Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 8,371 - 8,380 (kaikkiaan 8,853)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Ammatti Raivooja

    Kissatkin on Afrikasta mutta jonkunmielestä maalaistalon perinnemaisemaa, metsä varmaan on alkuperäisluontoa. Sillee Timpan maa-alueet palautuu lähemmäksi alkuperäisluontoa.

    Toihan on ihan mahtavaa, että vanhoja metsiä tulee suojeluun metsänhoidon väliinjättämisestä er sitten suojellaan kun on suojeluarvoa ja saa miettimään Kannattaako panostaa sinne missä vielä voi harjoittaa metsätaloutta kahta kauheammin eikä jättää hoitorästejä. Meillä on selvästikin liikaa maata metsätalouskäytössä kun siihen voi suhtautua välinpitämättömästi.

    A.Jalkanen

    Perinneluontotyypit ovat ihmisen luomuksia. Toisaalta ihmisen toiminta aiheuttaa rehevöitymisen (ravinteet sadantana ja kuivalaskeumana) kautta rantaniittyjen umpeenkasvua ja siten vesilintujen elinympäristöjen vähenemistä. Sama kehitys heinittyvissä paahdeympäristöissä. Osin luontaista, osin aiheuttamaamme.

    Pohdin Hesarin kommentissa kuinka paljon meillä mahtaisi olla mustikkaa  jos metsämme olisivat luonnontilassa. En ole nähnyt arviota tästä.

    Luontotyyppien uhanalaisuuden inventoinnissa ja luokituksessa vaikuttaa lähdetyn siitä, että jotain tarttis tehdä, mutta millä alueilla ja kuinka paljon, se on hyvä kysymys.

    AR:n kommenttiin. Kun metsänomistajilla on erilaisia tavoitteita ja toteutuksia, saadaan lisää monimuotoisuutta. Toki olisi toivottavaa että jos omistajan tavoitteena on hyvä puuntuotanto, tehtäisiin sitä tukevat hoitotoimet ajoissa. Ei meillä ole liikaa maata, kun huippusuhdanteessa hakataan joillain alueilla puuntuotannollisilla kestävyysrajoilla tai niiden yli. Niin kauan kuin puun hinnat ovat nykytasolla, tilanne jatkunee samanlaisena. Hyvä puoli tässä on että nuortuvat metsät ovat vähemmän alttiita kuoriaistuhoille. Toisaalta suojelun arvoiset metsät hupenevat Etelä-Suomesta kovaa vauhtia. WWF on sitä mieltä, että hiilinieluvajeesta tulee vielä kova lasku, mutta itse en jaksa tähän uskoa kun vajeita on monella muullakin EU-maalla.

    reservuaari-indeksi

    Voi niissä metsätalousmetsissäkin ottaa huomioon monimuotoisuuteen liittyviä seikkoja. Ilman kasvutappioita ja taloudellisia panostuksia. Se vaan ei kepuleille näytä käyvän pirtaan, piiperöksi leimautuminen niin paljon pelottaa. Mentaliteetti näyttää olevan että mitä sliipatumpi sen parempi.

    Kouluja käymällä olisi voinut vähän iso kuva avartua, mutta ei se näkemyksen avartaminen enää 80:ssä näytä onnistuvan. Nuoremmat sukupolvet vaikuttaa olevan terveemmällä asenteella liikkeellä, joskin mutua.

    L

    A.Jalkanen

    L, voi ottaa huomioon, mutta asiaan liittyy yleensä taloudellisia seikkoja. Siksi vaatimukset eivät ole kovempia vaikkapa sertifioinnissa. Metsänomistajista suuri osa vaikuttaisi kuitenkin olevan monitavoitteisia, joten kunnianhimoista monimuototyötä voidaan saada lisää vapaaehtoisesti ilman korvausta. Omistajille tarvitsee kertoa mihin kannattaa keskittyä. Siinä mielessä nyt menossa oleva keskustelu vanhojen metsien kriteereistä tulee tarpeeseen ja on hyödyllistä.

    Rane

    Nykyisessä keskustelussa luodaan kuvaa että Suomesta oltaisiin hävittämässä viimeiset vanhat luonnontilaiset metsät.Todellisuudessa on kyse siitä että viimeisten 40-50 vuoden aikana on kiihtyvällä tahdilla suojeltu niitä ”viimeisiä erämaita”.Ongelma on että enää ei oikein ole tarpeeksi näitä suojelemattomia oikeita vanhoja metsiä.

    Siispä luontoväki on koko ajan löysentämässä kriteerejään,puupellotkin alkavat kelvata ja niistä löytyä yllättävasti luontoarvoja,,,

    Ammatti Raivooja

    Metsätalousmetsissä sertifikaatti kiristyi juuri keväällä tämän osalta ja jokaiselle hehtaarille jätetään nyt 1-3 50m2 raivaamatonta ja parhaiten luonnontilassa olevaa aluetta.  Ja kun niissä on kuusipuskaa niin muiden lajien lahotessa pois jää kuuset joten talousvaikutuksetkin jää pieniksi. Lehtilahopuupökkelöitä puuttuu vieläkin metsistä, ne pitäs saada seuraavaksi kuntoon.

    Rane

    Malliesimerkki on tämä Paatsamakorpi joka on ajourien halkomaa puupeltoa.

    Paatsamakorpi – Luonnonperintösäätiö (luonnonperintosaatio.fi)

     

    mehtäukko

    ”WWF on sitä mieltä, että hiilinieluvajeesta tulee vielä kova lasku..” Onko tuolla putiikilla todellisuudessa muu kuin vihersuunsoiton rooli? Missä ovat heidän omat ostetut metsänsä, joista voivat esimerkillisesti näyttää rytötalouden mallia?

    Tv:ssä vilahti joku piällysmies todeten, että metsätalous on eniten hiilineutraalia. Liikenne (lento-) pahinta.

    Visakallo

    Niin, olihan minullakin vielä jokin aika sitten Metso-kohteeksi esitettynä aikoinaan peltoon suoriin riveihin istutettu kuusikko, aito puupelto, yli 650 mottia/ha. Hakkuutin aukoksi, ja laitoin kasvamaan koivuja. Odotellaan jännityksellä, minkä sortin suojelukohde siitä mahtaisi tällä kertaa tulla…

    A.Jalkanen

    Sertin vesistöjen suojakaistoista kertyy paljon pinta-alaa, joka jää pääosin hakkaamatta. Nämä voisivat toimia tehokkaina lahopuun lisäämismisalueina säästöpuuryhmien ohella. Y-järjestöjen väheksymässä sertissä on paljon mahdollisuuksia, joiden avulla muun tiukan suojelun tarve saattaa vähentyä.

Esillä 10 vastausta, 8,371 - 8,380 (kaikkiaan 8,853)