Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 8,631 - 8,640 (kaikkiaan 9,380)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Ammatti Raivooja

    No oisko AJ:lla kertoa tiettyjä lajeja mitä on uhanalaisia vanhoissa kangasmetsissä? Meillehän on tullut nyt paljon lämpiämisen myötä uusia lajeja kuten varmaan tuo pelkästään Turuta havainnoitu kuusitäpläjäärä. 1400-1900 oli pieni jääkausi et sen jälkeen ilmasto on lämmenyt reilusti. Eli etelän vanhoista metsistä uhanalaisia lajeja, joita voisi löytyä esim. Rovaniemeltä asti?

    A.Jalkanen

    Uhanalaisten lajien luettelot ja elinympäristövaatimukset löytyvät Punaisesta kirjasta 2019. En osaa noita luetteloita ulkoa.

    Ilkka Hanskin jutussa (linkki) on esimerkkejä, esim. kuva 3.7 sivulla 27 käävistä Kuhmossa ja Etelä-Hämeessä; Kuhmossa lajeja on paljon enemmän. Kuva 3.8 kovakuoriaisista: lajien määrän väheneminen jatkuu etelässä uhanalaisten joukossa, ellei korjaavia toimia tehdä riittävästi (lisää lahopuuta ja/tai vanhaa metsää). Kuvassa 3.9 kääpien lajimäärä nousee jyrkästi, kun metsikön lahopuun määrä nousee kynnysarvon yläpuolelle.

    http://forestinfo.fi/luontoliitto/vanha/palaakoelavametsa.pdf

    Vaikuttaisi siltä että monenkin lajin elinvoimaisuutta saadaan lisättyä lahopuuta lisäämällä. Ei siis välttämättä vanhaa metsää lisäämällä, mutta luontoasiantuntijoiden konsensus tuntuu olevan, että sitäkin tarvitaan Etelä-Suomeen lisää. Lehdotkaan eivät ole ongelmattomia: niitä on todella vähän ja etäällä toisistaan, ja niiden käsittelyä ei välttämättä tunneta käytännön toimijoiden parissa, ellei ohjeita ole koulutuksessa käsitelty.

    Yli 90 prosentin elinvoimaisuus lajien määrällä mitattuna kuulostaa kyllä hyvältä, mutta pitää huomioida kehityksen suunta ja sukupuuttovelka: tilanteen arvioidaan olevan edelleen huononemaan päin, joskin heikkeneminen on hidastunut. Tämä luku tarvitsee ruumiinavauksen: millaiset lajit selviävät ja millaiset eivät; onko meillä tulevaisuudessa kaikkialla vain nuorten metsien yleislajeja?

    Odotan mielenkiinnolla ennallistamissuunnitelmaa. Siinä olisi hyvä eritellä ihan lajitasolla, mitä lajeja ja miksi esitetyillä toimilla on tarkoitus auttaa. Miksi juuri ne lajit ovat tärkeitä?

    Ammatti Raivooja

    Voisiko se olla elävää, pitkää ja paksua lahopuuta mitä puuttuu? Tuossa rauhoitetussa valkoselkätikkametsässä, jota seurailen niin koivuihinha syntyy kääpiä todella ylös vielä kun puut ovat elossa ja voivat sieltä korkealta levittää vuosikymmeniä ennenkuin puut lopullisesti kuolevat ja rojahtavat.

    A.Jalkanen

    Kurjelle kysymys. Jos kysyn apua oikeilta asiantuntijoilta, olisivatko nämä ne olennaiset kysymykset?

    1. Väite. Lahopuulajien elinvoimaisuus on noin 94 prosenttia, joka on jo riittävä, eikä loppujakaan voida auttaa lahopuuta tai vanhaa metsää lisäämällä.

    2. Väite. Nuorissa metsissä on enemmän lajeja, joten vanhojen metsien lisääminen ei auta monimuotoisuutta.

    3. Väite. Osa uhanalaistilaston lajeista on meillä vain satunnaisesti ja harvoin esiintyviä; elinympäristöä ei meillä ole paljoa, olemme niiden levinneisyyden reuna-alueella tai ne ovat uusia tulokkaita. Näitä lajeja joita ei voida auttaa oikein mitenkään, eivätkä ne ole ekosysteemillemme olennaisia, joten niitä ei pitäisi huomioida pelastustoimissa.

    AR. Kuten on aiemmin keskusteltukin, nimenomaan hitaasti lahoavaa vanhaa järeää pysty- ja maalahopuuta puuttuu. Erityisesti harvinaisempien lehtipuulajien vanhoja olemassaolevia yksilöitä tulisi säästää, koska niiden kehittyminen vie pitkän aikaa.

    Ammatti Raivooja

    Kuuluvatko harvinaisemmat lehtipuulajit kuuluu väitteeseen 3. Ainakaan Tammija  vaahtera ei saavuta dominanssia tällä hetkellä kotoisiin puulajeihimme eli häviävät kasvupaikan kilpailun aina. Puhutaan puutarha karkureista. Jos 20 tammea leviää puutarhasta pellonreunaan niin täyttääkö se jo suojelukriteerin ”luontaisesti syntynyt 20 jaloa lehtipuuta?” Metsälehmus saavuttaa kasvupaikan dominanssin lehtojen ulkopuolella eli jo lehtomaisella kankaalla. Ilmastokaan ei ole ollut suotuisa jaloille lehtipuille 500  vuoteen, että onko näidenkin ja näistä riippuvaisten lajien uhanalaisuus uusi juttu?

    Elis jos metsä on syntynyt 1750 pienen jääkauden aikaan ja se on ollut jääkauden lopussa 1900 150-vuotias niin eikös tämä kiinnosta että mitkä metsälajit ovat vähentyneet viimeisessä sadassa vuodessa eli samana aikana kun on siirrytty tehometsätalouteen?

    Tai sillee ajattelisin, että vanhojen lehtilahopuiden lisääminen voidaan tehdä tilojen sisällä ja lehdoissa olevila jaloillalehtipuilla ei ole sitä lahonlehtipuun roolia kääpien ja sienien alustoina kun eivät varsinaisesti kuulu vielä tänne. Käävät ja sienet kuitenkin ilmaa pitkin leviävät helposti verrattuna lajeihin matalana maata pitkin. Mutta pitkäikäisiä ja kitukasvuisina luovat pitkän muuttumattoman jakson aluskasvilisuudelle ja ehdottomasti lisäämisen arvoisia.

    A.Jalkanen

    AR, hyvää pohdintaa lehtipuista. Ilmaston muuttuminen on tosiaan hyvä huomioida, eli ei voida vaatia että kaikki lämpimämmän ilmaston jäännöslajit ja esiintymät on pystyttävä säilyttämään. Ehkä ollaan pääasiassa kiinnostuneita siitä peruslajistosta, jonka tulisi olla meidän kasvillisuusvyöhykkeellämme tässä ilmastossa elinvoimaisia.

    Vähäarvoisia lehtipuita poistetaan toisinaan liiankin ahkerasti taimikonhoidoissa ja hirvikin harventaa niitä osaltaan. Jalot lehtipuut pärjäävät ainakin etelärannikon tammivyöhykkeellä ja metsälehmus Keski-Suomessakin. Jalojen puiden nykyisiä esiintymiä kannattaa vaalia ja lisätä niitä pikku hiljaa sitä mukaan kuin ilmastonmuutos sallii.

    Kurki

    AJ:lle.

    Voi tietenkin kysyä noiden väitteiden pitävyyttä.

    A.Jalkanen

    Kurki, kiitos!

    Kurki

    Tässä Hesarin kirjoitus vanhoista metsistä ja kommentointia. Vanhoiksi metsiksi luetaan etelän yli 120 vuotiaat ja pohjoisen yli 160 vuotiaat metsät ja niitä on 12..13% Suomen metsistä.

    https://yle.fi/a/74-20034201

    Ammatti Raivooja

    Luonnontilaisessa metsässä on lahopuuta 60-120m3 hehtaarilla. Suomessa kasvaa tällä hetkellä keskimäärin 100m3/ha puuta. Eli jos kaikki Suomen puut tapettaisiin ja kaadettaisiin loput niin just ja just päästäisiin tuohon haarukkaan lahopuun määrässä. Melkoinen ennallistamisurakka.

Esillä 10 vastausta, 8,631 - 8,640 (kaikkiaan 9,380)