Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 8,621 - 8,630 (kaikkiaan 8,832)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Kurki

    Eihän nuo minun tilastoja ole.

    Kaikkien lehtojen osalta voi suositella niiden siirtäistä talousmetsiksi, sillä lehdot tarvitsevat ihmisen hoitoa suojeltuinakin, muuten niistä katoaa lajit. Lehdoillehan on olemassa omat hakkuuohjeet, jotta niiden monimuotoisuus ja lajimäärä pysyy mahdollisimman korkeana.

    Punaisen listan lajeista vanhoissa lehdoissa on vain 180, kun niitä muissa lehdoissa 680. Uhanalaisia lajejakin löytyy nuoremmista lehdoista moninkertainen määrä.

    Taitaa olla uskomus, että luonnontilaiset metsät olisivat lajien suhteen monimuotoisempia kuin mitä talousmetsät, kun ne ovat etupäässä vanhoja metsiä.

    file:///C:/Users/Eero/Downloads/Suomen%20lajien%20uhanalaisuus%20-%20Punainen%20kirja%202019-61.pdf

    A.Jalkanen

    Kyllä luonnontilaisista metsistä löytyy ne nuoremmatkin ikäluokat, mutta varmaan pienempinä pinta-aloina keskimäärin. Vrt. Nirhamon ja Halmeen selostus metsämosaiikista ja Hanskin kirjoitus. Erona talousmetsiin muun muassa se että luonnonmetsät ovat vähemmän pirstoutuneita ja niissä on nuorissakin ikävaiheissa enemmän lahopuuta.

    Jos lisäämme nuorempiin metsän ikävaiheisiinkin lahopuuta, niissäkin pystyy elämään lahopuusta riippuvaisia lajeja ja vanhojen metsien suojelua tarvitaan vähemmän?

    Kurki

    Linkissä (https://erepo.uef.fi/bitstream/handle/123456789/8569/urn_isbn_952-458-687-8.pdf) kuvassa 11, taitavat olla nuo B/lajimäärä ja C/ lajirunsaus käyrät väärinpäin. Nyt ne kertovat että talousmetsän avohakkuun jälkeen iän myötä vanhassa metsässä lajimäärät ja lajirunsaus olisi suurimmat, mutta Punaisen kirjan 2019 mukaan asia olisi juuri päinvastoin.

    Taulukko 5 kyllä järisyttää käsityksiä vanhoista metsistä.

     

    Petkeles

    Korjasin Kurjen linkkiä, kokeile toimiiko nyt 👍

    C:/Users/Eero/Downloads/2guys1cup.wmv

    Kurki

    https://www.hs.fi/tiede/art-2000010493010.html

    Kimmo Tuomelan kommentti linkistä: ”””Hiilidioksidin vähentämisestä ilmakehästä on saatu kiva lisäperustelu tehometsätaloudelle. Sen nostaminen primääritavoitteeksi on kuitenkin kohtuuton vaatimus nyt jo hyvin lajiköyyhille kasvatusmetsille.”””

    Kasvatusmetsien lajiköyhyys taitaa olla yleinen väärä käsitys ja niissä riittää oikaisemista, joka saattaa järkyttää.

    Kasvatusmetsät, talousmetsät, puupellot ovat lajistoltaan 7..10 kertaiset kuin vanhat metsät. Metsien ikääntyessä alkaa raju lajikato. Kangasmetsissä 7-kertainen ja lehdoissa 10-kertainen.
    Luvut voi käydä tarkistamassa Punaisen kirjan 2019 sivulta 43 taulukosta 5

    Risuparran aloituksessakin on ”roskaa” Seppo Vuokon sanoin.

    Risuparta :Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Hakkuiden ulkopuolella on 2350 lajia kaikista Suomen uhanalaista lajeista 2667 Suomen luonnon hellässä huomassa. Nyt vain odotellaan, että Suomen luonto korjaa kaikkien näiden lajien uhanalaisuusluokat elinvoimaisiksi.

    Risuparta:Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Puupelto on 7-10 kertaa monimuotoisempi lajimäärien osalta kuin vanhat metsät. Tuhoille ja lajien katoamiselle altistaa metsien vanhuus, joka näkyy sitten hillittömänä lajikatona.

    A.Jalkanen

    Minulla ei ole mitään asiallista sanottavaa joten on paras että en kommentoi. 😅

    Kurki

    Minullakaan aiemmin ei ollut mitään syytä kommentoida väitteitä vanhojen metsien monimuotoisuudesta kuinka lajirikkaita ja arvokkaita ne ovat. En oikein osannut olla samaa mieltä edes Seppo Vuokonkaan kanssa, että ne ovat yliarvostettuja, kun ei esittänyt mitään todisteita.

    Tästä linkistä ”https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/272efbe8-f452-4d0b-85ab-03d8804703b2” aloin pohtia miksi vanhoissa metsissä on  näin vähän lajeja ja Punaisen kirjan 2019 sivulta 43 tuon pylväsdiagrammin luvut löytyivät.

    Miten on mahdollista, että tätä vanhojen metsien vähäistä lajimäärää ei kukaan ole huomioinut, mutta yleisesti nähdään lajimäärien talousmetsissä taantuvan ja syy on sitten vanhojen metsien väheneminen, joissa lajien määrä juuri vähenee iän myötä murto-osaan nuoremmista ikäluokista.

    Lainaus linkistä: Toisen näkökulman mukaan lajien kato on metsissä kaikista toimista huolimatta jatkunut. Tuoreimman, vuonna 2019 julkaistun uhanalaisuusarvion mukaan metsien lajistosta useampi laji taantuu kuin yleistyy. Syynä pidetään etenkin vanhojen metsien vähenemistä. Lääkkeeksi esitetään suojelualueiden lisäämistä.

    Ammatti Raivooja

    Minä olen kasvattanut puutarhassa kieloja, valkovuokkoja ja sinivuokkoja. Nurmikon pohjoisreunaan metdsä vaste kun kantaa säkkimultaa niin kielo ja valkovuokko tulevat itsestään. Sinivuokot ostin kaupasta. Kielot ja valkovuokot leviävät mutta Sinivuokot eivät levinneet ollenkaan vaan pysyivät pieninä ja samassa kohtaa. Suurinosa lajeista on sellasia, että ne ovat viritetty leviämään tehokkaasti kun metsä muuttaa kokoajan muotoaan seuraavaan samassa vaiheessa olevaan metsään. Uskoisin, että vanhojen metsien uhanalaisessa lajistossa on ne, jotka ovat vaateliampia maaperän suhteen sekä leviävät erittäin huonosti tai eivät ollenkaan kun ovat eristyksissä.

    Sinibuokostakin puhuttiin ennen kuin saduissa elävästä kukasta, nyt se on yleinen ja myynnissä puutarhakaupoissa. Miksei muitakin laejaj vosi kaivaa myytäväksi. Sinivuokko oli niin rauhoitettu, että sen siemeniä ei saanu kerätä eikä myydä kaupassa, onko järkeä?

    A.Jalkanen

    Osa lajeista tarvitsee elääkseen nimenomaan vanhaa metsää ja vanhaa on vähän jäljellä Etelä-Suomessa. Osa lajeista on tosin opittu uusimman tutkimuksen myötä tietämään sellaisiksi, että ne menestyvät myös nuoremmissa ikävaiheissa (jopa siirrettyinä), kunhan tarvittava resurssi kuten lahopuu kohteesta löytyy.

    Emme kai voi ajatella niin että vanhan metsän lajeja ei lainkaan tarvita, kun metsämme ovat nykyään melkein kaikki nuoria? Pohjois-Suomen vanhat metsät eivät elätä kaikkia lajeja pohjoisen sijainnin vuoksi joten osa jäisi sitten kokonaan puuttumaan. Riittääkö meidän luonnollemme että nuo lajit esiintyvät jossain muualla elinvoimaisina? Onko tämä vastuullinen näkökulma vai sysäämmekö oman vastuumme muille? Paljon kysymyksiä joihin ei riitä vastaukseksi se että nuoret metsät ovat runaslajisia.

    Kurki

    Paljon kysymyksiä joihin ei riitä vastaukseksi se että nuoret metsät ovat runaslajisia.

    Lehdot ovat joko suojeltuja tai talousmetsissä hoidettuja ja lajit ovat siten Suomen luonnon armoilla ja uhanalaiset ovat sitten suurimmaksi osaksi toisenlaisen ilmaston lajeja tai pienen popun lajeja.

    Lehtojen osalta ei liene mitään ongelmaa.

    Koppakuoriainen ”Kuusitäpläjäärä – Anoplodera sexguttata”  on vanhan lehdon laji, jonka uhanalaisuus on vanhojen lehtojen puute ja lahopuun vähyys ja on toisenlaisen ilmaston laji.

    https://laji.fi/taxon/MX.195067/occurrence

    Mutta sitten vanhat kangasmetsät, joidenka vähäisistä lajeista puolet ovat punaisen kirjan lajeja, kun taas nuremmissa runsaslajisissa ikäluokissa uhanalaisuus jää 10% tienoille. Vanhoissa kangasmetsissä suurin osa uhanalaisista lajeista on lahopuulajeja ja ne esiintyvät myös nuoremmissa metsissä ja ne taas ovat suurimmaksi osaksi toisenlaisen ilmaston lajeja tai pienen popun lajeja, joiden menestymiseen ei voi vaikuttaa.

    On ainakin yksi totuus lahopuulajeista olemassa, jonka yli ei kävellä ja se on, että  lahopuulajien elinvoimaisuus näillä nykyisillä pienillä lahopuumäärillä metsissä on 95% ja se on niin korkea ettei sitä voi juurikaan nostaa enää lahopuuta lisäämällä.

     

Esillä 10 vastausta, 8,621 - 8,630 (kaikkiaan 8,832)