Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 8,491 - 8,500 (kaikkiaan 8,835)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Nostokoukku

    ”Vihreän asfaltin” vaalimisen pihoissaan jotkut ovat ottaneet elämäntehtäväkseen. Perjantai iltana, kun saavutaan mökille, alle puolen tunnin alkaa ruohonleikkuri säksättämään. Niin kuivanmaan- kuin rantamökeillä. On karmean näköistä järveltä katsottuna, kun kesämökin piha on raivattu rantaan asti luonnonvarvikosta ja tilalle on kylvetty limaista rairuohoa. Ei voi olla köyhempää ja rumempaa pihakatetta.

    Visakallo

    Aika monella mökillä näkyy nurmikonleikkuu vaihtuneen vuorostaan valtavan kokoisen terassin kuuraamiseksi ja jokakesäiseksi valttaamiseksi.

    Apli

    Huomenna pitääkin hakea K-Raudasta lisää kyllästettyä lautaa ja kakkosnelosta ja taas jatkaa terasseja, on se öljyäminen kuitenkin mukavampaa kun nurmikon ajo eikä sitä tartte tehdä niin usein..

    A.Jalkanen

    Itellä suunnitelmana että ei kumpaakaan aktiviteettiä jos pykään mökin. Kunttaa pihassa. Lehtikuusta terassit tai piidioksidilla käsiteltyä puuta ja katoksen alla mahdollisimman laajasti. Lisäksi voi olla liuskekiveä.

    Kurki

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/272efbe8-f452-4d0b-85ab-03d8804703b2

    Vanhat metsät ovat lajiköyhiä, verrattuna nuorempiin kangasmetsiin ja lehtoihin.

    Kuvassakin Kantokääpä, joka on yleinen.

    Lajimäärät metsätyyppien mukaan.

    – vanhat metsät/elinvoimaiset+ puutteellisesti tunnetut 797 -uhanalaiset 333- uhanalaisuus 30%

    – muut kangasmetsät/elinvoimaiset+ puutteellisesti tunnetut 2992- uhanalaiset 141 – uhanalaisuus 5%

    – muut lehtometsät/elinvoimaiset + puutteellisesti tunnetut 2174 – uhanalaiset 282 – uhanal alaisuus 11%

    – metsät/määrittelemättömät/ elinvoimaiset+puutteelisesti tunnetut 2556 – uhanalaiset 77 – uhanalaisuus 3%

    Tämä on hyvä tilasto, josta voi vetää ketjun otsikon upottavia johtopäätöksiä.

    – vanhat metsät ovat lajiköyhiä vain noin 1100 lajia verrattuna talousmetsiin 5700 lajia ja jos ottaa mukaan lehdot, niin silloin verrattuna 8200 lajiin – aukot ja perhoset puuttuu

    – vanhojen metsien uhanalaisuusprosenttia tuskin voi laskea (parantaa) lisäsuojelulla eli siellä luonto näkyy olevan suurin uhka, sillä uhanalaiset lajit ovat lahopuulajeja joko toisenlaisen ilmaston tai pienen popun lajeja

    – talousmetsissä lajien määrä on moninkertainen vanhoihin metsiin nähden ja samalla uhanalaisuus täysin mitätön 3..5%

     

     

     

    A.Jalkanen

    Edellä esitettyjen numeroiden valossa vahvistuisi entisestään käsitys että Etelä-Suomessa pitää suojella jonkin verran lisää vanhoja kangasmetsiä – erityisesti niiden alaryhmää lehtoja. Kannattaa myös ennallistaa lehtoja ja paahdeympäristöjä. Näillä pääsee jo pitkälle!

    Omalta metsäpalstaltani löysin tänään ihka uuden metsälehmusesiintymän, ne siis leviävät!

    Visakallo

    Lehmukset todellakin leviävät ja jopa hyvin tehokkaasti. Niitä on tullut raivattua lähes joka vuosi useammalta kuviolta.

    käpysonni

    Millainen on paahdeympäristö? Jos se on sellainen kuin luulen, niin mitä ”ennallistettavaa” sellaisessa  on, eihän sellaisessa muutenkaan koskaan mitään toimenpiteitä tehdä, koska siinä on niukka kasvillisuus, riittää kun sen antaa olla rauhassa eikä temua siinä päällä mitään  millään koneella yms.

    A.Jalkanen

    Yleensä harjuilla esiintyviä paahdeympäristöjä uhkaa kaksi kehitystä: umpeenkasvu ja rehevöityminen. Toisin sanoen hakkuilla ja kulottamalla niitä varmaan voisi ennallistaa.

    https://www.syke.fi/fi-FI/Tutkimus__kehittaminen/Luonto/Asiantuntijatyo/METSOohjelma/Tietoa_luonnonhoidosta/Harjumetsien_paahdeymparistot(7789)

    Kurki

    https://global-uploads.webflow.com/5f44f62ce4d302179b465b3a/61278701c32f8cee277d3654_Lehtometsien%20hoito-%20ja%20hakkuuopas%202021.pdf

    Lehtojen hoito-ja hakkuuopas.

    Ohjeet perustuvat metsälakiin ja sertifiointiin sekä metsänhoidon suosituksiin ja niitä täydentävään
    asiantuntijaohjeistukseen. Oppaan tarkoitus on antaa yleiskuva talousmetsälehtojen käsittelyvaihto-
    ehdoista ja niihin vaikuttavista rajoitteista.

    Etelässä uhkana kuusettuminen ja pohjoisessa kuusi on lehtopuu. Lehtojen hoito tulee tehtyä lain ja sertien mukaisissa poiminta-hakkuissa. Lehtolajien uhka on umpeen kasvaminen ja uhanalaiset lajit ovat taas eteläisiä ja pienen popun lajeja.

    Sitten tästä metsien vanhenemisen aiheuttamasta lajikadosta vanhoissa metsissä voisi päätellä, että niitä on suojeltu likaa pohjoisessa ja sopivasti etelässä.

Esillä 10 vastausta, 8,491 - 8,500 (kaikkiaan 8,835)