Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 8,581 - 8,590 (kaikkiaan 8,832)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Kurki

    Laho-maapuun puutteet eivät ole vaikuttaneet lahopuulajien elinvoimaisuuteen 95%, sillä muutenhan se oli ihan jotain muuta.

    A.Jalkanen

    Tuohon en osaa Kurki sanoa mitään puolesta enkä vastaan. Jostain syystä asiasta ollaan silti hyvin huolissaan. Ehkä vastaus löytyisi Luontopaneelin raporteista.

    Petkeles

    ”Uskallan väittää, että aivan normaalisti hoidetussa ja harvennetussa talousmetsässä on niin paljon lahopuuta, että se riittää turvaamaan sitä tarvitsevan lajiston olemassaolon”

    Visva uskalsi paljastaa, että aiheesta viimeiset 10 vuotta kestänyt keskustelu on mennyt kokonaan ohi.

    Kurki

    Luontopaneelin raportit ovat roskaa, sanoo Seppo Vuokko.

    A.Jalkanen

    Linkistä aukeaa raportti Kellomäki, S. ja Leinonen, S. 2005. Ekologinen kestävyys, ympäristönmuutos ja metsätalous.

    Taulukko 5 s. 29. ojituksen vaikutuksesta käsitys lienee muuttunut eli ravinnehuuhtoumat jatkuvat pitempään kuin 12 vuotta.

    Raportin s. 30-34 biodiversiteetistä. Kuva 11 s. 32 väittää että lajidiversiteetti olisi suurimmillaan metsän kliimaksvaiheessa eli vanhana. Siis päinvastoin kuin esimerkiksi Seppo Vuokko kertoo. Lisäksi puhutaan siitä miten metsämosaiikki on erilainen luonnon- ja talousmetsissä: talousmetsä on pirstoutunut pienemmiksi kuvioiksi ja elinympäristöjen muutos on nopeampaa niissä s. 32.

    Yksi tapaustutkimus lahopuun vaikutuksesta kovakuoriaisiin s. 33. Suomen ja Venäjän puolella. Avohakkuualalla oli enemmän lahopuusta riippumattomia kovakuoriaislajeja, mutta vanhassa lahopuustoisessa metsässä puolestaan enemmän lahopuusta riippuvaisia lajeja. Harvinaisia lajeja oli enemmän Venäjän puolella. Tutkimus: Siitonen ym. 1995.

    Siitonen, J., Martikainen,P., Kaila, L., Nikula, A. & Punttila, P. 1995. Kovakuoriasla- jiston monimuotoisuus eri tavoin käsitellyillä metsäalueilla Suomessa ja Karjalan Tasavallassa. Metsäntutkimuslaitoksen tiedonantoja 564: 43-63.

    https://erepo.uef.fi/bitstream/handle/123456789/8569/urn_isbn_952-458-687-8.pdf

    Visakallo

    Mitä merkitystä on enää vuoden 1995 tutkimuksella, kun niistä päivistä Suomen metsien käsittely mm. lahopuiden osalta on täysin muuttunut. Miljoonia säästöpuita on jo ehditty jättää hakkuissa pystyyn. Maa- ja pystylahopuut on jo 30 vuoden ajan jätetty sellaisinaan metsiin, yksittäisiä tuulenkaatoja ei korjata, ja jos hakkuissa jää ainespuuta metsään, niin sinne ne enimmäkseen myös jäävät. Jos olisin diktaattori, määräisin tutkijat vuorollaan vuodeksi töihin aivan tavallisiin talousmetsiin. Alkaisi heilläkin jutut vähitellen uudistua. Nyt näyttää, että pysytään vain mukavuusalueella lukemassa toisten aikoinaan tekemiä tutkimuksia ja hokemassa samoja vanhoja juttuja.

    A.Jalkanen

    Äläs nyt Visakallo. Suomen ja Venäjän rajan molemmin puolin tehty tutkimus ei varmaan vanhene 20 vuodessa. Molemmilta inventoiduilta alueilta tiedetään lahopuun määrät joten tilannetta voidaan verrata nykyhetkeen. Ekologinen tieto lahopuun merkityksestä ei vanhene nopeasti ja on tärkeää mm. metsätalouden luonnonhoidon ohjeiden perusteeksi. Määrät ovat vielä talousmetsissä keskimäärin hyvin vaatimattomat. Säästöpuita ja muuta luonnonhoitoa on tutkittu pitkin matkaa.

    Ei Juha Siitonenkaan ole suinkaan levännyt laakereillaan, vaan jatkanut alan tutkimusta ja viestintää tuon jälkeenkin. Hän on yksi kuoriaisalan arvostetuimpia asiantuntijoita maassamme. Minä kyllä pysyttelen mukavuusalueella mutta ei kaikki niin tee. Eräs metsäpomo kysyi Metsätieteen päivillä mitä teen nykyään ja vastasin että ajattelen. Julkaisujen määrää ja merkittävyyttä kuvaava H-indeksini on 5, Juha Siitosen 41 ja Heikki Henttosen 82! Mutta yritän korvata tämän puutteen olemalla suuna päänä muutamassa julkaisussa – Metsälehti ja Helsingin Sanomat etunenässä, ja lisäksi FaceBookissa.

    Visakallo

    Suuri osa tutkijoista varmasti tekeekin juuri sitä työtä mistä heille maksetaankin. Ongelma onkin siinä, että näitä tutkimuksia hyödyntää kirjava ja vastuuton joukkio, joka poimii aina itselleen sopivat kohdat vanhoista ja uusista tutkimustuloksista, ja pahimmillaan näin väsättyjä vääristettyjä tuloksia viedään aina poliittiseen päätöksentekoon asti. Tätä voitaisiin jossain mielessä verrata jopa eri uskonlahkojen raamatun tulkintoihin.

    A.Jalkanen

    Sanoisin että ei toinenkaan puoli eli metsätaloutta edistävät organisaatiot ja ihmiset ole täysin objektiivisia, vaan kyllä sielläkin valitaan mielellään omaa näkemystä tukevat havainnot. Vääristelemättömän tiedon kaivaminen ja tulkinta on osaamista vaativa laji itsessään.

    Esimerkkinä edellä mainittu lajidiversiteetti. Tällä palstalla ja Maaseudun Tulevaisuudessa toistetaan mielellään näkemystä että avohakkuu on monimuotoisempi kuin vanha metsä mutta onko näin ja missä tilanteissa? Vaikka olisikin, avohakkuista meillä ei ole pulaa, mutta esimerkiksi vanhoista lehdoista on hyvinkin suuri pula. Tiedosta johdettava toimintaohje ei ole lisätä avohakkuita vaan etsiä ja suojella arvokkaimmat lehdot.

    Visakallo

    Mitä kauemmas kohdemaista poliittinen päätöksenteko viedään, sitä sattumanvaraisemmaksi se muodostuu. Voiko joku väittää, että Suomenkaan osalta EU:n päätökset olisivat aina kovin tarkoituksenmukaisia?

Esillä 10 vastausta, 8,581 - 8,590 (kaikkiaan 8,832)