väitteestä vanhojen metsien vähälajisuudesta.

    Siitosen vastaus (tuhansia lajeja) joutuu outoon valoon, sillä Lajitietokeskukseltakin nyt huomaan löytyy suoraan kaikki vanhojen metsien lajit.

    Tässä linkissä rajattu ensin elinympäristö kangasmetsät Mk ja sitten elinympäristöjen lisämääreet ”vanhat metsät”.

    Vanhoissa kangasmetsissä on vain 986 lajia ja muissa kangasmetsissä 5156-986= 4170 lajia. Suhde on sama 1/4 kuin Siitosen antama tutkimustulos kovakuoriaisista.

    Lehdoissa suhdeluku tippuu 1/10 -osaan. Ei ihme, että lehtoja luontojärjestöjen mukaan ei saa jättää Suomen luonnon armoille.

    https://laji.fi/taxon/list?onlyFinnish=true&anyHabitat=MKV.habitatMk%5BMKV.habitatSpecificTypeV%5D

     

    A.Jalkanen

    Itse olen ajatellut sitä mahdollisuutta että minkki on vienyt piisamit.

    Vaikka Kurki olisi oikeassa lajimäärien analyysissään (jota en siis tiedä onko), jää ongelmaksi edelleen uhanalaisten lajien kohtalo. Niitä ei auteta lisäämällä metsien nuoria sukkessiovaiheita, elleivät ne ole runsaslahopuustoisia.

    PEFC:n suojakaistat ovat ilmeisesti leventyneet, mutta vain 10-pykälän kohteilla kuten lähteissä, ei kaikissa vesistöissä. Tarkennan tietoa kun selkenee.

    Rukopiikki

    Piisami valtasi monet alueet kauan ennen minkkien tuloa. Minkki ja piisami elivät yhteiseloa pitkään joten se ei liene syynä piisamikannan alhoon. Nykyään saukot ovat hävittäneet minkit. Piisameita ei silti näy enemmälti oikein missään.

    arto

    Metsä Karu arvio uuden EU-pykälän vaikutuksesta Suomeen: Tehtaita kiinni, tuhansille kenkää Ennallistamisasetus voi tarkoittaa kolmanneksen leikkausta Metsähallituksen hakkuisiin. Metsähallituksen laskelmien mukaan tämä tietäisi tylyimmillään välillisesti jopa 3 600 työpaikan menetystä.

    Jean S

    Joko Anneli muuten on käynyt kuvailemassa siellä Örkkiniityn suunnalla?

    Rukopiikki

    Minkki ja piisami ovat kotoisin samalta seudulta joten niiden yhteiselo varmasti onnistuu hyvin. Piisamin katoaminen on suuri ihmetys. Piisamin kaltaisia eläjiä vesimyyriä on paikoin runsaastikin joten mikään peto tuskin piisameita hävittänyt. Ja ruokaakin niille olisi yllin kyllin. Mutta hyvähän se on jos vieraslaji häviää pois.

    A.Jalkanen

    Kiitos kysymästä Jean S: en vielä mutta suunnitelmissa on.

    Anton Chigurh

    Minun talouteni tienoilla oli aiemmin vahva piisamikanta. 60-luvulla myimme joka kevät toistasataa nahkaa. Viimeisen piisamin näin 90-luvulla omalla rannalla. Se juoksi luultavasti niin kovaa kuin pääsi ja sukelsi maapesäänsä rannalla. Sen perässä eteni minkki varmaan kovempaa vauhtia sukeltaen samaan maapesään.

Esillä 10 vastausta, 8,751 - 8,760 (kaikkiaan 9,372)