Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 8,651 - 8,660 (kaikkiaan 9,380)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Timppa

    Varmaan oli tuolloin 1850 paljonkin.  Höyrysahojen tulo 1860 ja-70-luvuilla kyllä tehokkaasti hävitti ne.  Nyt niitä on enemmän.

    Meidän metsässä eräällä suojelualueella on  kallioharjanne, joka saattaa olla ikimetsää.  Lahopuuta siinä on  kyllä vähän.

    Ikimetsä kasvaa vähän, joten teoriassakaan ei ole mahdollista, että sinne kertyisi paljon  lahopuuta.

    A.Jalkanen

    Luin jostain että kaikkein suurimmat lahopuustot ovat luonnonmetsien nuorissa sukkessiovaiheissa, kun on sattunut jokin metsää uudistava tuho. Muistelen kuitenkin että esimerkiksi Venäjän Paanajärvelle matkatessa näkyi vanhoja puita ja niiden joukossa paljon keloutuneitakin puita. Itärajan tuolta puolen niitä isoja lahopuustoja vielä paikoitellen löytyy.

    Timppa

    Varmaan jossain on paljonkin.  Kyse olikin siitä. että vähäkin riittää.  Muuhun johtopäätökseen ei voi tulla.

    Lapissa kelot lahoavat hitaasti.  Keski-Suomen korkeudella kuusikelo voi kaatua parissa vuodessa.  Mänty kestää kauemmin.  Yleensä laho alkaa maanrajasta ja siihen tulee toukkia, joita hakiessaan palokärki heikentää puuta, joka sitten kaatuu.

    Ammatti Raivooja

    Tuntuu ihan keksityiltä määrältä tuo 120m3 lahopuuta pitäisi olla hehtaarilla. Tuollaisia puumääriä ei ole edes elävänä ollut kuin nykypäivinä ja ennen 1800-lukua. Metsät on ollu koluttu vanhoista 150-vuotiaista puista jo 100-200 vuotta sitten. 1500miljoonaa kuutiota jaettuna 20 miljoonalla hehtaarilla on vähemmän elävää puuta kuin lahopuuta pitäisi olla?! Ennen pelätty, että polttopuitakaan ei enää löydy metsästä, olihan varmasti ei oo ollut satoihin vuosiin tuollaisia lahopuuta määriä.

    A.Jalkanen

    Se on selvä että lahopuun huippumäärät ovat olleet rehevillä kasvupaikoilla. Hanski ei vaatinut yli 100 kuutiometriä hehtaarille, vaan kirjoitti että 50 olisi hyvä vaateliaille lajeille ja että se määrä kannattaa keskittää. Puu on hyödyllinen vielä kuoltuaan: ensin se kaatuu ja sitten se maatuu! Hanski:

    Merkittävin syy metsälajien uhanalaisuuteen on lahopuun niukkuus ja luontaisesti monimuotoisimpien metsätyyppien kuten lehtojen ja vanhojen kuusikoiden häviäminen tai köyhtyminen intensiivisen metsätalouden seurauksena.”

    Varovaisuusperiaatteen mukaan suojelutavoite tulisi asettaa 20 prosenttiin, mutta 10 prosentin tavoite on hyväksyttävä, jos suojeltavat ja tarpeen mukaan ennallistettavat metsäalueet valitaan huolellisesti, niin että ne edustavat eri metsätyyppejä monipuolisesti ja muodostavat toimivan suojelualueiden verkoston.”

    Olikin hyvä tarina AR:n linkissä. Esimerkiksi Suomen valtion tuottamassa metsäkartassa vuodelta 1899 näkyy metsäisempiä ja vähemmän metsäisiä alueita. Tuon ajan vaatimukset tukki- ja rakennuspuille olivat vaativammat kuin nykyään ts. hakattavien puiden koko ja ikä olivat paljon suuremmat. Jos siis silloisten kriteerien mukaisia hyviä hakattavia metsiä ei enää juurikaan löytynyt, katsottiin metsän laadun olleen heikko, mutta nykykatsannossa se saatettaisiin katsoa hyvinkin puustoiseksi. Lahopuun määrä tuolloin riippuisi sitten siitä, miten paljon metsää uudistavia häiriöitä eli tuhoja oli, ja keräsivätkö asukkaat kattavasti niiden jälkeen kaatuneet ja vahingoittuneet puut polttopuikseen.

    Ammatti Raivooja

    ”1820-luvulle tultaessa pitäjän metsät oli kaskettu Viipurin läänin kuvernööri kirjeenvaihdon mukaan niin loppuun, ettei enää edes polttopuuta saatu. Yhtenä esimerkkinä tästä voidaan mainita, että seuraavalla vuosikymmenellä parikkalalaiset keräsivät polttopuita Simpelejärven kuivatuksen tuloksena paljastuneista, aiemmin järven pohjassa olleista puista.”

    Tuollanen oli siinä. Ja oliko jotain laskelmia, että jokainen talo poltti 5m3 puuta talvessa. Varmaan tuonaikainen polttopuun ollu sellasta, että ei oo ollu suuria lahopuumääriä metsissä silloinkaan.

    Toiveet metsien ennallistamista on vissiin asetettu aikaan ennen ihmisasutusta. Hollannista on hävitetty 95% metsistä ja miten niiden on käyny?

    käpysonni

    5 mottia poltettua puuta talvessa on kyllä aika pieni määrä, tuohon aikaan, 20 – 30 mottia tuntuis oikeammalta.

    A.Jalkanen

    Polttopuuta kului 5 mottia per henkilö eikä talous.

    Fiskarsilta toivotaan pehmeämpää metsänkäsittelyä.

    https://yle.fi/a/74-20100603

    https://yle.fi/a/3-7465515

    Timppa

    Vuonna 1933 kelpasivat tukeiksi 4,8 metrin korkeudelta 6- ja 7-tuumaiset puut.  Suurempia ei ollut.

    Kaikki nämä jutut todistavat lähes olemattomasta lahopuumäärästä, mistä huolimatta metsämme kasvavat nykyään erittäin hyvin.

    Tuolloin 1800 metsät kasvoivat erittäin heikosti.  Syynä poimintahakkuut ja kaskeaminen.

    A.Jalkanen

    1800-luvulla ns. kunnon metsien ikärakenne oli vanha, joka oli yksi syy lisää heikkoon kasvuun. Lahopuun määrästä tuolloin emme voi sanoa mitään varmaa.

    Metsien hyvä kasvu nyt ei ole ainut kriteeri jolla ekologista kestävyyttä pitää arvioida. Voi olla totta että pärjätään pienelläkin lajien määrällä, mutta voi myös olla että ei pärjätä. Emme näe vaihtoehtoista todellisuutta vaan vain yhden todellisuuden kerrallaan. Olisiko runsaslajisuudesta hyötyä tulevassa ilmastossa ja kun tuhoriskien ennustetaan kasvavan?

Esillä 10 vastausta, 8,651 - 8,660 (kaikkiaan 9,380)