Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 8,611 - 8,620 (kaikkiaan 8,832)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Nostokoukku

    Metsäyhtiö ei jätä puita tien poskeen, jättämisestä ”huolehtii” kuljetusyrittäjä ilmoittamalla laanin tyhjäksi, kun muutama motti ei enää madukkaan viimeiseen kuormaan. Metsäyhtiö tietojärjestelmässä laani on tyhjä, vaikka siellä näitä ripposia onkin. Rekat eivät lähde enää ajelemaan pitkiä matkoja muutaman motin keräilyn takia. Näitä pinonpohjia on tosiaan paljon.

    Visakallo

    Näinhän se tietysti on, mutta viimekädessähän ne ovat yhtiön maksamia puita, jotka se näin luovuttaa lisäämään Suomen metsien biodiversiteettiä!

    A.Jalkanen

    Viime talvena ja keväällä hakattuja havupuupinoja ei enää saisi tien varsilla olla, mutta voi olla että jos pintakerros on viety pois, pinon pohjat ovat jo kuivuneet sen verran että eivät enää sovellu kuoriaisten lisääntymisalustoiksi.

    Gla

    Itsekin veikkaan puiden omistajaa eli ostajaa vastuulliseksi, ei kuljetusyrittäjää. Ellei ostajan kuljetus- ja raportointijärjestelmä toimi, ei vastuu sillä muille siirry. Työnjohtovelvoitteeseen kuuluu myös valvontavelvoite.

    Toisaalta jos muutama motti puuta jää pinoon, tuskin se hyönteistuhoon suuresti vaikuttaa. Tuulenkaatojakin sallitaan 10 m3/ha.

     

    Visakallo

    Tuon näitä käytännön lahopuuesimerkkejä sen takia täällä esiin, jotta ymmärrettäisiin, ettei lahopuiden määrä Suomen metsissä niin pieni olekaan, jos sitä halutaan aivan rehellisesti ja kokonaisvaltaisesti tarkastella. Ymmärrän toki senkin, että tietyille piireille tällainen asioiden esilletuonti on myrkkyä.

    A.Jalkanen

    Sanotaan että metsänhoidon ekologista kestävyyttä tulisi kohentaa ja kääntää lajien uhanalaistumiskehitys elpyväksi, mutta miten? Saamme ehkä osviittaa jos listaamme merkittävimmät erot talousmetsän ja luonnonmetsän välillä. Luonnonmetsät ovat olleet ainakin monilajisempia, peitteisempiä, vähemmän pieniin kuvioihin pirstottuja ja puustoisempia kuin nykyiset talousmetsät ja niissä on ollut enemmän lahopuuta. Jos nyt lisäämme sekametsiä, vapaasti vanhoiksi kehittyviä suojelualueita, peitteisinä hoidettavia metsiä sekä lahopuuta, olemme kenties oikealla tiellä?

    Nostokoukku

    Tienvarsiin jäävistä pinonpohjista teoreettinen vastuu ja käytäntö ovat kaksi eri asiaa. Kuljetuksista vastaavalla toimihenkilöllä saattaa olla aluetta Kiuruvedeltä Tampereelle. Niin korjuun kuin kuljetusten ohjaus on nyt toimistotyötä, joka hoidetaan pelkästään etäyhteyksillä. Niiden vanhan kansan työnjohtajien, jotka ajelivat metsäteitä tarkastuskäynneillä, valmistus on jo kauan sitten lopetettu. Jos kuljetusyrittäjä ilmoittaa laanin tyhjäksi, ei sitä käy enää kukaan tarkastamassa.

    Puuki

    Noin se on. Kokonaisvastuuyrittäjä suunnittelee ajot puutavaralle hakkuiden valmistumisen mukaan.

    Kurki

    Luonnonmetsät ovat olleet keskimäärin monilajisempia, peitteisempiä ja puustoisempia kuin nykyiset talousmetsät ja niissä on ollut enemmän lahopuuta.

    Vanhat metsäthän alkavat olla jo luonnontilassa, mutta miksi niiden lajimäärät näyttävät romahtavan verrattuna nuorempiin ikäluokkiin?

    Vanhoissa lehtometsissä lajikato on vielä suurempaa kuin vanhoissa kangasmetsissä, joissa se on n. 1/7-osa nuorempien kangasmetsien lajimääristä.
    Nuorempien lehtometsien lajimäärä on 2477, muta vanhoissa lehtometsissä lajeja on enää jäljellä 246 eli 1/10-osa.
    Metsien monimuotoisuus romahtaa niiden vanhetessa. Vanhoissa lehdoissa luonnnollisen kehityksen lopputulos on kuusettuminen, joka odottaa enää luonnon tuhoa joko metsäpaloa tai myrskyä kaatamaan puut ja näin uuden monimuotoisuuden puhkeamista kukkaan ja lajimäärien 10-kertaistumista.
    Lehtojen ja kangasmetsien lajimäärät löytyy Punaisesta kirjasta 2019 sivulta 43 taulukosta 5.

    A.Jalkanen

    En tiedä mitä toimintaohjeita Kurki tilastoistasi seuraa… suositteletko lisää aukkoja ehkä?

Esillä 10 vastausta, 8,611 - 8,620 (kaikkiaan 8,832)