Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 8,701 - 8,710 (kaikkiaan 9,373)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Kurki

    Hesarille on kauheaa, kun vihervasemmisto hävisi viime vaalit, vaikka hesari teki hartiavoimin metsien suojelutyötä heidän hyväkseen. Olen huomannut, että näihin metsäaiheisiin keskusteluihin ei aina saa läpi mielipidettään ja moderaattori suosii muutamia kommentoijia, jotka kyllä saa mielipteensä aina esiin, mutta sitten moderaattorin vaihduttua seuraavana päivänä julkaistaan. Kannattaa tallettaa kaikki kommentit muistiin siltä varalta, että hylätään, ettei tarvitse ruveta uudelleen kirjoittamaan. Olen tallentanut kaikki kommentit gmailiin, jossa näkee kirjoitusvirheetkin.

    A.Jalkanen

    Itsekin turhauduin vasta HS kanssa, kun julkaisu takkuaa. Kopioin kommentit onneksi tänne (hiilinieluketjuun).

    Viimeisin metsäaiheinen juttu Hesarissa otsikoitiin näin: ”Puu maksaa niin paljon, että se koettelee tuskailevaa teollisuutta”

    http://www.hs.fi/talous/art-2000010611806.html

    Visakallo

    Kovasti tuntuu Husq165:ää kaihertavan ”persukeput” ym. itseään alempiarvoiset kansanosat. Oletko tullut miettineeksi, mistä tällainen porukka Suomeen oikein sikiää? Omistatko isoa peiliä? Sieltä näkyvä vastaus  saattaa yllättää sinut.

    A.Jalkanen

    Sivu 13 raportissa:

    Nykyiseen tutkimustietoon pohjautuva käsitys on, että luonnontilassa, ennen merkittävää ihmisvaikutusta, 50–95 % metsistä olisi ollut vanhoja, vähintään 150-vuotiaita metsiä, ja loput erilaisten laajempien häiriöiden kuten metsäpalojen synnyttämiä nuorempia ikäluokkia (Berglund & Kuuluvainen 2021).

    Metsäluontotyyppien uhanalaisuuden arvioinnissa koostettiin tutkimustietoon perustuvat arviot eri kasvupaikkatyyppien ja niiden ikäluokkien metsien kuolleen puun ja järeän, elävän puun määristä luonnontilassa Etelä- ja Pohjois-Suomessa (Kouki ym. 2018a). Näiden tietojen pohjalta laskettuna ja kangasmetsien eri kasvupaikkatyyppien ja niiden kehitysvaiheiden pinta-alalla painotettuna kuolleen puun tilavuus luonnontilassa olisi runsaat 90 kuutiometriä hehtaarilla ja järeiden elävien puiden tiheys olisi reilut 40 runkoa hehtaarilla koko Suomen tasolla (Mönkkönen ym. 2022).

    Sekä ekologian teorian että empiiristen aineistojen mukaan monien metsälajien esiintyminen vaarantuu ja runsaus vähenee selvästi, kun näille lajeille sopivan elinympäristön – esimerkiksi vanhojen luonnonmetsien – määrä vähenee alle 10–20 %:iin luontaisesta määrästä.

    Sivu 32 raportissa:

    Suomessa on noin 4000–5000 saproksyylilajia (Siitonen 2001). Lajimääräarvion vaihteluväli johtuu eräistä runsaslajisista ja suhteellisen huonosti tunnetuista lajiryhmistä, joissa lahopuusta riippuvaisten lajien määrää ei ole pystytty laskemaan tarkasti (mm. loispistiäiset, kaksisiipiset ja kotelosienet). Uudet tutkimustulokset eri saproksyyliryhmistä viittaavat siihen, että lajimääräarvio on todennäköisesti lähempänä 5000 lajia kuin tätä pienempi. Huonosti tunnetuissa lajiryhmissä on paljon saproksyylejä.

    Lahopuun tilavuus vanhoissa luonnonmetsissä Fennoskandian alueella vaihtelee metsäkasvillisuusvyöhykkeestä, kasvupaikkatyypistä sekä luontaisten häiriöiden voimakkuudesta ja niistä kuluneesta ajasta riippuen. Lehtomaisilla–kuivahkoilla kankailla tilavuus on yleensä välillä 60–120 m3/ha (Siitonen 2001, Ranius ym. 2004, Aakala 2010, Shorohova & Kapitsa 2015). Eniten lahopuuta on hemiboreaalisessa vyöhykkeessä ja rehevillä kasvupaikoilla, keskimäärin jopa
    noin 140 m3/ha vanhoissa metsissä (Ranius ym. 2004, Lõhmus & Kraut 2010), ja vastaavasti vähiten pohjoisboreaalisessa vyöhykkeessä ja karuilla kasvupaikoilla, metsämaalla vähimmillään noin 20 m3/ha (Sippola ym. 1998). Puuston uudistumiseen johtavien voimakkaiden häiriöiden jälkeen lahopuun määrä voi olla paljon suurempi, periaatteessa yhtä suuri kuin metsikön elävän puuston ja kuolleen puuston tilavuus yhteensä ennen häiriötä eli enimmillään satoja kuutiometrejä hehtaarilla.

    *

    Koska sekä vanhojen metsien osuus että lahopuun määrä ja laatu ovat nyt huomattavasti muuttuneet verrattuna luonnontilaisiin metsiin, tarpeita olisi sekä luonnonhoidon tehostamiseen että vanhojen metsien suojelun lisäämiseen. Tämä olisi varmempi ja vaivattomampi tapa turvata lajistoa kuin lajien laskeminen, kun kaikkien lajien tilasta ei kuitenkaan koskaan saada varmaa tietoa.

    https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/552023/luke-luobio_60_2022.pdf?sequence=1&isAllowed=y

    Kurki

    Puuston uudistumiseen johtavien voimakkaiden häiriöiden jälkeen lahopuun määrä voi olla paljon suurempi,

    Myskyn kaatamat kuuset ja lehtipuut lahoavat Suomessa nopeasti ehkä 25 ..50 vuodessa. Ei kai niitä häiriöitä niin tiheään samaan metsikköön osu, että lahopuuta olisi jatkuvasti kymmeniä kuutioita. Lienee niin, että suurella osalla luonnontilaisista metsistä suurimman osan aikaa on vain vähän lahopuuta.

    https://www.ts.fi/teemat/62071

    Tässä luettelo kansallispuistoista ja lahopuumäärät 20 vuoden takaa. Pia Elonen on kovin optimistinen, kun olettaa, että siitään lahopuuta olisi kertynyt lisää. Se nyt ainakin on varmaa, että siitä 20 vuoden takaisesta lahopuusta on osa hävinnyt ja jos uutta ei ole tullut tilalle lahopuumäärä on vähentynyt.

    https://www.hs.fi/alueet/art-2000010428919.html

    A.Jalkanen

    Julkaisu: Syrjänen, K. ym. 2024. Luonnontilaiset metsät ja vanhat metsät Suomessa : Euroopan komission ohjeet ja kansallinen tarkastelu. Suomen ympäristökeskuksen julkaisuja 2/2024.

    Sivu 25-26. Tarkastellut tutkimusmetsiköt ja lahopuuhavaintojen kerääminen.

    Sivu 28. VMI11:n aineistoista on laskettu, että lahopuujatkumon luonnontilaisimpaan luokkaan lasketuissa metsiköissä oli koko maan tasolla kuollutta puuta keskimäärin 30 m3/ha, ja luokkaan ”jonkin verran lahopuuta” lasketuissa metsissä 20 m3/ha, kun alimmassa luokassa kuollutta puuta oli 3,6 m3/ha (Korhonen ym. 2017, s. 78).

    Sivu 31-32. Kuolleen puun määrä oli katsauksen vanhoissa tai luonnontilaisen kaltaisissa kivennäismaan kuusi- tai lehtipuuvaltaisissa metsissä 45 – 150 m3/ha riippuen vyöhykkeestä ja kasvupaikasta. Mäntyvaltaisissa oli huomattavasti vähemmän, 20 – 90 m3/ha.

    Sivu 33. Kuva 7. Lahopuun osuus tilavuudesta on enimmillään noin 40 prosenttia.

    Sivu 36-38. Pinta-alojen koelaskenta osoitti, että suojelukriteerit täyttävistä metsistä yli 90 prosenttia on valtion maalla. Niiden soveltaminen vaikuttaisi siis lähinnä Metsähallituksen puunmyynnin mahdollisuuksiin ja sitä kautta valtion talouteen. Yksityismaita olisi mukana korkeintaan muutamia kymmeniä tuhansia hehtaareita, joiden lunastamiseen luulisi rahoituksen löytyvän? Rahaa voisi kerätä myös sitä kautta että velvoitetaan isot pysyvän metsäkadon aiheuttajat kompensoimaan päästönsä.

    Huom. Kuollutta puuta ja lahopuuta syntyy, paitsi häiriöiden kautta, myös itseharvenemisen ja puiden vanhuuteen kuolemisen kautta.

    Ranelle huomio että tuloksista voi päätellä että 100 m3/ha lahopuuta per metsämaan hehtaari keskimäärin ei kyllä ole oikein mahdollinen, kun mäntyvaltaiset luonnontilaiset metsät eivät tuohon juuri koskaan pääse. Jos sen sijaan sanoo että jopa 100 m3/ha voi olla luonnontilaisen kaltaisissa metsissä, niin ei lausu väärää todistusta.

     

    Kurki

    Laitoin tällaisen kysymyksen Ympäristöministeröön osoitteeseen kirjaamo.ym@gov.fi.

    Kysyn miten nuo arvioidut lajit on valittu esim. Metsät / lehdoissa Pun.Kirja 2019 sivu 43 taulukko 5?
    Vanhoissa lehdoissa on arvioitu 246 lajia ja Muissa lehdoissa 2477 lajia. Esiintyvätkö nuo Vanhojen lehtojen lajit Muissa lehdoissa ja päinvastoin, että Vanhoista lehdoista löytyy myös muiden lehtojen kaikki lajit? Vai onko niin, että vanhoista lehdoista löytyy vain nuo 246 lajia? Sama juttu Kangasmetsissä?

    Vastaus:

    Viittaamanne taulukon 5 luvuissa ei ole päällekkäisyyksiä. Arvioinnin menetelmiä on selostettu sekä Punaisessa kirjassa että yksityiskohtaisemmin arviointioppaassa, joka löytyy osoitteesta https://tietokayttoon.fi/julkaisu?pubid=16401.

    Ystävällisin terveisin,

    Esko Hyvärinen

    Ympäristöneuvos

    Ympäristöministeriö

    A.Jalkanen

    Eikös luonnossa ole lisäksi ne lajit, joista ei ole tarpeeksi tietoa että pääsisivät mukaan arviointiin? Eli uhanalaisarviointi ei ole kattava lajiluettelo, varsinkaan heikommin tunnetuista eliöryhmistä kuten sienet.

    Kurki

    https://laji.fi/taxon/list?onlyFinnish=true&redListStatusFilters=MX.iucnEN&redListStatusFilters=MX.iucnVU&redListStatusFilters=MX.iucnNT&redListStatusFilters=MX.iucnLC&redListStatusFilters=MX.iucnCR&redListStatusFilters=MX.iucnRE&redListStatusFilters=MX.iucnDD&anyHabitat=MKV.habitatM

    Punaisessa kirjassa taulukossa 5 ensisijaisia lajeja metsätyypeittäin on arvioitu yhteensä  9499 kpl.

    Lajitietokeskus on listannut metsissä mukaan lukien korvet ja rämeet 11360 lajia eli 1861 lajia enemmän.

     

    Rane

    ”Jos sen sijaan sanoo että jopa 100 m3/ha voi olla luonnontilaisen kaltaisissa metsissä, niin ei lausu väärää todistusta.”

    Jep.Anneli varmaan viittaa tähän Janne Kotiahon surullisenkuuluisaan radiohaastatteluun jossa hän väitti että kun talousmetsissä on keskimäärin 5 m3 lahopuuta/ha niin me (metsänomistajat) olemme hävittäneet tästä monimuotoisuudelle tärkeästä resurssista 95%.Kun toimittaja kauhisteli että 95% on hirmuisen suuri luku niin professori vaan myönteli.Jopa lahopuuprofessori tietää ettei väite pidä paikkaansa.Ei Suomen metsissä ole koskaan ollut keskimäärin 100m3 lahopuuta hehtaarilla.Luonnonsuojelualueillakin on keskimäärin vain 30m3/ha.

Esillä 10 vastausta, 8,701 - 8,710 (kaikkiaan 9,373)