Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 8,561 - 8,570 (kaikkiaan 8,832)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • A.Jalkanen

    Kommentoin Ekin mielipiteeseen.

    ”Lajien määrä on vaillinainen mittari. Lajiryhmien sisällä on lajeja, jotka ovat vasta leviämässä maahamme tai joille ei ole luonnossamme koskaan tarjolla suurta määrää sopivia elinympäristöjä. Nämä eivät todennäköisesti ole meidän ekosysteemiemme toiminnalle olennaisen tärkeitä, vaan ovat satunnaisesti havaittavia vierailevia tähtiä. Näiden kohdalla suojelutoimiten pohjana voidaan käyttää arviota siitä kuinka tärkeä oman maamme populaatio on lajin elinvoimaisuudelle maapallonlaajuisesti. Meillä ei ole yhtä suuri vastuu kaikista lajeista, mutta meillä on erityisvastuu sellaisista lajeista kuin saimaannorppa tai metsäpeura.

    On arvioitu, että lajikato ei aiheuta metsissämme ainakaan vielä eksistentiaalista uhkaa, mutta luultavasti ekosysteemin toiminnan turvaamiseen tarvitaan riittävä määrä yleistä peruslajistoa elinvoimaisin populaatioin. Jos joku laji sitten häviää tai taantuu, paikalla on joku toinen, joka toimittaa hävinneen lajin tehtävän. Tunnettu esimerkki taloudellisesta monimuotoisuushyödystä ovat kaarnakuoriaisten luontaiset viholliset: tikat sekä peto- ja loishyönteiset. Jos alueella on pysyvä lahopuujatkumo, näiden hyödyllisten lajien populaatiot ovat valmiina torjumaan alkavaa kaarnakuoriaisepidemiaa.

    Mihin kytkeytyneisyyttä tarvitaan, kun avohakkuut ovat keskimäärin pieniä? Esimerkiksi lehtolajien populaatiot saattavat joutua toisistaan eristyksiin, kun esiintymien välillä on liian pitkä matka. Vaateliaat ja heikosti leviävät lajit voivat tarvita kytkeytyneisyyttä toisia lajeja enemmän, tai ne vaativat tiukasti suojellun laajan alueen, kun vähemmän vaateliaalle voi riittää yksi laho puunrunko hakkuuaukossa. Jatkuva kasvatus voi parantaa metsien kytkeytyneisyyttä, jos siellä on tarvittavat resurssit.”

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010534744.html

    Kurki

    Lajien määrä on vaillinainen mittari.

    Ainakin uhanalaiset lajit ovat vaikea mittari ja kun lajien määrän vaihtelun syyt ovat kiistanalaisia kuten hömötiaisen.

    Metsissä lajien uhanalaisuuden yleinen syy on Mv= vanhojen metsien puute, Ml= lahopuun puute. Ei taida löytyä yhtään lahopuulajia, joka yksin näistä syistä olisi uhanalainen. Aina ne lisäksi ovat toisenlaisen ilmaston tai pienen popun lajeja. Uhanalaisuuden  syy näille lajeille on sitten Suomen luonto itse.

    Sitten väärät arviot esimerkiksi lahokaviosammal, jolla on pysäytetty monenlaista rakentamista ja aiheutettu miljoonien lisäkustannuksia, mutta todellisuudessa lajia esiintyy lähes joka paikassa, etupäässä kannoissa, joita ei edes lasketa lahopuuksi ja joita tulee joka vuosi puupeltometsiin miljoonia ja taas miljoonia kuutioita, kun sitä on opittu etsimään eli ei tarvitse yhtään enempää lahopuuta tai vanhaa metsää elinympäristöksi.

    Ja yltiöpäinen suojeluhenki kuten valkoselkätikan tapauksessa. Tehtiin miljoonien kiertotie pesäpaikan ohi eikä tikkaa sen koommin ole nähty.

     

    Kurki

    Nyt selviää mistä muut ja hallituskin on saanut sellaisen käsityksen, että vanhat kangasmetsät ovat ”arvokkaita”. Minut herätti niiden lajiköyhyys verrattuna talousmetsiin.

    Luntopaneeliltahan se.

    Vuokko: Valitettavasti mikään Luontopaneelin väitteistä ei ole tutkimuksin oikeaksi osoitettu, ei 30 prosentin suojelutavoite, ei luonnontilaisten tai vanhojen metsien erityisen suuri monimuotoisuusarvo eikä edes luontokato.

    Linkki: https://www.metsalehti.fi/artikkelit/vuokkoluontopaneelista/#5dfaa1a5

    A.Jalkanen

    Minusta luontokadon kiistäminen menee jo liian pitkälle. Onhan aivan luonnollista että lajeja häviää ja populaatioita häviää, kun ilmasto muuttuu, elinympäristöä katoaa ja se kyllästetään kemikaalein.

    Näihin ilmiöihin kannattaa ehkä suhtautua niin että pyritään lopettamaan haitallinen muutos ja kääntämään kehitys positiiviseksi. Kuinka paljon on riittävä määrä, sitä emme vielä tiedä, vasta tulevaisuus kertoo sen. Luontopaneelin ja muiden tutkijoiden suositus on, että lisätään muun muassa lahopuuta ja palanutta puuta. Sitten katsotaan muuttuiko mikään lajistossa.

    Vanhojen metsien suojelulla on oma arvonsa. Ihan jo pelkästään siinä että kansallispuistot ja luonnonpuistot näyttävät millaista kunkin alueen luonto olisi likimain luonnontilassa, miten se kehittyisi ja millainen lajisto olisi. Ilman näitä vertailualueita emme tiedä metsätalouden vaikutuksista kunnolla mitään.

    Timppa

    Taas intän.  Miten lahopuu lisää luonnon monimuotoisuutta?  Sehän on kuollutta ainesta, jonka hajottamiseen luonto on kehittänyt mekanismit.  Ihan sama kuin ihmiskunnan kanssa.  Ei ihmiskunnan monimuotoisuutta lisää se että hautausmaalla on mahdollisimman monta vainajaa.

    Meille on jostain ilmaantunut kuoleman ihannoimisen kultti vaikka luonto nimenomaan keskittyy uuteen elämään.  Sitä meidän tulee edistää.

    Rane
    A.Jalkanen

    Timpan mielestä lahottajalajit ovat turhia? Entä tikat ja muut kaarnakuoriaisten viholliset jotka elävät lahopuulla? Metsäekosysteemi on ravintoverkko josta voi kyllä vähentää jonkin verran osasia, mutta varovaisuusperiaate sanoo että liika on liikaa. Ongelmana on että emme tiedä sitä taitekohtaa, jossa mennään ekologisen kestävyyden tuolle puolen. Voisiko metsän lajistoa verrata suolistobakteereihin: jos sopivaa ravintoa ei niille ole, niitä ei silloin siinä sijainnissa ole.

    Kurki

    Luontopaneelin ja muiden tutkijoiden suositus on, että lisätään muun muassa lahopuuta ja palanutta puuta.

    Eikö sitä lahopuututkimusta voisi tehdä heti jossain suojelualueella viemällä sinne lahopuuta tarvittava määrä ja alkaa vain tutkia sen sijaan, että se tehdään ikuisuuskaavan mukaan, vaaditaan vanhojen metsien suojelua ja aletaan sitten odotella, että myrsky kaataisi puita.

    Vanhojen metsien suojelulla on oma arvonsa. Ihan jo pelkästään siinä että kansallispuistot ja luonnonpuistot näyttävät millaista kunkin alueen luonto olisi likimain luonnontilassa, miten se kehittyisi ja millainen lajisto olisi. Ilman näitä vertailualueita emme tiedä metsätalouden vaikutuksista kunnolla mitään.

    Tuon näkisin hyvänä perusteluna ja olisivat jonkinlainen geenipankki myös.

    A.Jalkanen

    Eikö sitä lahopuututkimusta voisi tehdä

    Tuossa lauseessa viitataan ennemminkin tarpeeseen muuttaa käytäntöjä metsätaloudessa, ei niinkään tutkimukseen.

    Timppa

    Timpan mielestä lahottajalajit ovat turhia

    Eivät ne ole turhia.  Ne ovat tarpeen, jotta kaikki hiili ei kerääntyisi maan pinnalle.  Kuten olen ennenkin kirjoittanut, ne ovat yhtä tarpeellisia kuin jätteenpolttolaitokset ihmisille.  Siis lahopuut eivät ole sieniä varten vaan sienet niiden hajottamista varten.

    Sienillä ei koskaan mitään hätää.  Niistä pääsee lukemattomia itiöitä ilmaan ja aina on kuollutta puuta.  Tämän vuoksi yksikään kuollut puu ei jää silleen.  Kaikki lahoavat.

    Maapallon säätelyjärjestelmä on rikki, koska liian paljon kasvavia metsiä on hävitetty.  Tapahtuu liian vähän yhteyttämistä ja sen tuottamia aerosoleja syntyy liian vähän.  Hyvin kasvavia metsiä me tarvitsemme.  Emme kuolleita puita.

     

     

Esillä 10 vastausta, 8,561 - 8,570 (kaikkiaan 8,832)