Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 8,281 - 8,290 (kaikkiaan 9,340)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • A.Jalkanen

    Pari lainausta Kurjen lainauksen jatkoksi. Arvostan erittäin korkealle kaikkia mainittuja kollegoita, siis Kangas, Kauppi, Hänninen ja Smolander. He kuuluvat siihen porukkaan, joka ajattelee enemmän ja fiksummin.

    ”Eksistentiaalisen uhan toteutumisesta ei ole näkynyt mitään merkkiä niiden vuosikymmenien aikana, jolloin nykymuotoista metsätaloutta on Suomessa harjoitettu, ja on vaikea edes kuvitella mitään talousmetsien ekologista ilmiötä, joka voisi aiheuttaa ihmiselle itselleen kohtalokkaan tapahtumaketjun myöskään tulevaisuudessa.” Hänninen ja Smolander Metsätieteen Aikakauskirjassa otsikolla: Yhden totuuden opit ja ajan henki Suomen metsänhoidossa ja metsäpolitiikassa – mikä on tutkijoiden rooli? https://doi.org/10.14214/ma.24007

    Jyrki Kangas kommentoi sääntelyn roolia tuoreimmassa Metsälehdessä 24.5. s. 11. Jutussa kysytään mitä on hyvä metsänhoito ja muistellaan vuoden 2014 metsälain vapautta lisääviä säädöksiä. Kangas on huolissaan varsinkin siitä, että metsien taloudellinen ja puuntuotannollinen puoli on jäämässä ekologisen ja sosiaalisen puolen varjoon. Kangas: ”Aina kun aletaan säädellä liikaa ja laittaa metsänomistajia samaan muottiin on uhkana, että metsien käsittely yksipuolistuu ja monimuotoisuus pienenee”.

    Toisin sanoen, liian tarkassa sääntelyssä on riskinä se, että sääntelyn arkkitehti onkin väärässä. Hieman kliseisesti voisi sanoa, että sekä tieto että tietämättömyys lisäävät tuskaa.

    risuparta

    Perjantain Metsälehdessä puun tuottaja, ylipappi kertoi, ettei mitään säästö puita tarvita. No sen näköisiä aukko hakkuu alat ovatkin: muutama riukuntunut puu siellä täällä, jotka kaatuvat ensimmäisessä tuulessa!

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka: koskaan et muuttua saa!

    Visakallo

    Olipahan taas yleistys risuparralta!

    risuparta

    Kerroppa visu, mikä on yksinkertaisut?

    A.Jalkanen

    Tuolla edellä tutkijakollegoilta puuttuu mielikuvitusta kun eivät pysty kuvittelemaan eksistentiaalisia uhkia. Minäkin uskon että metsä kyllä kasvaa edelleen jossain muodossa vaikka jotkin uhkat toteutuisivatkin. Mutta voisiko ikävien tapahtumien todennäköisyys pienentyä jos toimimme ennakoivasti? Esimerkiksi lisäämällä kaikenlaista vaihtelua ja monimuotoisuutta metsiimme. Palataan tavallaan askel taaksepäin metsänhoidon suhteen: ei tehdä metsistä liian säntillisiä, vaan annetaan niiden olla astetta villimpiä.

    Puustola

    Luontokadon ilmeneminen linnustossa, pitkäaikaisen laskenta-aineiston perusteella. Lintujen pesimäaikainen kartoitus on tehty Suomessa 10×10 km peruskarttaruuduittain 3 kertaa (lintuatlas). Nyt menossa on 4. kerta, mikä alkoi 2022 ja päättyy 2025. Esimerkkinä on asuin karttaruutuni. Pesintään viittaavia havaintoja kartoituksessa 1974-79 oli 100:sta lintulajista. 1986-89 oli 96 lajista. 2006-2010 oli 130 lajista. Nyt kartoituksessa on kasassa 136 lajia, ja vielä reilu vuosi on aikaa kartoittaa. Pelkkä lajimäärä ei tietenkään kerro kaikkea, mutta ihan katona en tätä näkisi.

    Timppa

    Metsien käytön historia kertoo, että 150-250.vuotinen raju käyttö ei ole vaikuttanut metsiemme kasvuun negatiivisesti.  Miksi siis nykyuinen käsittely vaikuttaisi?

    Boreaaliset havumetsät ovat sopeutuneet monenlaisiin katastrofeihin.  Kestävät myös aika rajuja sään vaihteluita.  Emme edes tiedä miten Suomen ilmasto muuttuu.  Sehän riippuu monenlaisista napa-alueiden tapahtumista.

    Varmoja on vain kaksi asiaa.  Mahdollisimman hyvä kasvu on kasvihuoneilmiön kannalta tärkeää.  Runsaspuustoiset hyväkasvuiset metsät ovat ovat erinomainen vakuutus tulevaisuuden erilaisia ongelmia vastaan.

    Metsän kasvu on älyttömän yksinkertaista.  Kullakin puulajilla on sille parhaiten luonteisesti sopivat kasvupaikat.  Kasvuprosessissa tarvitaan apuna sieniä, joiden itiöitä leijailee kaikkialla.  Riskejä ovat sellaiset sääolot, jotka haittaavat siementen itämistä.  Myös pintakasvullisuutta lisäävä typpilaskeuma haittaa luontaista  uudistumista.   Kuten tiedetään näihin tehoaa keinollinen uudistaminen.

     

    A.Jalkanen

    Metsänmittaustilastojen mukaan näyttää tosiaan siltä, että metsillä menee hyvin. Aivan viime vuosien kasvutilasto on aiemmasta hieman poikkeava ja vasta pitempiaikainen seuranta näyttää mihin olemme menossa. Ainakin kuivuuden todennäköisyys vaikuttaisi olevan kasvussa, ja lämmin sää suosii myös kaarnakuoriaisia ja muita eteläisempiä hyönteisiä. Sienet pitävät enemmän viileästä ja kosteasta säästä.

    Metsäekosysteemimme ovat nuoria ja verrattain yksinkertaisia, vasta jääkauden jälkeen meille etelämpää levinneiden lajien muodostamia. Seuraako tästä että ekosysteemimme ovat helpommin häiriintyviä, kun ravintoverkot ovat yksinkertaisia, eli jos jokin laji häviää, sen toimittamalle toiminnolle ei ole korvaajaa?

    Ympäristömuutosta tapahtuu koko ajan ilman ihmisen vaikutustakin; luonto ei ole paikallaan pysyvä vaan alati muuttuva. Kuitenkin luonnon omien häiriöiden sijaan ovat vallitseviksi tulleet ihmisen tekemät häiriöt ja ihmisen tekemä valinta. Ihmisen aikaansaamat muutokset elinympäristöihin ja ilmastoon ajavat evoluutiota nyt eri suuntaan kuin luonnonvalinta ja luontainen ilmastonmuutos. Systeemi muuttuu erilaiseksi, joten voidaan kysyä: pysyvätkö eliöt perässä ja onko siitä haittaa jos eivät pysy? Ainakin iäksi menetetyillä lajeilla oli itseisarvonsa.

    Kurki

    Ennallistaminen 1953 vuoteen olisi täällä tarkoittanut maisemanäkymän palauttamista suomaisemaksi ja nykyisen rehevän metsämaiseman hävittämistä, joka on aikaansaatu ojituksilla. Suomen pahimman luonnontuhon on aiheuttanut soistuminen, sillä suot kasvaessaan korkeutta kiipeävät kankaan laitoja ylöspäin. Tämä soistumisen aiheuttama metsäkato tekee kivennäismaiden metsistä arvottomia soita joka vuosi nytkin. Suomessa turvemaita on 10 milj.ha kolmannes pinta-alasta ja tämä soistuminen on aiheuttanut miljoonien hehtareiden metsäkadon.

    Täällä onkin sanonta. ” Suot leviävät kuin lentävä keuhkotauti”.

    Timppa

    Minä taas ajattelen, että yksinkertainen systeemi on varma.  Koska siinä on vähän liikkuvia osia, niin systeemi toimii.  Verrokkina miljoonia vuosia vanhat sademetsät, jotka eivät toivu, jos puut hakataan.

    Lajeja voidaan menettää vain, jos ekosysteemiin puututaan.  Suomessa tämä tapahtuisi, jos siirryttäisiin jatkuvaan kasvatukseen ja hävitettäisiin  siis avoimien paikkojen ekosysteemit.

Esillä 10 vastausta, 8,281 - 8,290 (kaikkiaan 9,340)