Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

  • Tämä aihe sisältää 8,789 vastausta, 119 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 minuuttia sitten Kurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 8,741 - 8,750 (kaikkiaan 8,790)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • arto

    http://Asetus koskee sekä valtion että yksityisiä maa-alueita. Se ei kuitenkaan suoraan velvoita yksityisiä maanomistajia, vaan valtion pitää löytää kannustimet ennallistamiseen. Ympäristöneuvos Olli Ojala arvioi IS:lle aiemmin, että yksityisiä maita tuskin lunastetaan, vaan sen sijaan esimerkiksi metsätalouden käytäntöihin ja luonnonhoitotoimiin asetuksella voi olla vaikutusta.           Siinä luontokato asetusta

    Kurki

    Asetus koskee sekä valtion että yksityisiä maa-alueita.

    Jokainen maa saa itse kirjoittaa ennallistamissuunnitelman.

    Suomi kirjoitti jo ensimmäisen pykälän vanhojen metsien suojelusta.

    Maa- ja metsätalousministeriö taas vaatisi moninkertaisen määrän, jopa 50 kuutiota lahopuuta hehtaarilta Etelä-Suomen kuusi- ja lehtipuuvaltaisissa metsissä. Etelän mäntymetsissä raja olisi 40 kuutiota. Pohjoisimmassa Lapissa lahopuuta taas pitäisi olla 20 kuutiota hehtaarilla.

    Vaatimus jättäisi metsää suojelun ulkopuolelle erityisesti Etelä-Suomessa. Halmeen mukaan monesta kansallispuistostakaan ei löydy maa- ja metsätalousministeriön esittämää lahopuumäärää.
    https://yle.fi/a/74-20087923

    Seuraavaksi voisi maisemoida nuo vanhat soranottopaikat.

    Rane

    Panu Halmeen mentori prof. Kotiaho on julkisuudessa kertonut aidoissa vanhoissa metsissä olevan keskimäärin 100 m3 lahopuuta/ha.Ministeriön vaatimukset 50/40/20 m3/ha ovat siis liiankin alhaiset.

    A.Jalkanen

    Onko 100 m3/ha lahopuuta mahdollista, sitä käsittelin jo edellä, jos Rane huomasit? Se riippuu millä kasvupaikalla ja missä päin Suomea ollaan ja lasketaanko kaikki lahopuu, mukaan lukien juuret ja kannot. Jos ihan kaikki on mukana, silloin on hyvinkin mahdollista saavuttaa tuo lukema Etelä-Suomen parhailla metsämaan kasvupaikoilla.

    Syrjänen ym. 2024. Luonnontilaiset metsät ja vanhat metsät Suomessa. Suomen ympäristökeskuksen raportteja.

    Rane

    ”Onko 100 m3/ha lahopuuta mahdollista, sitä käsittelin jo edellä, jos Rane huomasit? ”

    Huomasin, mutta se mikä on mahdollista ja mitä Luontopaneelin puheenjohtaja väittää ovat tietenkin kaksi eri asiaa…

    A.Jalkanen

    Kotiaho unohti tärkeän sanan: jopa. Eli luonnonmetsissä voisi olla jopa 100 m3 lahopuuta hehtaarilla.

    On muuten talousmetsässäkin. Yleensä hakkuutähteitä ja kantoja ei korjata, ts. elävän puun biomassasta viedään pois vain runkopuu, noin 60 %. Jos puustoa on ennen päätehakkuuta vaikka 600 m3, siitä tulee alueella heti 240 m3 lahopuuta lisää. Eli avohakkuut lisäävät metsien lahopuun määrää hyvin korkeaksi ainakin hetkellisesti.

    Mutta tämä lahopuu ei ole sitä lajia jota ”uhikset” kaipaavat: pystyssä ja maassa olevaa järeää vanhojen lehtipuiden runkopuuta. Sitä saadaan määrätietoisesti kehittämällä: jättämällä lehtipuita säästöpuiksi ja suojelemalla vanhoja puuyksilöitä hakkuissa.

    A.Jalkanen

    Ote arviointioppaasta s. 20:

    ”Luokkien alentamista tai korottamista voidaan soveltaa kaikkiin muihin paitsi seuraaviin luokkiin: sukupuuttoon kuolleet (EX), luonnosta hävinneet (EW), hävinneet (RE), puutteellisesti tunnetut (DD), arvioimatta jätetyt (NE) ja arviointiin soveltumattomat (NA), joita ei loogisesti voida alentaa
    tai korottaa.”

    https://tietokayttoon.fi/documents/10616/3866814/1_Opas+eli%C3%B6lajien+uhanalaisuuden+arviointiin.pdf/d179ad5b-6a62-452e-8562-c0885793efce/1_Opas+eli%C3%B6lajien+uhanalaisuuden+arviointiin.pdf?version=1.0&t=1484563583000

    Näiden lisäksi jäävät arvioimatta vielä löytämättä olevat lajit. Eli emme tiedä mistä todellisesta kokonaismäärästä uhanalaisten lajien osuutta lasketaan. Arvioinnissa sitä lasketaan arvioitujen kokonaismäärästä.

    Kurki

    Näiden lisäksi jäävät arvioimatta vielä löytämättä olevat lajit.

    Ei avaudu linkki.

    Alla on Lajitietokeskuksen listaamat NA (arviointiin soveltumattomat) ja NE (arvioimatta jätetyt) lajit, joita on 14391.

    Kun katsoo listan lajeja, joilla ei edes ole suomalaiasta nimeäkään, niin näkyvät olevan joko pienen popun tai toisenlaisen ilmaston lajeja.

    https://laji.fi/taxon/list?onlyFinnish=true&redListStatusFilters=MX.iucnNA&redListStatusFilters=MX.iucnNE

    A.Jalkanen

    Kiitos Kurki, korjasin linkin.

    A.Jalkanen

    Ilmeisesti käsitys PEFC:n vesistöjen suojakaistojen levenemisestä on uutisankka, jota itsekin olen toistellut eri yhteyksissä. Raakkujoki-keissin takia tuli tarkasteltua standardien suojakaistavaatimuksia, jotka ovat FSC:ssä hieman korkeammat, mutta eivät siinäkään ylikireät. Kaksinkertainen leveys eli 20 metriä ja 10 metriä muodostaisivat hyvän suojan vesistöille ja lisäksi arvokkaan elinympäristön jossa voitaisiin kehittää lahopuustoa?

    PEFC FI 1002:2024 – Metsien kestävän hoidon ja käytön vaatimukset:

    8.17 Vesistöjen ja pienvesien läheisyydessä toimittaessa huolehditaan vesiensuojelusta ja luonnonhoidosta

    8.17.1 Vesistöjen ja lähteiden varteen jätetään kiintoaine- ja ravinnekuormitusta sitova sekä varjostusta ja monimuotoisuutta turvaava suojakaista, jossa säilytetään kasvillisuuden kerroksellisuus. Suojakaistan leveys on keskimäärin vähintään 10 metriä, mutta kaikkialla vähintään 5 metriä. Suojakaistalla tehdään vain poimintahakkuita, joissa säilytetään monipuolisesti erikokoista puustoa lehtipuustoa suosien.

    Suojakaistalla ei tehdä
    – maanmuokkausta
    – lannoitusta
    – kantojen korjuuta
    – pensaskerroksen kasvillisuuden raivausta
    – kemiallista torjuntaa kasvinsuojeluaineilla.

    Uomaltaan alle 2 m leveiden ojamaisten, suoristettujen ja perattujen purojen suojakaista on vähintään 5 m. Suojakaistoilta runkopuut voidaan poistaa. Poikkeukset eivät koske uomia, joissa on Suomen luontaiseen lajistoon kuuluva lohikalakanta. Suojakaistan muut yllä luetellut vaatimukset ovat voimassa. Latvusmassan jättämistä suojakaistalle vältetään. Uomaan luontaisesti kaatuneita runkoja ei poisteta.

    Norojen läheisyydessä toimitaan kohdan 8.11 vaatimusten mukaisesti.

    Uoman ylitykset toteutetaan niin, ettei uomaa merkittävästi muuteta ja sen suuntaan muodostu vettä johtavia painanteita.

    * Vrt. raakkujoki-keissi: ainakin PEFC-serfifiointiin tulee siitä vakava poikkeama. Uomaa on muutettu ja lisää kiintoainesta johtavia raiteita näkyy lehtikuvissa.

Esillä 10 vastausta, 8,741 - 8,750 (kaikkiaan 8,790)