Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 8,221 - 8,230 (kaikkiaan 9,040)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Gla

    Harkki taisi olla esikuntakomppaniassa, kaima oli etulinjassa:

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Sini_Saarela

     

    A.Jalkanen

    Päivän keskustelu Hesarissa TA:n kanssa alkaa olla taputeltu. Edellä yhteenvetoa kello 10.35 viestissä. Jossain vaiheessa kuvittelin, että oltaisiin päästy jo lähelle konsensusta, mutta erehdyin. ?

    Timppa

    Onko joku nähnyt pitkään luonnossa ollutta kuollutta puuta?  Käsi pystyyn, jos on.  voi nähdä.  Ilma on täynnään sienien itiöitä ja jokainen kuollut puu saa varmasti annoksensa.  Oli väliä kilometri tai 100.  Lähes joka hehtaarilla on  muuten lahopuuta.  Toisilla enemmän toisilla vähemmän.

    Kuten olen moneen kertaan kirjoittanut, niin kuolleella puulla ei ole väliä.  Vain elävillä ja kasvavilla.  Ne pitävät yllä luonnon kiertokulkua.

    Ammatti Raivooja

    Jokaiselle metsähehtaarille jaksollisessa kasvatuksessa jätetään 1-3 luonnontilaisessa asemassa olevaa läppäreitä. Puulajeja löytyy jokaiselta metsähehtaarilta 5-10. Valopuut leppä, pihlaja, haapa, pajut ym. kasvavat 1-3 ryhminä niinkuin ne kasvaisivat metsäpalon tai myrskyn jälkeen ja kokevat luonnollisen elinkaaren. Tilanne on jaksollisessa kasvatuksessa hallinnassa. Mitä jos haapa kuoleman lähtee juurivesoista jatkuvan kasvatuksen alueella leviämään? Tilanne riistäytyy nopeasti hallinnasta kun ei ole se kuusikko tiheänä nitistämässä ja raivausta ei harrasteta. Nyt on jo viitteitä esimerkiksi vaahteran luonnollisesta leviämisestä metsissä. Vaahtera valtaa koko varjokerroksen ja sen poistaminen on työlästä ja vesakoituminen hirveää. Jaksollisessa kasvatuksessa se nipistetään. Monimuotoisuus voi olla täysin hallitsematonta 10 puulajin jatkuvan kasvatuksen metsässä ja jos valopuut kasvavat luonnollisesti aivoissa valopilkuissa niin taatusti joutuu tinkimään absurdeista vaatimuksista.

    Nostokoukku

    Timppa. Täällä käsi nousi pystyyn. Hirvimaillani on useampi kuollut honka. Pisimpään niistä pystyssä säilyi kahden miehen sylentäyteinen honka. Se on ollut täsmälleen saman näköinen niin kauan kuin minä muistan, yli viisikymmentä vuotta. Tikan koloja on vain tullut lisää. Sen juurelle muodostui vakituinen hirvipassikin, Ison hongan passi. Viime talvena motomies se vain kaatoi ympärille aukkoa hakatessaan, ilmeisesti työturvallisuuden nimissä. Pintalahoa jo oli, mutta kovaa tervaista sydänpuuta vielä yli puoli metriä. Olisi varmaan säilynyt vielä pystyssä yhden miesiän.

    A.Jalkanen

    Komppaan AR näkemystä, mutta miten saataisiin luonnonystävien verkkokalvoille päivitettyä kuva avohakkuusta? Löytyykö valtakunnasta vielä pohjoisesta isoja avohakkuita, joissa ei ole näkemäesteitä eikä riittävää määrää jäävää puustoa (säästöpuuryhmät ja riistatiheiköt)? Etelä-Suomesta sellaisia on hyvin vaikea löytää.

    Tuollainen Nostokoukun kelo olisi kannattanut jättää säästöpuuryhmän kruunuksi. Minullakin on ollut se käsitys että etenkin Pohjois-Suomessa kelo voi säilyä pitkään pystyssä ja kelon syntyprosessikin voi kestää kymmeniä vuosia.

    TA ehdotti että maalahopuut voisi kiertää mutta sehän ei ole käytännössä mahdollista, että esimerkiksi raivaaja tai hakkaaja kiertelisi runkoja. Kyllä järeät maapuut kannattaa keskittää paikkoihin, joissa ne eivät haittaa metsänhoitoa ja jossa se säilyvät vahingoittumattomina (niiden päältä ei ajeta).

    A.Jalkanen

    Sain näppiini kirjan Juntti & Ruohonen: Muuttuva metsä – opas jatkuvaan kasvatukseen. Like 2023. Palaan siihen myöhemmin mutta tällaista voi sitä odotellessa lueskella, tieto ei liene kovin pahasti vanhentunut, vaikka on  julkaistu 2004, 20 vuotta sitten. On ilmainen pdf-tiedosto, kts. sivun vasemmassa reunassa kohdassa Tiedostot (löytyy myös painettuna kirjana).

    Metsän kätköissä : Suomen metsäluonnon monimuotoisuus

    http://hdl.handle.net/10138/16508

    https://helda.helsinki.fi/items/26b525f8-54e0-4cb3-85a6-b7ee4085b2ca

    Gla

    AJ: ”Komppaan AR näkemystä, mutta miten saataisiin luonnonystävien verkkokalvoille päivitettyä kuva avohakkuusta?”

    Minusta tuntuu, että suuri osa vastustuksesta on poteroihin kaivautunutta idealismia. Vastustaa pitää periaatteen vuoksi, eikä silloin mikään auta. Kun pitäisi vastata joihinkin avohakkuuta puoltaviin kysymyksiin, suut sulkeutuvat.

     

    Petkeles

    Nekö ei vastaa kysymyksiin!?!!!!!!???!!!

    A.Jalkanen

    Lajien uhanalaistilastoihin liittyviä ongelmia on täällä jo käsitelty muun muassa siltä osin että suurta osaa lajistosta ei tunneta niin tarkasti, että niiden uhanalaisuus voitaisiin arvioida. Toisaalta myönteisiäkin yllätyksiä tulee tiedon tarkentuessa.

    Luodsi-hankkeen loppuraportti s. 24: ”lahokaviosammal ei nykytiedon mukaan ole yksinomaan vanhojen metsien laji, vaan sitä on löydetty myös voimakkaasti käsitellyistä metsistä (Manninen 2017). Lahokaviosammaleen esiintyminen on riippuvaista etenkin sopivien kookkaiden maalahopuiden ja -kantojen runsaudesta ja tasaisesta pienilmastosta (Lahokaviosammal, Syken lajiesittelyt).

    Mahdolliset ekologisen tiedon lisääntymisen aiheuttamat muutokset luontotyyppioppaassa mainittujen lajien elinympäristövaatimuksissa pitäisi huomioida tulevaisuuden inventoinneissa paremmin ja varmistaa lajilistan ajantasaisuus.

    Metsähallitus Metsätaloudessa on ollut käynnissä (2022–2023) aihetta sivuava lajistoselvitys, jossa on kartoitettu satunnaisotannalla valtion monikäyttömetsistä löytyviä uhanalaisia jäkäliä, kääpiä ja sammalia. Alustavien tulosten perusteella lajihavaintoja on ollut ennakko-odotuksia enemmän ja Punaisen kirjan lajeja on löytynyt jokaiselta kohteelta; 92 %:lla kohteista on ollut vähintään yksi uhanalaiseksi luokiteltu laji (Tuomas Kallion esitys METSO-toteuttajien neuvottelupäivässä 7.11.2023).”

    https://tapio.fi/wp-content/uploads/2024/01/Luodsi-loppuraportti-taitto-final.pdf

Esillä 10 vastausta, 8,221 - 8,230 (kaikkiaan 9,040)