Keskustelut Metsänhoito Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

Esillä 10 vastausta, 7,991 - 8,000 (kaikkiaan 9,347)
  • Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään

    Merkitty: 

    Valtava määrä lajeja on uhanalaisia. Ihmekös tuo kun , metsien hakkuita jatketaan samalla kaavalla kuin aina ennenkin.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka ei tajua , että laji kato iskee omaan nilkkaan! Itketään liiallisesta hirvi määrästä. Samaan hengen vetoon huudetaan , että kaikki sudet on tapettava.

    Yksipuolinen puupelto , kuusen viljely altistaa puuston lukuisille kasvi taudeille ja hyöteisille , mm. kirjanpainajalle.

    Apulanta ja räkäpetäjä porukka : koskaan et muuttua saa!

  • Gla

    Mitä tarkoittaa metsien historia? Luonto on muuttunut sadassa vuodessa paljon, koska ihminen on sitä hyödyntänyt ja muutenkin kuormittanut. Miksi silloin pitää tarkastelua venyttää muutamaan sataan vuoteen?

    Toki metsä ennallistuu muutamassa sadassa vuodessa, jos sille ei mitään tehdä. Onko sinun ajatuksesi taustalla jättää metsät ennallistumaan, kun et niitä enää jaksa hoitaa vain mitä tarkoitat kommentillasi?

     

    Visakallo

    Paljon on puhuttu metsien ennallistamisesta, mutta hyvin vähälle on kyllä jäänyt se, mitä sillä loppujen lopuksi oikein tavoitellaan ja miksi?

    Timppa

    Ei ole tarkoitus jättää metsiä hoitamatta vaan todeta nykyisen ajattelun lyhyt perspektiivi.

    Metsiä on Etelä-Suomessa käsitelty rajusti satoja vuosia.  Poltettu moneen kertaan kaskina.  Poimintahakkuilla hävitetty tukkimetsät.  Nykyiset metsänkäyttötapamme ovat lieviä noihin entisajan tapoihin verrattuna.   Kannattaa suhteuttaa asiat.

    Metsuri motokuski

    Kyllähän esim soiden voimakas ojitus on suuremmassa mitassa tapahtunut sotien jälkeen.  Kunhan edes huonosti tuottavat suot saataisiin ennallistettua.

    Timppa

    Suot ovat aiemmin olleet järveä tai metsää.  Mihin vaiheeseen ne pitäisi ennallistaa?  Ojitus on aiheuttanut monia vaikutuksia.  Ainakin meillä päin se on lopettanut soistumisen.

     

    Nostokoukku

    Meillä päin se on aloittanut ja kiihdyttänyt soistumista. Monen pikkujärven ja lammen pintaa on ensin laskettu ojituksissa ja sitten laskettu vesistö puolitäyteen liejua. Rehevöityminen ja vedenlasku ovat kiihdyttäneet niiden umpeenkasvua ja soistumista.

    Kurki

    Ero on tosiaan suuri, mutta sen lisäksi meillä on paljon muutakin talousmetsää kuin 80-100 vuotiasta.Voisi tosiaan ajatella, että koska metsät ja luonto ovat säilyneet vähäisellä lahopuumäärällä pitkään, nykyistä suuremmalla lahopuumäärällä ei ole merkitystä. Kyse on kuitenkin monimuotoisuuden laajuudesta,

    Helsingin Yliopiston tutkimuksen mukaan metsien elinvoimaiset kasvilajit hyötyvät suojelusta verrattuna talousmetsiin vain 5% prosentin verran, jota voisi sanoa mitättömäksi. Lisäksi runsas 10% Suomen uhanalaista lajeista 2667 esiintyy vain havumetsissä ja ovat vielä suurimmaksi osaksi lahopuulajeja, joidenka elinvoimaisuus on 96% luokkaa jo nytkin, että eipä se juuri laajentamisellakaan paranisi.

    https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/luontokato/suojelualueet-eivat-yksin-riita-turvaamaan-luonnon-monimuotoisuutta

    Itse ajattelen niin, että metsien talouskäytön kuormitus on fakta. Se ei tarkoita, että talouskäyttöä pitäisi vähentää tai lopettaa.

    Juuri näin.

    Itsekkin näen, että ainakin täälläpäin nämä Suomen mesäluonnon helmet pienet purot ja ojat, jotka ovat kaivettu aikoinaan suoriksi ränneiksi, pitäisi paluttaa vanhoihin uomiin tai kaivaa uusiin uomiin serpentiineille sitä mukaan, kun niissä hakkuita tehdään. Lisäksi voisi kaivaa lammen kokoisia altaita väliin sieppaamaan kiintoaineita tai tehdä muita järjestelyjä kuten, että  tulvajärviä muodostuisi kevät-ta syystulvien aikaan, jotka sitten sieppaisisivat ravinteita puiden kasvuun ja vähentäisvät kiintoaineiden kulkeutumista.

    Nostokoukku

    Mitä kaivurilla on aikoinaan tuhottu, sitä kaivurilla on vaikea palauttaa. Kaivettu monttu johonka kerätään vettä ei ole lampi eikä mutkille kaivettu oja ole puro.

    Metsuri motokuski

    Jos lähdettäisiin vaikka siitä että ne suot ennallistetaan kaivuria edeltävään aikaan niin olisi hyvä lähtökohta.

    Nostokoukku

    Valtion mailla metsäojitus alkoi 1900-luvun alkupuolella, 1920-luvun loppupuolella alettiin ojitusta tukea myös yksityismailla. Jos tuohon aikaan olisi ollut nykyisiä ympäripyöriviä tehokkaita kaivinkoneita, Suomessa ei varmaankaan olisi ainoatakaan järveä. Niin uskomattomia suorituksia tuolloin tekivät lapiopeleillä.

     

Esillä 10 vastausta, 7,991 - 8,000 (kaikkiaan 9,347)