Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 8,291 - 8,300 (kaikkiaan 9,340)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • A.Jalkanen

    Soistuminen on aiheuttanut toki jonkin verran metsäkatoa, mutta kaikki se alue joka on nyt suota ei kasvaisi kovin hyvin metsää. Osa on puuntuotannon kannalta liian pohjoisessa ja osa ravinteiltaan riittämättömiä. Osa on alun perin vesistöä.

    Tuo on varmaan totta että yksinkertainen systeemi palautunee helpommin häiriöstä, jos se saa mahdollisuuden. Luonnontilassa meillä olisi kuitenkin suurempi osuus pinta-alasta peitteisenä kuin nykyään. Myös metsien keski-ikä olisi vanhempi, eli operoimme metsätaloudessa metsien nuoruusvaiheen kanssa. Siksi osa metsistä pitää jättää hakkuiden ulkopuolelle ja osa hoitaa peitteisenä. Tämä on helppo ja varma tapa hoitaa luontokatoa, varsinkin kun yksittäisiä lajeja tunnetaan huonosti.

     

    Timppa

    Luin jostain, että Etelä-Suomen soista 50 % on syntynyt järvien umpeenkasvamisesta ja 50 % metsien soistumisista.  Pohjois-Suomessa 1o % on järvien umpeenkasvamisista ja 90 % metsien soistumisista.

    Soistumisessa kyseessä on siis valtava metsiä ja järviä koetteleva ekokatastrofi, jonka rinnalla uudelleen metsittyvä hakkuuaukko ei merkitse yhtään mitään.

    Jos siis oltaisiin viisaita, niin meidän tulisi ennallistaa soita metsiksi.

    Visakallo

    Osan näistä umpeenkasvaneista järvistä olisi myös tarkoituksenmukaista palauttaa takaisin järviksi, hyödyntämällä turve eri tarkoituksiin. Tämä ei juuri tällä hetkellä ole kovin muodikasta, mutta ajat muuttuvat, ja muoti sen mukana.

    Perko

    Olemme Timpan kanssa myös erikoistuneet  suo-asiantuntijat.   Mie varmistelin ja kysyin  toiselta  suolta tulleelta, miten on entisöinnin kassa;

    ”Kun 2,5  m paksuinen turvesuo entisöidään alkuperäiseksi 2500 vuoden takaiseksi, myös muutoksia ekosysteemissä tapahtuu. Kasvillisuus alkaa muuttua ja uusia lajeja saattaa palautua alueelle. Alueen elinympäristöstä tulee monimuotoisempi ja se tarjoaa paremmat olosuhteet monille eri lajeille. Lintulajisto saattaa monipuolistua, samoin hyönteis- ja nisäkäslajisto.” Pitkän muutoskuvauksen jälkeen  lopuksi:

    ” Kaiken kaikkiaan turvesuon entisöinti kauas menneeseen tilaan edistää luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemin toimintaa.”  Notta silleen!

    Gla

    Timppa: ”Soistumisessa kyseessä on siis valtava metsiä ja järviä koetteleva ekokatastrofi”

    Pitääkö meidän siis alkaa suojella luontoa sen luontaiselta kehitykseltä?

    Timppa

    Insinöörinä lähden siitä, että faktat pitää olla oikein eikä mitään asiaan vaikuttavaa saa jättää pois.  Soistumisen seuraukset ovat kovaa fakta siis, että että Suomen metsät ja järvet ovat rajusti vähentyneet soistumisen seurauksena..  Siihen minä en ota kantaa, mitä pitää tehdä tai ei.   Ne ovat filosofisia kysymyksiä, joihin ei ole selvää vastausta.

    Kun verrataan nykyistä metsien käsittelyä, niin  sen vaikutus (positiivinen tai negatiivinen) on olematon luonnon aiheuttamaan metsäkatoon verrattuna.  Tätä mittakaava-asiaa korostan.  Sama koskee kaikkia ekokäytäviä.  On syntynyt valtavia avoimia suoalueita, mutta niillä tuskin on vaikutusta mihinkään metsäekosysteemiin.   Nyt leikitään joillakin pienillä käytävillä, joista ei ole mitään hyötyä.

    Olen kyllä sitä mieltä, että soistuminen on pysäytettävä.  Onneksi edelliset metsänomistajapolvet huolehtivat tarvittavista ojituksista, joten soiden leviäminen on ainakin hetkeksi pysähtynyt.

     

    Gla

    Soistumisessa puhutaan jääkauden jälkeisestä ajasta. Talousmetsässä muutosvauhti on 100 vuotta. Kun filmiä pyöritetään satakertaisella nopeudella, vähemmästäkin kuukkelin pää menee pyörälle.

    A.Jalkanen

    Netissä seurasin parin uuden Helsingin yliopiston professorin juhlaluentoja. Edward Webb (professuuri: Globaalit metsät ja maankäyttö | Maatalous-metsätieteellIinen tiedekunta) puhui aiheesta Precarious conservation: bottlenecks, pitfalls and hope to safeguard Earth’s biodiversity.

    Webb lainaa julkaisua Dinerstein ym. 2019, jossa sanotaan että biodiversiteetin suojaaminen tarvitsee tuekseen 50 prosentin jättämisen luonnontilaan jokaisesta luonnonmaantieteellisestä suuralueesta (englanniksi: ecoregion). Tiedettiin kuitenkin, että tämä vaatimus on politiikoille liian vaikea pala niellä, joten tavoite kohtuullistettiin 30 prosenttiin.

    En löytänyt tuota 2019 julkaisua, mutta löytyi toinen samasta aiheesta: An Ecoregion-Based Approach to Protecting Half the Terrestrial Realm. Suomi ja Venäjän länsiosa muodostavat ecoregion-kartalla yhden luonnonmaantieteellisen alueen. Suojelun riittävyyttä ei siis tarvitsisi tarkastella maittain vaan luonnontieteellisin perustein.

    Kurki

    Tiedettiin kuitenkin että tämä vaatimus on politiikoille liian vaikea pala niellä, joten tavoite kohtuullistettiin 30 prosenttiin.

    Ei tainnut olla puhujalla mielessä boreaalinen metsäluonto eikä varsinkaan Suomi, jossa vaatimatonta monimuotoisuutta on ollut vasta 10 000 vuotta eikä se ole edes vaarantunut ihmisen toimien vuoksi.

    Onhan se ihan eri asia, jos Amatsonin alue muutetaan maatalousmaaksi. Kyllä siinä lajeja katoaa ja monimuotoisuus kärsii.

     

    A.Jalkanen

    Niinpä. Suuri osa asiantuntijoista lienee samaa mieltä, että jokainen ekosysteemi tai ekoalue on omanlaisensa. Lisäksi suojelutarpeeseen vaikuttaa se mitä tehdään lopulla 70 %:lla.

Esillä 10 vastausta, 8,291 - 8,300 (kaikkiaan 9,340)